Αμορτισέρ αυτοκινήτων – τύποι αμορτισέρ




Τα αμορτισέρ ή αποσβεστήρες κραδασμών όπως είναι η ελληνική τους ονομασία έχουν ως βασικό σκοπό να αποσβένουν ή αλλιώς να απορροφούν τους κραδασμούς που δημιουργούνται από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος όταν το όχημα κινείται σε κάθε είδος διαδρομής. Στην περίπτωση που τα αμορτισέρ είναι φθαρμένα τότε το αυτοκίνητο γίνεται ασταθές, τα ελαστικά φθείρονται γρήγορα και ανομοιόμορφα, αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος, ενώ σε έναν απλό ελιγμό μπορεί το όχημα να αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα και να ξεφύγει από την πορεία του.

Δεν ταιριάζουν όλα τα αμορτισέρ σε όλα τα αυτοκίνητα

Η σωστή επιλογή ενός σετ αμορτισέρ πρέπει να είναι κατάλληλη για το αυτοκίνητό μας έτσι ώστε να προσφέρεται το καλύτερο δυνατό «κράτημα» αλλά και η απαραίτητη άνεση στους γεμάτους ανωμαλίες δρόμους. Για παράδειγμα σε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης χαμηλής ισχύος είναι ανώφελο να τοποθετηθεί σκληρή ανάρτηση γιατί τότε καταπονείται και το αμάξωμα και οι επιβαίνοντες, ενώ και στην αντίθετη περίπτωση ένα αυτοκίνητο με δυνατό κινητήρα είναι επικίνδυνο να εφοδιαστεί με μαλακά αμορτισέρ γιατί χειροτερεύει σημαντικά η οδική του συμπεριφορά. Πολλές φορές μάλιστα η επιλογή των κατάλληλων αμορτισέρ συνδέεται και με την χώρα προέλευσης του αυτοκινήτου.

Επίσης όταν σε ένα αυτοκίνητο τοποθετούνται πιο χαμηλά ελατήρια, τότε πρέπει να αλλάζονται και τα αμορτισέρ, τα οποία θα συμβαδίζουν με τον τύπο των ελατηρίων. Παράλληλα πρέπει να γίνεται και ο κατάλληλος συνδυασμός ελαστικών, αφού για παράδειγμα ένα σετ μαλακών αμορτισέρ δεν ταιριάζει με χαμηλού προφίλ ελαστικά ή το αντίστροφο.

Τύποι αμορτισέρ

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων ευρείας παραγωγής και κατανάλωσης εφοδιάζεται με αμορτισέρ λαδιού ή αέρος – λαδιού, καθώς εξασφαλίζουν πολύ καλό συνδυασμό τιμής – απόδοσης. Υπάρχουν και τα αμορτισέρ αζώτου – λαδιού που παρέχουν καλύτερη απόσβεση και απόδοση μετά από συνεχή καταπόνηση (π.χ. σε διαδοχικές ανωμαλίες του οδοστρώματος), καθώς το άζωτο βοηθά ώστε να μην αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες στο λάδι, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει σημαντικά ο όγκος του. Ωστόσο οι τιμή τους είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή των άλλων δύο τύπων. 

Ρυθμιζόμενα αμορτισέρ

Τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ απευθύνονται κατά βάση σε πιο απαιτητικών προδιαγραφών αυτοκίνητα και οδηγούς που θέλουν να συνδυάζουν το καλύτερο κράτημα σε γρήγορες διαδρομές και τη μέγιστη άνεση σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Οι βασικές επιλογές που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση είναι τα αμορτισέρ που ρυθμίζονται πριν τοποθετηθούν και κοστίζουν φθηνότερα, τα πιο διαδεδομένα που ρυθμίζονται εξωτερικά, συνήθως από το πάνω μέρος του αμορτισέρ και τα ακριβότερα, τα οποία ρυθμίζονται ηλεκτρονικά μέσω διακόπτη από το εσωτερικό του αυτοκινήτου.




Get it on Google Play Download on the App Store