Δοκιμή Fiat 500L ντίζελ 1.6 MTJ 105hp By Beats

To crossover πολυχρηστικό Fiat 500L By Beats διαθέτει ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα και αποτελεί, ίσως το πιο ενδιαφέρον μοντέλο της γκάμας σε εμφάνιση. Βασισμένο στην έκδοση 500L Trekking διαθέτει μοναδικό στιλ εξωτερικά με σπορτίφ στοιχεία, τα οποία τονίζουν το ματ ασημί χρώμα με την επίσης ματ μαύρη οροφή (δεν είναι μεμβράνη), οι μαύρες 17 ιντσών ζάντες με ελαστικά M+S και οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων. Παράλληλα, τα μαύρα πλαστικά περιμετρικά του αμαξώματος και η υπερυψωμένη κατά 13 χλστ. ανάρτηση ενισχύουν το περιπετειώδες στιλ του.

Το Fiat 500L By Beats διατίθεται μόνο με τον κινητήρα πετρελαίου 1.6 MTJ 105hp στην τιμή των 24.520 ευρώ και πλούσιο εξοπλισμό ανέσεων και ασφαλείας. Αποκλειστικό στοιχείο εξοπλισμού αποτελεί το Beats Audio system, το οποίο διαθέτει συνολική ισχύ 520W με 6 ηχεία και ένα subwoofer.

Μοντέρνο, πρακτικό και ευρύχωρο εσωτερικό

Το εσωτερικό του Fiat 500L By Beats είναι μοντέρνο σχεδιαστικά, με ευχάριστο διάκοσμο και ιδιαίτερα πρακτικό και άνετο για τους επιβάτες του. Η διχρωμία μαύρου – ματ ασημί κυριαρχεί και στον θάλαμο των επιβατών, όπου η ποιότητα των σκληρών πλαστικών ικανοποιεί, η συναρμολόγηση παρουσιάζει μικροατέλειες, ενώ καλή με την σειρά της είναι η εργονομία. Οι χώροι αποδεικνύονται υπεραρκετοί για μια 5μελή οικογένεια, αφού δεν θα χρειαστεί να γίνουν παραχωρήσεις ακόμα και για ψηλά άτομα που θα μετακινηθούν στο πίσω κάθισμα. Το 500L διαθέτει και πολυχρηστικά στοιχεία στο εσωτερικό του όπως θήκες στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, δυνατότητα αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων, τα οποία επίσης είναι συρόμενα και ρυθμίζεται η κλίση της πλάτης τους. Ο χώρος αποσκευών ξεκινάει από 412 λίτρα, αυξάνεται στα 455 λτ. όταν συρθούν προς τα εμπρός τα πίσω καθίσματα και φτάνει έως τα 1.480 λίτρα με πεσμένες τις πλάτες.

Ιδιαίτερα ροπάτος και οικονομικός αλλά τραχύς κινητήρας

Ο πετρελαιοκινητήρας 1.6 MTJ των 105 ίππων μπορεί να μην ενθουσιάζει με την απόδοσή του, ωστόσο η υψηλή ροπή των 320 Nm από τις 1.750 σ.α.λ. σε συνδυασμό με την σωστή κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου, συμβάλλουν στην άνετη κίνηση του αμαξώματος των 1.365 κιλών. Το μηχανικό αυτό σύνολο «ροπιάζει» από τις 1.500 σ.α.λ. περίπου και άνω, ενώ βρίσκεται στα φόρτε του μετά τις 2.000 σ.α.λ., ωστόσο στις υψηλές στροφές αναμενόμενα κρεμάει εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης. Η λειτουργία του παρουσιάζει ελαφρύ κροτάλισμα που γίνεται αντιληπτό στην καμπίνα των επιβατών ιδιαίτερα στις χαμηλές στροφές, ενώ και το σύστημα start/stop δε διακρίνεται για την αμεσότητά του και την ομαλή του λειτουργία. Όσον αφορά στην κατανάλωσή του, κατά τη διάρκεια της δοκιμής και με χρήση κυρίως εντός πόλεως κυμάνθηκε γύρω στα 7 λτ./100 χλμ.

Άνετο στην οδήγηση και με πολύ καλή ορατότητα

Το Fiat 500L κερδίζει στην οδήγηση με την άνεση που παρέχει και την πολύ καλή περιμετρική ορατότητα που εξασφαλίζουν η ψηλή θέση οδήγησης και τα μεγάλα παράθυρα. Η ανάρτησή του με την κλασική δομή των γονάτων ΜακΦέρσον εμπρός και του ημιάκαμπτου άξονα πίσω, είναι προσανατολισμένη στην άνεση και απορροφά με επιτυχία τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων. Παράλληλα προσφέρεται για ξεκούραστα ταξίδια, παρουσιάζοντας καλή σταθερότητα στις ευθείες και αισθητές κλίσεις στις στροφές, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται η οδική του συμπεριφορά παραμένοντας ουδέτερη ακόμα και σε υπερβολή του οδηγού. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ελαφρύ και χάνει σε αίσθηση, όμως είναι άμεσο. Τέλος, τα φρένα του με τους αεριζόμενους δίσκους εμπρός και τους απλούς πίσω ικανοποιούν σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα. Πρόσθετο στοιχείο στον εξοπλισμό του 500L By Beats -προερχόμενο από το 500L Trekking, είναι το σύστημα Traction+, το οποίο ενεργοποιείται με το πάτημα του διακόπτη πίσω από τον επιλογέα των ταχυτήτων και σε συνδυασμό με τα ελαστικά M+S (Mud + Snow), βελτιώνει την πρόσφυση των εμπρός κινητήριων τροχών σε γλιστερές επιφάνειες.

(+) Εμφάνιση, χώροι, πρακτικότητα, οδική συμπεριφορά, ροπή κινητήρα, κιβώτιο ταχυτήτων, κατανάλωση, άνεση

(-) Κροτάλισμα κινητήρα στις χαμηλές στροφές, ελαφριά αίσθηση τιμονιού

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.598
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
105/3.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
320/1.750
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
12,0
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
175
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,6
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,1
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,7
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
122
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
134,2
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.270
Πλάτος (χλστ.)
1.800
Ύψος (χλστ.)
1.679
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.612
Βάρος (κιλά)
1.365
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
412
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
94%
Ασφάλεια παιδιού
78%
Ασφάλεια πεζού
65%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
24.520
Get it on Google Play Download on the App Store