Εκπαιδεύστε το μυαλό σας σαν οδηγός αγώνων (+video)

Η Ford χρησιμοποίησε την εξέταση EEG (Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) για να διαπιστώσει κατά πόσον οι απλοί οδηγοί μπορούν να εκπαιδεύσουν το μυαλό τους για να αποδίδουν σαν αγωνιζόμενοι.

Το να μπαίνετε στην ψυχολογία ενός οδηγού αγώνων μπορεί να είναι το μυστικό για να πετύχετε το στόχο σας σε συνθήκες υψηλής πίεσης.

Δείτε ακόμη: Αυτά είναι τα βασανιστήρια των εταιρειών στα ίδια τους τα αυτοκίνητα

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα νέας έρευνας που επιχειρεί να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το μυαλό των οδηγών αγώνων. Η έρευνα, που πραγματοποιείται για λογαριασμό της Ford, καταλήγει ότι απλές τεχνικές εκπαίδευσης του εγκεφάλου μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε ανώτερες επιδόσεις εντός και εκτός πίστας.

Ερευνητές της Ford και του King’s College London χρησιμοποίησαν ακουστικά EEG για να αναλύσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου επαγγελματιών οδηγών αγώνων, όπως καταγράφηκε σε έναν προσομοιωτή αγώνων ταχύτητας (racing simulator).

Ανάμεσα στους οδηγούς ήταν ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WRC Sebastian Ogier και ο τρεις φορές νικητής του τίτλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού της FIA (WTCC) Andy Priaulx.

Στη συνέχεια, καθημερινοί οδηγοί κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο – αξίζει να σημειωθεί είναι ότι μερικοί είχαν προετοιμαστεί με εγκεφαλικές ασκήσεις πριν από την δραστηριότητα, ενώ άλλοι δεν είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία.

«Από την έρευνα προέκυψε ότι όταν κινούνταν με μεγάλες ταχύτητες και σε κατάσταση υψηλής συγκέντρωσης, ο εγκέφαλος των οδηγών αγώνων είχε 40% καλύτερη αντίσταση στη διάσπαση της προσοχής συγκριτικά με το μέσο όρο» δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής Dr Elias Mouchlianitis, ερευνητής νευροεπιστημών στο King’s College London. «Ωστόσο, το ενδιαφέρον που βρήκαμε ήταν ότι όταν οι απλοί άνθρωποι έκαναν μερικές απλές νοητικές ασκήσεις, μπορούσαν επίσης να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο επίδοσης.»

Απλές ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού και μια τεχνική οπτικοποίησης που χρησιμοποιεί λέξεις – κλειδιά (keywords) για την περιγραφή της επακόλουθης αποστολής, βοήθησαν τους οδηγούς να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και την επίδοσή τους κατά 50%.

Διαβάστε επίσης: Κλάμα… Διαλύουν ολοκαίνουργιο Ford Focus RS (+video)

Με βάση την έρευνα, η Ford εξελίσσει τώρα ένα αγωνιστικό κράνος εξοπλισμένο με εγκεφαλογράφο  (EEG) για τους επαγγελματίες οδηγούς της, όπου τα δεδομένα της δραστηριότητας του εγκεφάλου θα μπορούν να μεταδίδονται στην ομάδα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μαζί με τα υπόλοιπα δεδομένα τηλεμετρίας του αυτοκινήτου. Ενώ φυσικές λειτουργίες όπως η εφίδρωση και οι καρδιακοί παλμοί ήδη παρακολουθούνται, η Ford πιστεύει ότι η κατανόηση της πνευματικής κατάστασης του οδηγού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα – και η λήψη των ανάλογων αποφάσεων – είναι το επόμενο στάδιο αύξησης της απόδοσης.

Get it on Google Play Download on the App Store