Στουρνάρας: Εφικτή ανάπτυξη 3% το 2018

Τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), παρουσίασε τις βασικές οικονομικές προβλέψεις μακροπρόθεσμα. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει το 2018 το 3%, από 2,5% που προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2017, φυσικά κάτω απο ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν:

Πρώτον, τη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων όπως έχει συμφωνηθεί.

Δεύτερον, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και η επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης είναι οι μοναδικοί τρόποι επίτευξης διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης και υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα.

Τέταρτον, τη σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους.

Πέμπτον, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της εξωστρέφειας.

Get it on Google Play Download on the App Store