Τι ισχύει στην ασφάλιση αυτοκινήτου νέου οδηγού;

Κάθε νέος οδηγός, εκτός από το ότι έχει την υποχρέωση να είναι πολύ προσεκτικός και να μάθει να συμπεριφέρεται και να κινείται σωστά στο δρόμο, πρέπει να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία η «νεότητά» του στο τιμόνι.

Στην περίπτωση λοιπόν που το αυτοκίνητο οδηγείται από άτομο με ηλικία μικρότερη από 23 ετών ή άτομο που απέκτησε για πρώτη φορά άδεια ικανότητας οδήγησης, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, τότε ο λήπτης της ασφάλισης ή/και ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση να το δηλώσει στην ασφαλιστική εταιρία.

Πως υπολογίζεται το πρόσθετο ασφάλιστρο για τους νέους οδηγούς;

α) Σε περίπτωση που το ασφαλισμένο όχημα οδηγεί άτομο με ηλικία μικρότερη από 23 ετών, που ταυτόχρονα απέκτησε για πρώτη φορά άδεια ικανότητας οδήγησης, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, το πρόσθετο ασφάλιστρο θα ανέρχεται σε ποσοστό για παράδειγμα 60%, επί των συνολικών ασφαλίστρων που ισχύουν. Το ίδιο πρόσθετο ασφάλιστρο 60%, θα υπολογίζεται μια και μόνη φορά σε κάθε ασφαλιστική περίοδο, πάνω στα συνολικά ασφάλιστρα και στην περίπτωση που το ασφαλισμένο όχημα οδηγούν περισσότεροι οδηγοί, που όλοι ή κάποιοι από αυτούς συγκεντρώνουν είτε και τα δύο παραπάνω κριτήρια, είτε κάποιος οδηγός το πρώτο και κάποιος άλλος οδηγός το δεύτερο. Το πρόσθετο αυτό ασφάλιστρο θα υπολογίζεται μέχρι να εξαλειφτούν όλοι οι παράγοντες που το επιβάλλουν.

β) Σε περίπτωση που το ασφαλισμένο όχημα οδηγεί άτομο ηλικίας μικρότερης από 23 ετών, αλλά είχε αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια ικανότητας οδήγησης, πριν από το τελευταίο δωδεκάμηνο, το πρόσθετο ασφάλιστρο θα ανέρχεται σε ποσοστό π.χ. 40%, επί των συνολικών ασφαλίστρων που ισχύουν.

γ) Σε περίπτωση που το ασφαλισμένο όχημα οδηγεί άτομο που απέκτησε για πρώτη φορά άδεια ικανότητας οδήγησης, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, αλλά η ηλικία του είναι μεγαλύτερη των 23 ετών, το πρόσθετο ασφάλιστρο θα ανέρχεται σε ποσοστό π.χ. 20%, επί των συνολικών ασφαλίστρων που ισχύουν.

Τι ισχύει αν δεν έχει δηλωθεί ο νέος οδηγός στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και συμβεί ατύχημα; Πατήστε Εδώ για να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες.

Πηγή: Anytime

Get it on Google Play Download on the App Store