Crash test: Κλασικό Mini VS Lexus LX 400 (video)

Το πρώτης γενιάς Mini ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες, αλλά και από τα μακροβιότερα μοντέλα, αφού έμεινε στην παραγωγή για 41 χρόνια (1959 – 2000). Τα τελευταία Mini που κατασκεύασε η Rover είχαν δεχτεί αρκετές αλλαγές, ωστόσο το πλαίσιό του και η δομή του ήταν ίδια με των πρώτων μοντέλων.

Το λιλιπούτειο σε διαστάσεις αμάξωμά του (μήκος 3,05 μ.), το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον ελληνικής καταγωγής Σερ Άλεκ Ισηγόνης, εκτός από πολύ ελκυστικό αισθητικά ήταν και ιδιαίτερα πρακτικό. Ωστόσο εκείνη την εποχή ο τομέας της ασφάλειας βρισκόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα χαμηλού κόστους αυτοκίνητο εκείνης της εποχής.

Το Fifth Gear πήρε ένα κλασικό Mini και το συγκρίνει σε διάφορες δοκιμασίες με τα πιο σύγχρονα smart fortwo και Toyota iQ, όπου το παλιό μοντέλο τα καταφέρνει πολύ καλά. Όμως το υποβάλλει και σε μια πολύ επίπονη διαδικασία, ενός crash test με ένα πρώτης γενιάς Lexus LS 400. Το Mini αφήνεται από μια κατηφόρα και χτυπάει στο πλάι το Lexus με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα. Ο… Δαυίδ τελικά άντεξε και η καμπίνα του δεν φαίνεται να παραμορφώθηκε. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιβάτες δεν θα τραυματίζονταν λόγω έλλειψης αερόσακων, ελεγχόμενων ζωνών παραμόρφωσης, σύγχρονων ζωνών ασφαλείας, κ.λπ. Κρίμα πάντως για το Mini που φαίνεται ότι βρισκόταν σε καλή κατάσταση και το κατέστρεψαν…

Δείτε παρακάτω το crash test μεταξύ των δύο αυτοκινήτων:

Get it on Google Play Download on the App Store