Στα σκαριά και Coupe έκδοση του Mazda3

Η Mazda δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να κατασκευάσει ένα αμιγώς κουπέ αυτοκίνητο για την μικρομεσαία κατηγορία το οποίο και θα βασιστεί φυσικά πάνω στο νέο Mazda3 και θα ακολουθήσει μετά το εμπορικό λανσάρισμα εκείνου, στα μέσα του 2014. Το Μazda3 Coupe αν και δανείζεται αρκετά από τα σχεδιαστικά στοιχεία που γνωρίσαμε στο εντυπωσιακό πρωτότυπο Mazda Shinari, αντίθετα με εκείνο θα είναι δύο θυρών. Πάντως και αυτό διακρίνεται για την έντονα επιθετική του εικόνα, προϊόν της σχεδιαστικής φιλοσοφίας KODO που λανσάρει η Mazda και στην δική μας γλώσσα μεταφράζεται ως «ψυχή της κίνησης».

Εξωτερικά το Mazda3 Coupe δεν κρύβει τους δεσμούς που το συνδέουν με το χάτσμπακ μοντέλο, διατηρώντας αυτούσια την αισθητική του εμπρός τμήματος με την μεγάλη μάσκα και τα δυναμικά φωτιστικά να αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της σχεδίασης. Το σαφώς πιο σφηνοειδές σχήμα της οροφής και η σχεδίαση του πλαϊνού τμήματος εντείνουν την δυναμική του όψη ως κουπέ, ενώ και το πίσω μέρος εκφράζει πιο σπορτίφ αισθητική από το 5θυρο Mazda3 όντας πιο μυώδες και ξεχωριστό. Oι διαστάσεις του αμαξώματος δεν αναμένεται να ξεφεύγουν κατά πολύ από το πεντάθυρο μοντέλο με το κουπέ να προσεγγίζει τα 4,5 μέτρα σε μήκος και να είναι και ελαφρώς πιο φαρδύ και χαμηλό, ενώ το μεταξόνιο θα είναι το ίδιο μήκους 2,7 μέτρων.

Στο εσωτερικό του, το Mazda3 Coupe είναι εξίσου ενδιαφέρον σχεδιαστικά με μινιμαλιστικά  σχεδιαστικά στοιχεία και σπορ αισθητική αλλά και καλά επίπεδα ποιότητας όπως συμβαίνει και στο 5θυρο Mazda3 του οποίου τα στοιχεία δανείζεται. Οι χώροι αναμένονται καλοί για τα δεδομένα της κουπέ κατηγορίας τόσο για τους επιβάτες όσο και τις αποσκευές τους.

Σε μηχανικό επίπεδο και πάλι η τεχνολογία Skyactiv θα δώσει το παρών και σε αυτό το Mazda, με τους κινητήρες του να είναι οι ίδιοι που κινούν και το Mazda3 στην πεντάθυρη έκδοση. Έτσι αρχικά ο 1.5 λίτρων βενζίνης με τους 100 ίππους θα αποτελεί την βασική έκδοση κινητήρα του μοντέλου, ενώ θα διατίθεται και ο δίλιτρος κινητήρας της εταιρείας με απόδοση 120 ή 165 ίππων ανάλογα με την έκδοση. Στην γκάμα του πολύ πιθανό είναι να υπάρχει και ο πετρελαιοκινητήρας 2.2 λίτρων με απόδοση 150 ίππους και 350Nm ροπής του 5θυρου Mazda3.

Get it on Google Play Download on the App Store