Δοκιμή Ford Fiesta 1.4 5d


Το Fiesta αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα μικρά μοντέλα, το οποίο προσφέρει όλα όσα περιμένει να βρει κανείς σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο πόλης συν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα που το κάνουν να ξεχωρίζει έναντι του ανταγωνισμού. Καταρχήν διακρίνεται για την πολύ ενδιαφέρουσα αισθητική του, όπου οι δυναμικές γραμμές συνδυάζονται αρμονικά με τις καμπύλες και διαμορφώνουν ένα νεανικό και μοντέρνο αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι πως το Fiesta δεν ξεχωρίζει μόνο στον τομέα της εμφάνισης αλλά και σε ένα σύνολο από πολλούς ακόμα τομείς όπως από την οδική συμπεριφορά μέχρι και τις προσφορές που το συνοδεύουν, που το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό ως επιλογή.

Νεανικό και πρακτικό εσωτερικό

Το design στο εσωτερικό του Fiesta συμβαδίζει απόλυτα με το ιδιαίτερα προχωρημένο εξωτερικό μέρος του αμαξώματος. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αμέσως στο νεανικό στυλ του ταμπλό και ιδιαίτερα στην κεντρική κονσόλα η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία. Τα υλικά στην καμπίνα είναι ιδιαίτερα καλά και, παρόλο που υπάρχουν μικροενστάσεις ως προς το φινίρισμα, τελικά αυτό δεν ενοχλεί ουσιαστικά. Σημείο αναφοράς αποτελεί και η σχεδίαση του ράδιο CD που θυμίζει τηλεχειριστήριο, χωρίς ωστόσο να διακρίνεται για την εργονομία του. Από την άλλη πλευρά θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα ο τεχνολογικός εξοπλισμός του αυτοκινήτου, ο οποίος συνδυάζει φωνητικές εντολές για τον χειρισμό του ηχοσυστήματος, ασύρματο Bluetooth και υποδοχές για εξωτερικές πηγές μουσικής.

Από πλευράς χώρων για τους επιβάτες, το Fiesta βρίσκεται στο μέσο όρο της κατηγορίας του. Ενήλικες με κανονικό ύψος δε θα δυσκολευτούν να φιλοξενηθούν στη δεύτερη σειρά καθισμάτων, αφού θα βρουν όλο τον απαιτούμενο χώρο για τα γόνατα και τα κεφάλια τους. Εν τω μεταξύ, σημειώστε πως το μήκους 3,95 μέτρων Fiesta έχει χώρο αποσκευών 295 λίτρων, νούμερο που είναι από τα καλύτερα της κατηγορίας.

Συνδυασμός άνεσης και καλής οδικής συμπεριφοράς

Όπως προείπαμε, ένα από τα πολλά και δυνατά σημεία του Fiesta είναι και το κομμάτι της οδικής συμπεριφοράς. Εκεί, το μικρό Ford καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά την άνεση από την ανάρτηση αλλά και την πολύ καλή οδική συμπεριφορά, χωρίς ενοχλητικές κλήσεις στο αμάξωμα και δίχως περιττούς κραδασμούς να περνούν στην καμπίνα. Ταυτόχρονα, ξεχωριστά «δεμένο» είναι και το πλαίσιο του Fiesta που σε συνδυασμό με την ιδανική ρύθμιση των αναρτήσεων αλλά και το αρκετά καλό σε αίσθηση και «κόψιμο» τιμόνι δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον «κοκτέιλ».  Το αυτοκίνητο  προσφέρει μέγιστη ενεργητική ασφάλεια αλλά και συγκινήσεις σε όποιον θέλει να κινηθεί γρήγορα με μοναδικό εμπόδιο σε αυτό την κάπως μακρά κλιμάκωση του 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου. 

Μοτέρ γραμμικό και οικονομικό

Οι 96 ίπποι που αποδίδει το Ford Fiesta 1.4 5d είναι αρκετοί για να το κινήσουν σβέλτα και στην εθνική οδό, όπου το μακρύ 5άρι κιβώτιο διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τον θόρυβο και την κατανάλωση καυσίμου. Συγκεκριμένα, χρειάζεται μόλις 5,7 λτ./100 χλμ. και εκπέμπει CO2 133 γρ./χλμ. Παράλληλα στην πόλη το μηχανικό αυτό σύνολο παρουσιάζει θετικό τράβηγμα και ελαστικότητα, ενώ είναι πρόθυμο στις εντολές του οδηγού δίχως να «κομπιάζει» και να παρουσιάζει κενά στην απόδοσή του.

(+) Σχεδίαση, οδική συμπεριφορά, οδηγική αίσθηση, ποιότητα μαλακού πλαστικού στο ταμπλό

(-) Ατοπήματα στη συναρμογή, εργονομία ράδιο CD


Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.388
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
96/5.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
128/4.200
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
12,2
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
175
Αστική (λτ./100 χλμ.)
7,5
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,6
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,7
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
133
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
146,3
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι 258 χλστ.
Πίσω φρένα
Ταμπούρα 200 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
3.950
Πλάτος (χλστ.)
1.722
Ύψος (χλστ.)
1.481
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.489
Βάρος (κιλά)
979
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
295
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
34 βαθμοί
Ασφάλεια παιδιού
38 βαθμοί
Ασφάλεια πεζού
20 βαθμοί
Επικουρικά συστήματα
-
ESP
 
Αερόσακοι
5
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
14.565
Get it on Google Play Download on the App Store