Αφιέρωμα: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Soichiro Honda

Σαν σήμερα πριν από 111 χρόνια, συγκεκριμένα το 1906, γεννήθηκε ο Soichiro Honda, ο άνθρωπος που ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία και κατάφερε να κάνει το όνομά του συνώνυμο με τους δύο και τους τέσσερις τροχούς. Ας μάθουμε λίγα πράγματα για αυτόν και ας δούμε μερικά από τα λόγια του που έχουν μείνει ανεξίτηλα μέχρι σήμερα.

Δείτε ακόμη: Honda Sports Vision Gran Turismo – το baby NSX; (+video)

Ο κύριος Soichiro Honda γεννήθηκε στο Tenryu, Shizuoka, ενά μικρό χωριό κοντά στο βουνό Fuzi της Ιαπωνίας και από πολύ μικρός είχε κλείσει στην μηχανολογία, ενώ στα 15 του έφυγε από το σπίτι του, χωρίς να έχεις τελειώσει τη βασική εκπαίδευση και δούλεψε και σε συνεργείο, του οποίο υποκατάστημα άνοιξε στην γενέτειρά του σε ηλικία 22 ετών.

Έχοντας το «μικρόβιο» της αυτοκίνησης μέσα του ξεκίνησε να συμμετέχει σε αγώνες. Ένα ατύχημα όμως το οποίο τον τραυμάτισε σοβαρά στο αριστερό μάτι, έβαλε νωρίς τέλος στην καριέρα του ως αγωνιζόμενος. Το 1937 ο Honda δρυσε την Tokai Seiki και κατασκεύαζε δαχτυλίδια πιστονιών για την Toyota!

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν άφησε και πολλά περιθώρια στον ίδιο αλλά και σε κανέναν συμπατριώτη του για περαιτέρω εξέλιξη, ενώ η εταιρεία του καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς. Το τέλος του πολέμου όμως ήταν για τον ίδιο μία τεράστια ευκαιρία για να ξεκινήσει κάτι δικό του.

Έτσι ο Soichiro Honda πούλησε τα απομεινάρια της εταιρείας του στην Toyota και με τα λεφτά αυτά ίδρυσε την Honda, δημιουργώντας σιγά σιγά και το πρώτο δίκυκλο.

Η επιτυχία του ήταν τεράστια και οδήγησε τον φιλόδοξο Honda στην δημιουργία της ομώνυμης εταιρείας το 1948, με έδρα τη γενέτειρά του.

Γρήγορα η εταιρεία έγινε ηγέτης στην παραγωγή μοτοσυκλετών και με την αριστουργηματική καθοδήγηση του ιδρυτή της μέχρι το 1960 ήταν πλέον από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες μοτοσυκλετών παγκοσμίως.

Φυσικά ο Soichiro Honda δεν αρκέστηκε σε αυτό και επεκτάθηκε και στην αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινώντας «διστακτικά» θα έλεγε κανείς, μέχρι να φτάσουμε στο 1972 και να παρουσιαστεί το Civic το οποίο έβαλε για τα καλά στον χάρτη της αυτοκίνησης την ιαπωνική μάρκα.

Διαβάστε επίσης: Το νέο Honda Civic Type R πιάνει τα 283 χλμ./ώρα (+video)

Τον αμέσως επόμενο χρόνο ο Soichiro Honda αποχώρησε από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε και φέρει το όνομά του, ενώ πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1991.

Get it on Google Play Download on the App Store