Δοκιμή Chevrolet Cruze 1.6 HB5

Το σεντάν Cruze όταν είχε παρουσιαστεί το 2009 είχε συγκεντρώσει κολακευτικά σχόλια για την σχεδίασή του, καθώς και για την συνολικά αναβαθμισμένη του εικόνα σε σχέση με το 4θυρο Lacetti που αντικατέστησε. Ωστόσο αυτό που έλλειπε από την γκάμα του ήταν η πιο πρακτική και «εμπορική» 5θυρη έκδοση, η οποία λανσαρίστηκε το Φθινόπωρο του 2011 μαζί και με πιο ισχυρό (κατά 11 ίππους) κινητήρα 1,6 λτ. Σχεδιαστικά το 5θυρο Cruze διαφέρει από το μακρύτερο κατά 87 χλστ. 4θυρο από τη μεσαία κολόνα του αμαξώματος και πίσω και χαρακτηρίζεται για το έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ και τα τριγωνοειδή φωτιστικά σώματα. Σε παραπλήσια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές του, καθώς συγκριτικά με το σεντάν είναι κατά 410 ευρώ φθηνότερο στην αρχική του έκδοση, ενώ με 14.980 ευρώ δεν λείπει τίποτα ουσιαστικό από τον εξοπλισμό του.

Απλώς επαρκής κρίνεται ο 1.600άρης κινητήρας

Όπως αναφέραμε το 5θυρο Cruze εφοδιάζεται με «ενισχυμένο» 1.6 λτ. κινητήρα απόδοσης 124 ίππων, ο οποίος εκτός από μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων διαθέτει πλέον και μεταβλητό αυλό εισαγωγής (υπήρχε μόνο στο Cruze 1.8), ενώ έχει αυξηθεί και η συμπίεση. Κατά την οδήγηση, το μηχανικό αυτό σύνολο παρουσιάζει μέτρια ελαστικότητα και τράβηγμα στις χαμηλές στροφές και αποδίδει καλύτερα από τις μεσαίες και άνω χωρίς ωστόσο και πάλι να ενθουσιάζει. Επίσης εμφανίζει τραχύτητα  στις υψηλές στροφές, στις οποίες δεν αρέσκεται να λειτουργεί. Το 5τάχυτο κιβώτιο από την πλευρά του έχει μακριά κλιμάκωση προς όφελος της κατανάλωσης, αλλά από την άλλη πλευρά δεν βοηθά στην επίτευξη καλύτερων ενδιάμεσων επιταχύνσεων.

Εσωτερικό: μοντέρνο σχεδιαστικά και καλοφτιαγμένο

Σύγχρονη εικόνα παρουσιάζει ο θάλαμος των επιβατών του χάτσμπακ Cruze, όπως επίσης και προσεγμένη ποιότητα κατασκευής. Ορισμένα στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον είναι η επένδυση υφάσματος στο ταμπλό και οι ασημί επενδύσεις στην τριγωνική κονσόλα, στο τιμόνι και στον πίνακα οργάνων. Σε επίπεδο υλικών στα σκληρά πλαστικά στο ταμπλό και στις πόρτες δείχνουν συμπαγή και με γερή συναρμογή, ενώ όσον αφορά στην εργονομία και την θέση οδήγησης δεν υπάρχουν ατοπήματα. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εσωτερικού είναι και οι άνετοι χώροι για έως 5 επιβάτες, καθώς και ο βαθύς χώρος αποσκευών των 413 λτ., ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας.

Προσανατολισμένο για ξεκούραστο «cruising»

H μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης του Chevrolet Cruze 1.6 5d και ο «ήπιας» απόδοσης κινητήρας συνθέτουν ένα σύνολο, το οποίο (από οδηγικής πλευράς) απευθύνεται σε συντηρητικούς οδηγούς, χωρίς ωστόσο να γίνεται κανένας συμβιβασμός σε επίπεδο ασφάλειας. Έτσι κατά τις μετακινήσεις χαρακτηρίζεται κυρίως για τα αρκετά καλά επίπεδα άνεσης που προσφέρει, καθώς η ανάρτησή του αμβλύνει αποτελεσματικά τις περισσότερες ανωμαλίες των δρόμων. Στο ταξίδι το 5θυρο Cruze παρουσιάζεται σταθερό στις ευθείες και με χαμηλό θόρυβο κύλισης ειδικά σε καλής ποιότητας δρόμους και όχι τόσο σε τραχιά άσφαλτο. Περνώντας σε μια επαρχιακή διαδρομή με στροφές, το αμάξωμά του εμφανίζει ελαφρώς τονισμένες κλίσεις, ενώ το στάνταρ ESP αυξάνει την ενεργητικής ασφάλειας επεμβαίνοντας άμεσα μόλις διαγνώσει πιθανή τάση απώλεια πρόσφυσης ή αποσταθεροποίησης από την επιθυμητή πορεία. Αρκετά καλή απόδοση έχουν τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς, όμως το τιμόνι παρέχει μέτρια αίσθηση και ακρίβεια στις εντολές του οδηγού.

(+) Σύγχρονη σχεδίαση, διαθέσιμοι χώροι επιβατών – αποσκευών, άνεση ανάρτησης, βασικός εξοπλισμός

(-) Τράβηγμα κινητήρα στις χαμηλές στροφές, στροφές, ελαφριά αίσθηση τιμονιού, τραχύτητα κινητήρα

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.598
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
124/6.200
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
154/4.200
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
12,0
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
190
Αστική (λτ./100 χλμ.)
8,9
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
5,2
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
6,6
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
153
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
260,1
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι 276 χλστ.
Πίσω φρένα
Δίσκοι 268 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Υδραυλική
Μήκος (χλστ.)
4.510
Πλάτος (χλστ.)
1.797
Ύψος (χλστ.)
1.477
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.685
Βάρος (κιλά)
1.305
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
410
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
96%
Ασφάλεια παιδιού
84%
Ασφάλεια πεζού
34%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
14.280
Get it on Google Play Download on the App Store