Οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για το 3ο μνημόνιο

Σε δραστικές παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να συμμετάσχει στο τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 106,1% το 2060 με αυτό τον τρόπο η παράταση της αποπληρωμής των δανείων έως το 2080, ώστε να διασφαλιστεί πως οι ετήσιες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας δεν θα ξεπερνούν το 15%-20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είναι μια από τις προτάσεις του Ταμείου, οι οποίες περιλαμβάνονται σε τρισέλιδη συνοπτική ανάλυση, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επανέλαβε τόσο στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ όσο και στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για να βάλει το χρέος της Ελλάδας σ’ έναν βιώσιμο δρόμο μέσα από ουσιαστική ελάφρυνση».

Το ΔΝΤ εκτιμά επίσης ότι:

  • Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση ως απόρροια της μεγάλης έκθεσής τους στα «κόκκινα δάνεια».
    – Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κυμανθούν στα 5 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα 2015-2030.
    – Επιπλέον, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός ζητεί εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις αγορές και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο κλίμα για επενδύσεις.

Με την πρόταση του Ταμείου το χρέος πέφτει:

στο 140,8% του ΑΕΠ το 2030,
στο 110% το 2045 και
στο 106,1% το 2060.
Σε αντίθετη περίπτωση (χωρίς ελάφρυνση), το χρέος θα διαμορφωθεί:

στο 159,1% το 2030,
στο 196,9% το 2045 και
στο 293,8% το 2060.

Προκαταβολικές δεσμεύσεις

-Σημαντική επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, ώστε μέχρι το 2040 να μην καταβάλλονται τοκοχρεολύσια για τα τρία δάνεια της Ευρωζώνης προς τη χώρα μας
-Γενναία επιμήκυνση των λήξεων των τριών δανείων της Ευρωζώνης μέχρι το 2080
-«Κλείδωμα» των επιτοκίων μόλις στο 1,5% μέχρι το 2045.
Ανάμεσα στις βασικές παραδοχές της ανάλυσης του Ταμείου ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

– Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων, προβλέπεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, που μπορεί να καλυφθούν από το αχρησιμοποίητο «μαξιλάρι» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο φθάνει έως τα 20 δισ. ευρώ.

– Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ορίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Αυτό ευθυγραμμίζεται με στοιχεία από διαφορετικές χώρες σχετικά με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων για εκτενείς χρονικές περιόδους.

– Η ρεαλιστική παραδοχή για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης από το 2022 και εξής διαμορφώνεται στο 1,3%.

– Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κυμαίνονται στα 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2030, εκ των οποίων μόλις τα δύο δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

– Οι χρηματοδοτικές ανάγκες περιλαμβάνουν εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (7 δισ. ευρώ) και δημιουργία αποθεματικού 7,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Πηγή:www.ereportaz.gr

Get it on Google Play Download on the App Store