Πόσο θα κοστίζει το Αθήνα – Ιωάννινα με αυτοκίνητο

Παραδόθηκε το προτελευταίο τμήμα της Ιόνιας Οδού που ενώνει Αμφιλοχία και Άρτα, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδρομή μέχρι τα Ιωάννινα. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κανείς να ξεκινήσει από Αθήνα και να φτάσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου ταξιδεύοντας αποκλειστικά σε αυτοκινητόδρομο.

Κατά συνέπεια, ένα ταξίδι που μέχρι πριν την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου ήταν Οδύσσεια, πλέον θα είναι πολύ πιο ξεκούραστο, πιο ασφαλές, πιο γρήγορο αλλά και πιο… ακριβό.

Συγκεκριμένα, κάποιος που θα ξεκινά από Αθήνα θα φτάνει στα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας το ταξίδι των 404 χλμ. σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά. Χρόνος πολύ ελκυστικός που σε κάνει να σκέφτεσαι πως μπορεί να είναι πιο γρήγορο από το να πάρεις αεροπλάνο (αν συνυπολογίσεις μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια).

Το ταξίδι Αντίρριο – Ιωάννινα θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ από την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, με μια μέση ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα, δεν θα διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες και 30 λεπτά.

Φυσικά, αυτό θα έχει και το ανάλογο τίμημα, καθώς πλέον τα διόδια αυξάνονται κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα έως το Ρίο το κόστος είναι 11,50 ευρώ, μετά υπάρχει η γέφυρα που κοστίζει 13,30 (όποιος θέλει φυσικά μπορεί να πάρει το καράβι και να πληρώσει 6,5 ευρώ), ενώ από το Αντίρριο στα Ιωάννινα τα διόδια θα έχουν κόστος 12,45 ευρώ (σ.σ. για την ώρα, δεν λειτουργούν όλοι οι σταθμοί).

Όλα αυτά μαζί λοιπόν και έχουμε ένα κόστος της τάξης των 37,25 ευρώ. Μόνο για τα διόδια. Αν τώρα σε αυτό αναλογιστούμε και το κόστος καυσίμου για ένα ταξίδι 400 χλμ./ώρα με μέση ωριαία ταχύτητα στα 120 χλμ./ώρα τότε ένα βενζινοκίνητο με κατανάλωση στα 7,0 λτ./100 χλμ. θα χρειάζεται 28 λίτρα, δηλαδή 39,2 ευρώ (με τιμή βενζίνης στα 1,4 ευρώ το λίτρο). Από την άλλη, ένα πετρελαιοκίνητο με μέση κατανάλωση στα 6,0 λίτρα/100 χλμ. θα χρειαστεί 24 λίτρα, δηλαδή 28,8 ευρώ (με τιμή πετρελαίου στα 1,2 ευρώ το λίτρο).

Επομένως το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι τα Ιωάννινα θα κοστίζει περίπου από 66 ευρώ και αν προσθέσουμε σε αυτό και την επιστροφή τότε έχουμε συνολικό κόστος από 132 ευρώ για ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.

Διαβάστε ακόμη:

Η ένωση της γέφυρας με την Ιόνια οδό (+video)

Εντυπωσιακό video από τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε65

Get it on Google Play Download on the App Store