«Πάγωμα» των προστίμων για τα ανασφάλιστα και μείωση από τις 15 Ιουλίου

6
|

Όπως σας είχαμε γράψει από την Τρίτη, το χάος με τα λάθη στα… ραβασάκια για τα ανασφάλιστα έβαλε σε σκέψεις την κυβέρνηση η οποία τελικά αποφάσισε να παγώσει τα πρόστιμα και να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους ασφαλίσουν ή ασφάλισαν ήδη το αυτοκίνητό τους.

Ουσιαστικά μιλάμε για πάγωμα των προστίμων σε περισσότερα από 1.100.000 εκατομμύριο ιδιοκτήτες οχημάτων έως και τις 14 Ιουλίου προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και ο αναβρασμός που έχει προκληθεί αλλά και να βρεθεί λύση για τα λάθη που έγιναν στις αποστολές σε ιδιοκτήτες που είτε δεν ήταν πλέον κάτοχοι, λόγω πώλησης είτε είχαν δηλώσει κλοπή.

Παράλληλα, από τις 15 Ιουλίου όποτε και θα τεθούν σε ισχύ τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα θα αλλάξουν και τα ποσά που θα καλούνται να καταβάλουν οι παραβάτες οδηγοί τα οποία μειώνονται σε ποσοστό 60%.

Μέχρι τις 14 Ιουλίου θα πρέπει να έχει περάσει η σχετική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα πρόστιμα για ανασφάλιστα θα είναι τα εξής:

  • 100 ευρώ για οχήματα με κινητήρες έως 250 κ.εκ.
  • 200 ευρώ για οχήματα με κινητήρες από 251 έως 1.000 κ.εκ.
  • 250 ευρώ για οχήματα με κινητήρες από 1.001 κ.εκ. και άνω.

Η επίσημη ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο έχει ως εξής: «λόγω των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν κατά τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων (όπως λάθη στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, οχήματα θανόντων, κλεμμένα κλπ.) αποφασίστηκε το πάγωμα των παραβόλων μέχρι τις 14/7/2017. Στο διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να διορθώσουν τα λάθη ή να ασφαλίσουν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ. Σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί άμεσα. Το παράβολο θα επιστραφεί σε όσους το έχουν ήδη καταβάλει τις προηγούμενες ημέρες. Επισημαίνεται ότι με βάση τη νομοθεσία οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.».

Πλέον όσοι είχαν ανασφάλιστο αυτοκίνητο δεν έχουν παρά να το ασφαλίσουν έως τις 14 Ιουλίου χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ ή να καταθέσουν τις πινακίδες και να το θέσουν σε καθεστώς προσωρινής ακινησίας.

Διαβάστε ακόμη:

«Μαϊμού» ασφαλιστήρια. Δείτε με ένα κλικ αν έχετε έγκυρο ασφαλιστήριο 

Σε ισχύ τα τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα: Όλες οι λεπτομέρειες