Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε ο Μαρινόπουλος

Δύσκολες ώρες για το μέλλον της «Μαρινόπουλος», καθώς τα χρέη «πνίγουν» τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Το ενδεχόμενο του «λουκέτου» είναι πολύ κοντά- γεγονός που βγάζει στον δρόμο περισσότερους από 10.500 εργαζομένους. Η εταιρεία που παρέπαιε τα τελευταία χρόνια, σήμερα σε μια προσπάθεια να προστατευθεί από τους πιστωτές της κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στον χώρο του λιανεμπορίου, με τις επιπτώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες στην επαρχία, όπου περισσότερες από 1.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ως βασικό πελάτη τους τη συγκεκριμένη αλυσίδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το «φέσι» προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, την ώρα που η διοίκηση ρίχνει το βάρος στη ρύθμιση και την καταβολή μέρους των οφειλών προς τους προμηθευτές προκειμένου να μην αδειάσουν εντελώς τα ράφια των κατά τόπους σούπερ μάρκετ.

Πτώχευση εν λειτουργία

Η αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των δικηγόρων επέφερε ραγδαίες εξελίξεις, καθώς σήμανε την έναρξη της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων και αναγκαστικών εκτελέσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα (είτε στο άρθρο 99 είτε στο 106Β*) είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια (υπαγωγή στο άρθρο 106Β που προβλέπει πτώχευση εν λειτουργία).

Τα σενάρια για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, δίνουν και παίρνουν. Η υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα θα συνοδευτεί από «κούρεμα» χρεών και την κατάθεση ενός «business plan», που θα μπορούσε να προβλέπει μεταξύ άλλων και την είσοδο επενδυτή, ο οποίος θα κληθεί να σηκώσει το βάρος της νέας προσπάθειας.

Πηγή: www.ereportaz.gr

 

Get it on Google Play Download on the App Store