Αλλάζουν τα πρόστιμα για τη «μαύρη» εργασία

Μέτρα όπως η υποχρεωτική ασφάλιση του αδήλωτου εργαζόμενου ή λουκέτο στην παράνομη επιχείρηση σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη «μαύρη εργασία» που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, η οποία υπολογίζεται ότι κυμαίνεται σε επίπεδα άνω του 25% με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να χάνει ετησίως περίπου 5 δισ. ευρώ.

Αρχικά, το πρώτο μέτρο που θα προωθηθεί είναι η μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία στα 3.500 ευρώ αντί του εξοντωτικού 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο που ισχύει σήμερα και η υποχρεωτική πρόσληψη του.

Εάν ο εργοδότης δεν δηλώσει τον εργαζόμενο τον οποίο απασχολεί στο 12μηνο που θα μεσολαβήσει μεταξύ του πρώτου ελέγχου του ΣΕΠΕ και του δεύτερου, αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ Γιάννης Σιούκος υποστηρίζει ότι τα τσουχτερά πρόστιμα έχουν νόημα να παραμένουν εφόσον εισπράττονται. Όμως ,η εισπραξιμότητα των προστίμων έχει περιοριστεί στο 18%-20%.

«Η παράλληλη εκστρατεία που οργανώνουμε θα δώσει έμφαση στην ενημέρωση και στην προτροπή για συμφιλίωση με τον εργαζόμενο» επισημαίνει ο κ. Σούκος. «Το ποσοστό συμφιλίωσης που επιτυγχάνουμε, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπερβαίνει το 50% και ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το 70%-75%. Αντίθετα η τιμωρία δεν είναι αποδοτική και συχνά σε συνδυασμό και με άλλες αιτίες οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης και στην αύξηση της ανεργίας» συμπληρώνει.

Πηγή: www.ereportaz.gr

Get it on Google Play Download on the App Store