Νέα μοντέλα Kia με εναλλάξιμα αμαξώματα

Η Kia αποκάλυψε τη μελλοντική στρατηγική της για την τεχνολογία Platform Beyond Vehicle (PBV) στη CES 2024  στο Λας Βέγκας. Η PBV της Kia θα εφαρμοστεί αρχικά στην εισαγωγή ενός ολοκαίνουργιου, αρθρωτού οχήματος, που προανήγγειλε το Kia Concept PV5. Πρόκειται για ένα ευέλικτο PBV βελτιστοποιημένο για σημαντικούς τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και με δυνατότητα εξατομίκευσης για ποικίλες ανάγκες των πελατών.

Στη δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η ειδική σειρά μοντέλων PBV, εξελιγμένα σε πλατφόρμες κινητικότητας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες χρησιμοποιούν δεδομένα για να αλληλοεπιδρούν με τους χρήστες και να διασφαλίζουν ότι τα οχήματα είναι πάντα ενημερωμένα. Στην τρίτη φάση, τα PBV της Kia θα εξελιχθούν σε εξαιρετικά προσαρμόσιμες, εξατομικευμένες λύσεις κινητικότητας με την ενσωμάτωση στο αντίστοιχο οικοσύστημα του μέλλοντος. Σε αυτό το σημείο τα Kia PBVs και συγκεκριμένα τα συνδεδεμένα αυτόνομα οχήματα θα διαχειρίζονται ως μέρος ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος έξυπνης πόλης. Με την ανάδειξη ενός υπερ-συνδεδεμένου κόσμου όπου οι άνθρωποι, τα PBV και οι κοινωνικές υποδομές συνδέονται απρόσκοπτα, θα διανοιχθούν εντελώς νέοι τρόποι ζωής δημιουργώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα PBV με βάση τις μελλοντικές τεχνολογίες του Ομίλου Hyundai Motor Group για την αυτόνομη οδήγηση, την προηγμένη εναέρια κινητικότητα, τη ρομποτική και το ενεργειακό δίκτυο.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία «Easy Swap» για την ευέλικτη αντιμετώπιση των διαφορετικών απαιτήσεων των πελατών, ένα ενιαίο πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη πολλαπλών αναγκών κινητικότητας. Μια ποικιλία από εναλλάξιμα αμαξώματα ή «life modules» μπορούν να συνδεθούν με το βασικό όχημα μέσω μιας υβριδικής τεχνολογίας ηλεκτρομαγνητικής και μηχανικής ζεύξης, μετατρέποντας το PBV σε ταξί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε φορτηγό διανομής τη νύχτα και σε προσωπικό όχημα αναψυχής όποτε χρειαστεί. Η αρθρωτή διαμόρφωση καθίσταται περαιτέρω δυνατή χάρη στη «Dynamic Hybrid» συναρμολόγηση της δομής αμαξώματος χωρίς συγκόλληση. Αποτελούμενο από σωληνοειδή χάλυβα υψηλής αντοχής και μηχανικά πολυμερή, τα τυπικά μέρη μειώνονται κατά 55% χωρίς απώλεια ακαμψίας.

Σε κάθε όχημα, οι μεγάλες πόρτες αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά άνετο άνοιγμα χωρίς κολόνες που παρέχει εύκολη είσοδο και έξοδο. Το μακρύ μεταξόνιο και η ηλεκτρική πλατφόρμα εξασφαλίζουν μεγάλους, επίπεδους ανοιχτούς χώρους με ατελείωτες δυνατότητες αποθήκευσης και χρήσης. Η εμπειρία του οδηγού είναι επίσης βελτιωμένη, καθώς το ταμπλό παρέχει επιφάνεια που μοιάζει με γραφείο και το τιμόνι μπορεί να αναδιπλωθεί για να χρησιμεύσει ως φωτιστικό δημιουργώντας ένα περιβάλλον που πράγματι θυμίζει γραφείο. Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής σχεδιασμού του PBV της Kia. Η εκτεταμένη χρήση υλικών, όπως το βιολογικό πλαστικό, το πλαστικό PCM (Post Consumer Material), το βιολογικό χρώμα, το ανακυκλωμένο ύφασμα PET, η επένδυση και τα νήματα, καθώς και ο αφρός bio-PU, όχι μόνο περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σήμερα και αύριο, αλλά και προσφέρουν μια μοναδική οπτική και απτική απήχηση που οδηγεί στη δημιουργία νέων αισθητικών αξιών. 

Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του PV5, συμπεριλαμβανομένων των Basic, Van, High Roof και Chassis Cab. Στο μέλλον, η Kia σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει ένα μοντέλο Robotaxi που αναπτύχθηκε με την Motional (κοινοπραξία μεταξύ της HMG και της Aptiv) και στοχεύει να προσφέρει μια επαναστατική αυτόνομη εμπειρία κλήσης για τους επιβάτες. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, η συμβίωση του οικοσυστήματος PBV θα συμπληρωθεί από δύο ακόμη μοντέλα, το μεγαλύτερο «PV7» και το μικρότερο «PV1».

Η Kia έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι για να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στην ταχέως μετασχηματιζόμενη αγορά μέσω της στρατηγικής Plan S. Με βραβευμένα μοντέλα, όπως το EV6 και το EV9, που έχουν συμβάλει στην επιτυχή καθιέρωση της εταιρείας ως ηγέτη στον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, η Kia στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος πάροχος λύσεων βιώσιμης κινητικότητας μέχρι το 2030 μέσω της κυκλοφορίας επόμενων οχημάτων, όπως το EV3, και το EV4. Η στρατηγική PBV της Kia διευκολύνει περαιτέρω τους κλιματικούς στόχους της μάρκας, επιτρέποντας στα PBV να διανέμουν υπεύθυνα παραγόμενο υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στις υποδομές.

Get it on Google Play Download on the App Store