Κρίση και στην Lada με μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, η AvtoVAZ που κατέχει τη Lada, θα απολύσει 2.500 εργαζομένους μέσα στη χρονιά, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία μέσω εθελουσίας εξόδου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της AvtoVAZ Bo Andersson. Συνολικά, το εργατικό δυναμικό της AvtoVAZ θα μειωθεί μέσα στο 2014 κατά 7,5%, με στόχο την επιστροφή στα κέρδη για την εταιρεία, αλλά και την αντιμετώπιση της πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτων στη Ρωσία.

Το 2013 η μέχρι τότε αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας είδε τις πωλήσεις αυτοκινήτων να μειώνονται κατά 5,5% σε σχέση με το 2012, με 2,78 εκατομμύρια ταξινομήσεις έναντι 2,94 εκατομμύρια το 2012. Για το 2014 μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση που θα φθάσει το 1,6%, με το νούμερο των ετήσιων πωλήσεων να πέφτει στα 2,73 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Η πτώση αυτή οφείλεται στην προβληματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και είναι δεδομένο ότι έχει αγγίξει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες, που είχαν συνηθίσει σε διπλάσια ποσοστά ανάπτυξης.

Η AvtoVAZ σήμερα είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, η οποία κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο 16,4% των πωλήσεων αυτοκινήτων όλης της αγοράς. Το 2014 ωστόσο εκτός της περικοπής των θέσεων, είναι πολύ σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο για την εταιρεία, μιας και μέχρι τα τέλη της χρονιάς η ρώσικη αυτοκινητοβιομηχανία θα περάσει στα χέρια της Renault-Nissan. Στόχος του Γαλλου-Ιαπωνικού Ομίλου είναι να τονώσει την παρουσία της Lada στα πρότυπα της επιτυχημένης Dacia, φέρνοντας όσο το δυνατόν πιο σύντομα, νέα και σαφώς πιο ποιοτικά μοντέλα στη γκάμα της ρώσικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Get it on Google Play Download on the App Store