Τι προβλέπει ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα;

Τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι δυστυχώς αρκετές χιλιάδες, ωστόσο οι κάτοχοί τους «συλλαμβάνονται» από την Γ.Γ.Π.Σ και τα πρόστιμα φτάνουν έως και τα 1.000 ευρώ. Οπότε, είναι ανούσιο κάποιος να μην ασφαλίζει το όχημά του με πολύ μικρότερο κόστος από εκείνο που θα κληθεί να πληρώσει για το πρόστιμο, συν του ότι δεν θα είναι παράνομος και θα απολαμβάνει πληθώρα καλύψεων προς μεγάλο του όφελος σε περίπτωση που συμβεί ατύχημα.

Πως «πιάνονται» οι κάτοχοι των ανασφάλιστων οχημάτων

Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται γραπτώς με επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, ότι πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους εντός 8 ημερών από τη στιγμή που λάβουν τη σχετική ειδοποίηση. Δεν υποχρεούνται ωστόσο να ασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλιση είναι να καταβληθεί πρώτα παράβολο €250 υπέρ του Δημοσίου. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων πρέπει να το προσκομίσουν, μαζί με την ειδοποιητήρια επιστολή που έλαβαν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ασφαλιστική εταιρία της επιλογής τους, για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Πρόστιμα και κυρώσεις των κατόχων ανασφάλιστων οχημάτων:

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν προβούν στις παραπάνω κινήσεις, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστέλλει τα στοιχεία τους στο Αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους για την επιβολή προστίμου.

– Το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα θα ανέρχεται στα €250, για επιβατικά αυτοκίνητα στα €500 και για φορτηγά στα €1.000. Παράλληλα με το τσουχτερό πρόστιμο, οι οδηγοί, ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων δεν πρόκειται να αποφύγουν την αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για 6 μήνες.

– Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει αφαίρεση πινακίδων για 2 χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα.

Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας χρειάζεται η προσκόμιση του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Για να επιστραφεί η άδεια ικανότητάς οδηγού πριν την χρονική διάρκεια που ορίζεται σύμφωνα με τα παραπάνω, χρειάζεται:

1. Να πληρωθεί το αντίστοιχο διοικητικό πρόστιμο.

2. Η επίδειξη του Ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Get it on Google Play Download on the App Store