Εκδρομή στην Αράχωβα όλες τις εποχές!

Η Αράχωβα ή Ράχωβα, όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες «ράχες» του Παρνασσού, όπως μαρτυρεί και το όνομά της, σε υψόμετρο 900-1.100 μέτρα, αριθμεί περίπου 4.700 κατοίκους και απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία, αφού τα αρχαιότερα ίχνη στο Κωρύκειο Άντρο ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π.Χ.περίπου).

Η σημερινή Αράχωβα παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, τα ήθη και τα έθιμά της. Τα προϊόντα της Αραχωβίτικης γης είναι ελιές, λάδι αρίστης ποιότητας και εκλεκτό κρασί, που συνεχίζει την παράδοση του παλιού μπρούσκου κρασιού. Πασίγνωστα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της όπως η φέτα Παρνασσού αλλά κυρίως η «Φορμαέλλα».

Φυσικά η Αράχωβα είναι πασίγνωστη και για τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού. Η περίοδος λειτουργίας τους εξαρτάται φυσικά από τον καιρό και την ύπαρξη ή όχι του χιονιού:

Από τον Δεκέμβριο ως τις αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο από 1.600 έως 2.250 μ. στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Συνολικά, οι κύριοι αναβατήρες που λειτουργούν είναι 13, από τους οποίους 6 εναέριοι, 6 συρόμενοι και 1 τετραθέσια τηλεκαμπίνα. Για τους αρχάριους διατίθενται και 2 baby lift εκμάθησης, που βοηθούν αποτελεσματικά τον κάθε χιονοδρόμο στα πρώτα του βήματα.

Το Κέντρο διαθέτει 18 πίστες συνολικού μήκους 22 χλμ. Αυτές για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους έχουν μήκος κατάβασης από 320 μ. έως 4 χλμ., ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με βαθύ χιόνι. 

Ο Γεροντόβραχος, επίσης, είναι ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στις πλαγιές της ομώνυμης κορυφής του Παρνασσού και λειτουργεί μόνο Σαββατοκύριακα και αργίες. Διαθέτει 2 συρόμενους αναβατήρες, 3 πίστες, σαλέ με εστιατόριο, καφετέρια, σχολή σκι και ιατρείο. Υπάρχει και ορειβατικό καταφύγιο στην θέση «Σαραντάρι», σε υψόμετρο 1.940 μ. και το διαχειρίζεται η Ορειβατική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Πρόσβαση:

  • Από Αθήνα: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας – Λιβαδειά – Αράχωβα. Απόσταση 160 χλμ. Διάρκεια περίπου 2 ώρες.
  • Από Πάτρα: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πάτρα – Ρίο – Αντίρριο – Ναύπακτος – Ιτέα – Αράχωβα. Απόσταση 120 χλμ. Διάρκεια περίπου 2 ώρες.
  • Από Θεσσαλονίκη: Ακολουθώντας την Εθνική Οδό προς Αθήνα, μετά τη Λαμία δεξιά προς Άμφισσα – Γραβιά – Λιλαία (ή Κάτω Αγόριανη) – Επτάλοφος(ή Αγόριανη) – Αράχωβα. Απόσταση 390 χλμ. Διάρκεια περίπου 4 ώρες.

Δρομολόγια με λεωφορεία από:

  • Αθήνα (ΚΤΕΛ Λιβαδειάς και ΚΤΕΛ Άμφισσας)
  • Πάτρα, προς Ιτέα και από εκεί με ΚΤΕΛ Άμφισσας προς την Άράχωβα.
  • Θεσσαλονίκη, προς Ιτέα και από εκεί με ΚΤΕΛ Άμφισσας προς την Άράχωβα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:

  • ΚΤΕΛ Λιβαδειάς 22610 28272, 28336
  • ΚΤΕΛ Άμφισσας 22650 29258, 28266

Πηγές πληροφοριών και φωτοργαφιών: www.daa.gov.grwww.arachova.gr

Get it on Google Play Download on the App Store