Υποχρεωτικό το ESP για όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι από 1 Νοεμβρίου είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση του συστήματος ελέγχου ευστάθειας ESP σε όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά μεικτού βάρους έως 3,5 τόνων που διατίθενται στην Ευρώπη, ενώ ο κανονισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ για όλα τα άλλα οχήματα ένα χρόνο αργότερα. Φέτος το 84% όλων των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη ήταν εφοδιασμένα με το ESP.

Σύμφωνα με τη Bosch, η οποία έχει κατασκευάσει 100 εκατομμύρια συστήματα ESP από το 1995 όταν ξεκίνησε η μαζική παραγωγή, το 2011 το εν λόγω σύστημα απέτρεψε περισσότερα από 33.000 ατυχήματα και έσωσε πάνω από 1.000 ζωές στα κράτη της Ε.Ε. όταν τότε εφοδίαζε μόνο το 40% των οχημάτων.

Μέσω της χρήσης αισθητήρων το ESP μετρά 25 φορές το δευτερόλεπτο αν το αυτοκίνητο κινείται στην σωστή κατεύθυνση και όταν διαγνώσει απώλεια πρόσφυσης και σταθερότητας τότε αρχικά επεμβαίνει στην ροπή του κινητήρα και τη μειώνει και κατόπιν φρενάρει με διαφορετική δύναμη τον κάθε τροχό έτσι ώστε το όχημα να διατηρήσει την προεπιλεγμένη πορεία.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο πως λειτουργεί το ESP: 

Get it on Google Play Download on the App Store