Δοκιμή Jeep Renegade ντίζελ 1.6 MultiJet 120 PS 4Χ2

Το πρώτο αυτοκίνητο που προέκυψε από  την συνεργασία της Jeep με την Fiat είναι το νέο Jeep Renegade, το οποίο με βάση το Fiat 500X έρχεται να διευρύνει την γκάμα της εταιρείας με ένα πρακτικό και ικανό μικρό Crossover. Το Jeep Renegade είναι το βασικό μοντέλο στην γκάμα της Jeep και τοποθετείται κάτω από το Wrangler και τα Cherokee και Grand Cherokee, με την τιμή του να ξεκινά από τα 22.800 ευρώ (το 1.6 λτ. βενζίνης) και να καθίσταται καλή με βάση τον γενικότερο χαρακτήρα του σε όλους τους τομείς. Αν και μοντέλο της Jeep ωστόσο, το Renegade δε διαθέτει τετρακίνηση από την βασική έκδοση μιας και ούτως ή άλλως λίγους ενδιαφέρει η ύπαρξη αυτής. Το Renegade 1.6 diesel κοστίζει από 26.900 ευρώ, ενώ η αρχική τετρακίνητη έκδοση κοστίζει από 29.900 ευρώ και εφοδιάζεται με τον κινητήρα βενζίνης 1.4 turbo 170 PS, τιμές που αν μη τι άλλο είναι αρκετά υψηλές για μικρό SUV.

Όμορφο και επιβλητικό εξωτερικά

Το Jeep Renegade είναι ένα όμορφο αυτοκίνητο με τετραγωνισμένη αισθητική που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Jeep και πέρασε αυτούσια και σε αυτό το ιταλο-αμερικάνικο μοντέλο. Η μάσκα με τις 7 κάθετες γρίλιες εμπρός αποτελεί και το πιο αυθεντικό στοιχείο της εμφάνισης των μοντέλων της Jeep, ενώ και τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα εμπρός δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης πως πρόκειται για ένα γνήσιο αλλά και σύγχρονο τέκνο της εταιρείας. Στο πίσω μέρος τα τετράγωνα φωτιστικά σώματα διαμορφώνουν ένα όμορφο σχέδιο “X” ενώ στο σύνολό του το Renegade καταφέρνει να δείχνει ως ένα ικανότατο SUV μέσω των πλαστικών προστατευτικών του στα κάτω μέρη του αμαξώματος και μέσω της απόστασής των 170 χλστ. του από το έδαφος, άσχετα αν στην πράξη δεν δικαιολογεί τον χαρακτήρα αυτό.

Καλαίσθητο και νεανικό και στο εσωτερικό του

Το Jeep Renegade παρουσιάζεται μοντέρνο και στο εσωτερικό του με έντονα νεανικά στοιχεία. Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται σε καλά επίπεδα και το ταμπλό διαθέτει μαλακά υλικά στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ η συναρμογή είναι προσεγμένη και δεν παρατηρούνται τριγμοί. Η θέση οδήγησης είναι ψηλά τοποθετημένη και ο οδηγός κάθεται άνετα, ωστόσο έχει περιορισμένη ορατότητα ιδιαίτερα προς τα πίσω κάτι που οφείλεται στις μεγάλες πίσω κολώνες του αμαξώματος. Η εργονομία χρίζει εξοικείωσης γενικότερα με τον οδηγό ωστόσο να  έχει στη διάθεσή του οθόνη αφής του infotainment συστήματος που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα. Οι χώροι του Jeep Renegade είναι καλοί για 5 επιβάτες χωρίς εκείνοι να συναντήσουν προβλήματα, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 350 λίτρων και ικανοποιεί με το κανονικό του σχήμα και το μεγάλο του άνοιγμα.

Ισχυρός και οικονομικός ο ΜultiJet κινητήρας των 1.6 λίτρων

Το μοτέρ των 1.6 λίτρων πετρελαίου της Fiat με τους 120 ίππους και τα 320 Nm ροπής ταιριάζει γάντι στο Jeep Renegade. Η ροπή αυτή είναι διαθέσιμη από  τις 1.750 σ.α.λ. και σε συνδυασμό με την σφιχτή κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου χαρίζει σπιρτάδα στο Renegade και σβέλτες επιδόσεις. Στην πράξη ο κινητήρας αυτός παρουσιάζει καλή απόκριση από τις χαμηλές στροφές και βρίσκεται στα φόρτε του μετά τις 2.000 με θετικό τράβηγμα. Η λειτουργία του παρουσιάζει ελαφρύ κροτάλισμα που γίνεται αντιληπτό στην καμπίνα των επιβατών ιδιαίτερα στις χαμηλές στροφές ενώ και το σύστημα start/stop δε διακρίνεται για την αμεσότητά του και την ομαλή του λειτουργία. Η καλή του εικόνα  συμπληρώνεται  και από την εξαιρετικά χαμηλή του κατανάλωση που ανέρχεται στα 6,5 λίτρα για κάθε 100 χλμ. σε πραγματικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας.

Άνετο ασφαλές και με λίγη φαντασία και ικανό εκτός δρόμου

Το βασισμένο στο δάπεδο του Fiat 500X και κατασκευασμένο στο εργοστάσιο του Melfi της Ιταλίας, νέο Jeep Renegade διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση σε όλους τους τροχούς με γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός – πίσω με ειδικά αμορτισέρ FSD (Frequency Selective Damping) της Koni, που ρυθμίζουν αυτόματα την σκληρότητά τους ανάλογα τις συνθήκες οδήγησης. Αν και δικίνητο, το Renegade μπορεί να κινηθεί σε πατημένες εκτός δρόμου διαδρομές με την ανάρτηση να αντιδρά μεν σκληρά και να μην έχει μεγάλη διαδρομή, ωστόσο αρωγός του σε τέτοιες συνθήκες αποτελεί η απόσταση από το έδαφος που ανέρχεται στα 175 χλστ. και οι καλές γωνίες προσέγγισης (17,9 μοίρες), προσπέλασης (21,2 μοίρες) και φυγής (17,9 μοίρες). Από κει και πέρα βέβαια η μετάδοση της κίνησης μόνο στους εμπρός τροχούς και το έδαφος ορίζουν και το κατά πόσο δυνατό είναι να προσπελάσει εμπόδια. Στην άσφαλτο το Jeep Renegade προσφέρει καλά επίπεδα άνεσης στους επιβάτες του και είναι σταθερό σε μεγάλες ταχύτητες ενώ σε δρόμο με στροφές οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές και η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται ουδέτερη στις περισσότερες περιπτώσεις με κάποιες ελαφρά υποστροφικές τάσεις να μην ξεδιπλώνονται αφού γι αυτό φροντίζει το ESP. Το σύστημα διεύθυνσης προσφέρει καλή πληροφόρηση στον οδηγό με εκείνον να λαμβάνει γενικά καλή αίσθηση οδηγώντας το Renegade, ενώ τα φρένα κρίνονται αποτελεσματικά στην ακινητοποίησή του αμαξώματος, η αίσθηση στο μεσαίο πεντάλ ωστόσο είναι σπογγώδης.

(+) Σχεδίαση μέσα – έξω, χαρακτήρας, οδική συμπεριφορά, κινητήρας – επιδόσεις

(-) Απουσία τετρακίνησης, ορατότητα, εργονομία, αίσθηση στο πεντάλ του φρένου, τιμή

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.598
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
120/3.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
320/1.750
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
10,2
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
178
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,5
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,0
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,6
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
120
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
117,6
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
305x28 χλστ.
Πίσω φρένα
278x12 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.236
Πλάτος (χλστ.)
1.805
Ύψος (χλστ.)
1.667
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.570
Βάρος (κιλά)
1.390
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
351
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
87%
Ασφάλεια παιδιού
85%
Ασφάλεια πεζού
65%
Επικουρικά συστήματα
74%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
26.900
Get it on Google Play Download on the App Store