Με 10 ευρώ διανύσαμε 330 χιλιόμετρα!

Το φυσικό αέριο κίνησης εμφανίζει το χαμηλότερο κόστος από όλα τα καύσιμα, όχι μόνο σε σύγκριση με τη βενζίνη, αλλά και σε σχέση με το πετρέλαιο και το υγραέριο. Γεγονός που δεν ισχύει μόνο στις τυποποιημένες μετρήσεις των εργοστασίων, αλλά και στην πραγματικότητα, όπως έχουμε διαπιστώσει από τις δοκιμές που έχουμε κάνει σε αυτοκίνητα με εργοστασιακό κιτ CNG. Τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο κυκλοφορούν και στη χώρα μας εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ εδώ και μερικούς μήνες μπορούν να γίνουν νόμιμα και μετατροπές.

Δείτε ακόμα: Όλα τα νέα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο CNG

Εμείς, δοκιμάσαμε δύο πολύ οικονομικά σε κατανάλωση μοντέλα, το Fiat Panda 0.9 TwinAir 80 PS CNG και το VW eco up!. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές διαδρομές και μέρες, εντός και εκτός πόλεως. Συνολικά και με τα δύο αυτοκίνητα διανύσαμε σχεδόν 380 χιλιόμετρα και πληρώσαμε για καύσιμο μόλις 11,55 ευρώ (10 ευρώ ισοδυναμούν με 330 χλμ.). Να σημειώσουμε ότι και με τα δύο αυτοκίνητα θα μπορούσαμε να πετύχουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές κατανάλωσης, όμως οδηγούσαμε σε κανονικούς ρυθμούς, ακολουθώντας τη ροή της κυκλοφορίας.

Δοκιμή με το VW eco up! 

Με το ανανεωμένο eco up! διανύσαμε την ίδια μέρα 120,6 χλμ. σε πόλη, βουνό και αυτοκινητόδρομο. Ξεκινώντας από τον σταθμό ανεφοδιασμού της Fisikon στη Νέα Φιλαδέλφεια για γέμισμα με φυσικό αέριο, μπήκαμε στην Αττική Οδό με προορισμό το λιμάνι της Ραφήνας. Από εκεί κατευθυνθήκαμε μέσω της Λ. Μαραθώνος στο Μαραθώνα και κάναμε μια στάση στο φράγμα του Μαραθώνα. Μετά την υπέροχη αυτή ορεινή διαδρομή φτάσαμε στην Άνοιξη, ακολουθήσαμε την Λ. Θησέως, Ελ. Βενιζέλου και τη Λ. Κηφισίας. Μετά κατεβήκαμε την Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, Λ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, Λ. Βασιλίσσης Όλγας και την Λ. Συγγρού για να φτάσουμε στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί ανεβήκαμε την Λ. Κηφισού και πήγαμε στον σταθμό ανεφοδιασμού στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Δείτε ακόμα: Όλα τα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο συγκριτικά με τα βενζίνης

Μετά από τη διαδρομή των 120,6 χλμ., η αντλία του φυσικού αερίου σταμάτησε στα 4,05 κιλά και στα 3,56 ευρώ, όπως μπορείτε να δείτε στις σχετικές φωτογραφίες (χιλιομετρητή και αντλία). Ποσά που αντιστοιχούν με κατανάλωση φυσικού αερίου 3,35 kg/100 χλμ. και κόστος 2,95€/100 χλμ.

Δοκιμή με το Fiat Panda 0.9 TwinAir 80 PS CNG

Ξεκινώντας και με το Panda από το πρατήριο ανεφοδιασμού Fisikon που βρίσκεται στη Ν. Φιλαδέλφεια μπήκαμε στην Αττική Οδό με προορισμό το Λουτράκι. Αφού φτάσαμε στις ιαματικές πηγές Λουτρακίου κάναμε αναστροφή προς Αθήνα και επιστρέψαμε για ανεφοδιασμό και μέτρηση στο ίδιο πρατήριο Fisikon, μέσω της Λ. Αθηνών και Λ. Κηφισού. Στα 169,7 χιλιόμετρα που διανύσαμε, ο 0.9 TwinAir Turbo κινητήρας των 80 ίππων κατανάλωσε 5,53 κιλά φυσικό αέριο, τα οποία αντιστοιχούν με 4,91 ευρώ (με τιμή CNG 0,888€/kg), ή 3,25 kg/100 χλμ., ή μόλις 2,9 €/100 χλμ.!

Με γεμάτο το ρεζερβουάρ του φυσικού αερίου, ξεκινήσαμε για την αστική διαδρομή. Από τη Ν. Φιλαδέλφεια, μπήκαμε στην Πατησίων, στρίψαμε στην Σταδίου και φτάσαμε στο Φάληρο μέσω της Λ. Συγγρού. Εκεί κάναμε αναστροφή προς Λ. Συγγρού ανηφορίσαμε τη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας, Λ. Κηφισίας και φτάσαμε στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Κατόπιν μέσω της Χαριλάου Τρικούπη και Τατοΐου βγήκαμε στη Λ. Κηφισού και φτάσαμε στο λιμάνι του Πειραιά. Από εκεί επιστρέψαμε ξανά στο πρατήριο της Fisikon μέσω της Λ. Κηφισού για μέτρηση κατανάλωσης. Για τα 89 συνολικά χιλιόμετρα χρειαστήκαμε 3,47 κιλά φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν με 3,08 ευρώ, ή αλλιώς με 3,9 κιλά/100 χλμ., ή μόλις 3,46 €/100 χλμ.

Δείτε ακόμα: Αυτοκίνητο με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Δείτε ακόμα: Αθήνα – Θεσσαλονίκη με 17,6 ευρώ για καύσιμα!

Get it on Google Play Download on the App Store