Τα Top 10 νέα SUV του 2017!

Τα SUV είναι η πλέον αναπτυσσόμενη κατηγορία παγκοσμίως, με το αγοραστικό κοινό να έχει στραφεί προς αυτά έναντι παραδοσιακών κατηγοριών αυτοκινήτων, όπως π.χ. τα σεντάν ή τα στέισον. Οι εταιρείες αυτοκινήτου από την πλευρά τους, θέλοντας να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση για SUV (και Crossover) μοντέλα, εντάσσουν ιδίως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μοντέλα του είδους στη γκάμα τους. Το 2017 θα είναι λοιπόν μια ακόμη χρονιά κατά την οποία περιμένουμε να έρθουν πολλά νέα SUV στην αγορά και εμείς, σας παρουσιάζουμε 10 από τα πιο νέα και ενδιαφέροντα μοντέλα του είδους που αναμένουμε στη χώρα μας μέχρι τα τέλη του έτους.

Alfa Romeo Stelvio

Η Alfa Romeo Stelvio αποτελεί το δεύτερο νέο προϊόν της νέας γκάμας της ιταλικής μάρκας που ξεκίνησε η Giulia και αποτελεί το πρώτο SUVτης εταιρείας. Έχει ένα μακρύ και υπερυψωμένο αμάξωμα 4,68 μέτρων που θυμίζει αρκετά την Giulia, αλλά διαφέρει από αυτή σε πολλά σημεία και κυρίως στο πίσω άκρο.

Προς το παρόν η Alfa Romeo έχει παρουσιάσει μόνο την κορυφαία έκδοση Quadrifoglio, με πιο δυναμική εμφάνιση (προφυλακτήρες, μαρσπιέ με ανθρακονήματα, καπό με αεραγωγούς, αεροτομή πίσω κ.λπ.), αλλά και μοτέρ 2,9 λίτρων V6 BiTurboμε 510 άλογα. Θα υπάρχει επίσης ο 2λιτρος turbo βενζίνης των 280 ίππων, ενώ αναμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις για τα diesel (2,2 λίτρων).

Διαβάστε ακόμα: Όλες οι μελλοντικές Alfa Romeo!

Η Stelvio χρησιμοποιεί για την κίνησή της την τετρακίνηση Q4 της Alfa Romeo, η οποία έχει ένα ενεργό ενδιάμεσο κιβώτιο μεταφοράς ροπής με ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη νέας γενιάς και εμπρός διαφορικό. Υπό κανονικές συνθήκες, το αυτοκίνητο είναι 100% πισωκίνητο, ενώ όταν ανιχνευθεί μειωμένη πρόσφυση η αναλογία φτάνει έως το 50:50 ανά άξονα.

Η εμπρός ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια, ενώ στην πίσω ανάρτηση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα τεσσάρων και μισού συνδέσμων. Το σύστημα φρένων αποτελείται από αλουμινένια εξαρτήματα και κεραμικά δισκόφρενα. Μαζί με το ιδανικό ζύγισμα ανά άξονα 50:50, μια σειρά από άλλες τεχνολογίες και την χρήση ανθρακονήματος και αλουμινίου σε διάφορά τμήματα, η Stelvio υπόσχεται κορυφαία οδηγικά χαρακτηριστικά.

Audi Q5

Δεύτερη γενιά για το Audi Q5 που αναμένουμε μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, με το νέο μοντέλο να αποκτά μια πιο μοντέρνα σχεδίαση, με πιο δυναμικό εμπρόσθιο τμήμα, αλλά και λίγες περισσότερες καμπύλες στο αμάξωμα. Από πλευράς διαστάσεων, το μήκος είναι 4,66 μέτρα (+31 χλστ.), ενώ το πλάτος αγγίζει τα 1,89 μέτρα και το ύψος τα 1,66.

Παρά το γεγονός πως είναι μεγαλύτερο από το απερχόμενο μοντέλο, το νέο Audi Q5 καταφέρνει να είναι έως και 90 κιλά ελαφρύτερο χάρη στη χρήση ατσαλιού υψηλής αντοχής και αλουμινίου στην κατασκευή του πλαισίου του (πλατφόρμα MLB Evo).

Διαβάστε ακόμα: Νέο κορυφαίο Audi SQ5 3.0 TFSI με 354 ίππους

Νέο είναι και το εσωτερικό του Audi Q5 και συνδυάζει το μοντέρνο σχεδιασμό με πολυτέλεια και hi-tech στοιχεία, όπως ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών, το σύστημα πολυμέσων MMI με οθόνη 8,3 ιντσών κ.λπ. Μεγαλύτεροι αναμένονται οι χώροι για τους επιβάτες, με αυξημένο όγκο πορτ-μπαγκάζ από 550 έως 610 λίτρα (ανάλογα με τη θέση του συρόμενου πίσω καθίσματος).

Στους κινητήρες, η γκάμα αποτελείται από τον 2λιτρο TFSI βενζινοκινητήρα των 252 ίππων, αλλά και τον 2λιτρο TDI πετρελαιοκινητήρα με 150, 163 και 190 άλογα και τον 3λιτρο TDI των 286 ίππων. Στην κορυφή έρχεται το νέο Audi SQ5 των 354 ίππων. Όλες οι εκδόσεις είναι τετρακίνητες, εκτός από τον diesel των 150 ίππων που έχει και δικίνητη επιλογή.

Honda CR-V

Το Honda CR-V μπαίνει στην 5η του γενιά και αναμένεται μέσα στη χρονιά να παρουσιαστεί και στην Ευρώπη. Το νέο CR-V βασίζεται σε καινούργιο πλαίσιο και έχει νέες αναρτήσεις που προέρχονται από το καινούργιο Civic, με ελαφρώς αυξημένες διαστάσεις (μήκος 4.587 χλστ., +17 χλστ., ύψος 1.689 χλστ. +4 χλστ.), που αναμένεται να του χαρίσουν ακόμη πιο άνετους εσωτερικούς χώρους.

Σχεδιαστικά το νέο SUV της Honda διατήρησε την φιλοσοφία του προγενέστερου CR-V, όμως είναι αλλαγμένο σε κάθε του επιφάνεια, έχοντας νέα LED εμπρόσθια φώτα, μυώδες καπό και νίκελ στη μάσκα, αλλά και γωνιώδη πίσω φώτα που εισέρχονται στη μεγάλη πόρτα του χώρου αποσκευών.

Διαβάστε ακόμα: Νέο Honda Civic Sedan 1.5 Turbo 182 PS για την Ευρώπη

Στο εσωτερικό, το design είναι μοντέρνο και καλαίσθητο, με μεγάλη οθόνη TFT στον πίνακα οργάνων, οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος πολυμέσων στην κονσόλα και υψηλά τοποθετημένο επιλογέα των ταχυτήτων. Στον εξοπλισμό του υπάρχει μια πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού, όπως είναι η αυτόνομη πέδηση με αναγνώριση πεζού, η προειδοποίηση ακούσιας αλλαγής κατεύθυνσης, το προσαρμοζόμενο cruise control κ.λπ.

Στο πεδίο των κινητήρων, για πρώτη φορά στο CR-V θα δούμε έναν turboκινητήρα βενζίνης και ειδικότερα, τον νεότερο 1.5 λίτρων turbo i-VTEC βενζινοκινητήρα του Civic, σε εκδοχή με 190 άλογα (+8 ίπποι). Εκτός από το μοτέρ αυτό θα υπάρχουν και άλλα μηχανικά σύνολα, για τα οποία περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση από τη Honda.

Mercedes GLA

Η ανανεωμένη γενιά της Mercedes GLA λανσάρεται μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, έχοντας αρχικά μικρές εξωτερικές αλλαγές στο εμπρός μέρος σε μάσκα, φώτα, προφυλακτήρα, αλλά και πίσω με σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα και ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα. Νέα σχέδια υπάρχουν και στις ζάντες αλουμινίου.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές αφορούν στη στάνταρ μεγαλύτερη οθόνη 8 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, την νέα κάμερα 360 μοιρών που προβάλει το τι συμβαίνει περιμετρικά στο αυτοκίνητο, αλλά και στα νέα χρώματα και υλικά στην καμπίνα.

Διαβάστε ακόμα: Ανανέωση για τη Mercedes-AMG GLA 45

Στους κινητήρες, η Mercedes προσθέτει τη νέα επιλογή GLA 220 4MATIC με μοτέρ 184 ίππων και 300 Nm ροπής, αλλά και με στάνταρ τετρακίνηση. Παραμένουν επίσης οι GLA 180 (1.6 λτ. με 122 ίππους), GLA 180 d (1.5 λτ με 109 ίππους), GLA 200 (1.6 λτ. με 156 ίππους), GLA 200 d (2.1 λτ με 136 ίππους), GLA 220 d (2.1 λτ με 177 ίππους), GLA 220 d 4MATIC, 250 (2.0 λτ με 211 ίππους) και GLA 250 4Matic.

Στην κορυφή της γκάμας διατηρείται η Mercedes-AMG GLA 45 με 2.0 λτ. βενζινοκινητήρα 381 ίππων, 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,4 δλ. και τελική ταχύτητα 250 χλμ./ώρα. Το κιβώτιο είναι το αυτόματο Speedshift DCT των 7 σχέσεων με πιο κοντή κλιμάκωση, που στέλνει τη δύναμη και στους τέσσερις τροχούς.

Mini Countryman 

Δεύτερη γενιά για το Mini Countryman το 2017, που θα λανσαριστεί μέσα στο Φεβρουάριο και στη χώρα μας έχοντας πολλές αλλαγές. Αρχικά, το νέο Countryman μεγάλωσε αισθητά και είναι μακρύτερο κατά 20 εκατοστά (4,3 μ.), πιο πλατύ κατά 3 εκατοστά και με μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 7,5 εκατοστά, προσφέροντας ακόμη καλύτερους χώρους και μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ 450 λτ. (+100 λτ.).

Σχεδιαστικά, το Countryman διατηρεί τις φόρμες του προγενέστερου μοντέλου, έχοντας όμως πιο μοντέρνα φώτα εμπρός-πίσω, περισσότερο τονισμένους προφυλακτήρες και μεγαλύτερους καθρέπτες. Το εσωτερικό ξεχωρίζει για το νέο «V» που κάνει το ταμπλό, ενώ το παρών δίνουν τα στρογγυλά μεγάλα όργανα και διακόπτες από το νεότερο Mini.

Διαβάστε ακόμα: Ανακοινώθηκαν οι τιμές για το νέο MINI Countryman

Στους κινητήρες, η γκάμα αποτελείται από μοτέρ βενζίνης 1.5 λτ. 136 hp (Cooper), 2.0 λτ. 192 hp (Cooper S), αλλά και πετρελαίου 2.0 λτ. 150 hp (Cooper D) και 2.0 λτ. 190 hp (Cooper SD).

Νέα έκδοση είναι η Cooper S E Countryman ALL4 με το plug-in hybrid μηχανικό σύνολο. Αυτό αποτελείται από κινητήρα βενζίνης 1.5 λτ. ισχύος 136 ίππων για την κίνηση των εμπρός τροχών και από ένα ηλεκτροκινητήρα ισχύος 88 ίππων για τους πίσω τροχούς. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 224 ίππους και 385 Nm ροπής, με μεικτή κατανάλωση 2,1 λτ./100 χλμ., εκπομπές CO2 49 γρ./χλμ. και επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,9 δευτερόλεπτα.

Peugeot 5008

Μετά το λανσάρισμα του νέου 3008, σειρά παίρνει για την Peugeot στα SUV το 2017 το λανσάρισμα του νέου 5008. Το αυτοκίνητο τοποθετείται στη μεσαία κατηγορία και είναι 7θέσιο, ενώ θα προσφέρεται στην στάνταρ έκδοση και στην πιο σπορτίφ GT.

Σχεδιαστικά το 5008 ακολουθεί τις πολύ μοντέρνες γραμμές του 3008, ωστόσο είναι μακρύτερο κατά 19 εκατοστά (4,64 μ.) σε μήκος και κατά 16,5 εκατοστά σε μεταξόνιο (2,84 μ.), έτσι ώστε να προσφέρει τις δύο επιπλέον θέσεις στο εσωτερικό. Αυτές αναδιπλώνονται στον χώρο αποσκευών, ενώ στη μεσαία σειρά τα τρία ίδια σε μέγεθος καθίσματα είναι ανεξάρτητα, συρόμενα και αναδιπλούμενα.

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμή Peugeot 3008 1.2 PureTech 130 S&S

Για τις αποσκευές υπάρχει ένας πολύ μεγάλος χώρος 780 λίτρων στην 5θέσια διάταξη. Την πρακτικότητα ενισχύουν με την σειρά τους οι πάρα πολλές θήκες για ποτήρια, αντικείμενα, τα τραπεζάκια αεροπορικού τύπου και οι γάντζοι που υπάρχουν στον θάλαμο των επιβατών. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το εντυπωσιακό σχεδιαστικά ταμπλό PEUGEOT i-Cockpit, τις πολλές δυνατότητες του συστήματος πολυμέσων και τα διάφορα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Η Peugeot βασίζει το νέο 5008 πάνω στη νεότερη πλατφόρμα EMP2 και το προσφέρει μόνο σε δικίνητες εκδόσεις με turbo μοτέρ βενζίνης 1,2 Puretech 130 ίππων, αλλά και 1,6 λίτρων Puretech με 165 άλογα. Στο diesel, υπάρχουν οι 1,6 BlueHDI με 100 και 120 ίππους, αλλά και οι 2,0 BlueHDI με 150 και 180 άλογα.

Renault Koleos 

Διεύρυνση και για τη Renault στα SUV το 2017, αφού μετά τα Captur και Kadjar, η γαλλική εταιρεία θα λανσάρει στην Ευρώπη ένα ακόμη SUV, το μεσαίο νέο Koleos. Οι διαστάσεις του είναι αρκετά μεγάλες, αφού το μήκος αγγίζει τα 4.670 χλστ., το πλάτος τα 1.840 χλστ. και το μεταξόνιο τα 2.710 χλστ.

Παράλληλα, σχεδιαστικά παρουσιάζει ενδιαφέροντα εξωτερικά χαρακτηριστικά που έχουμε δει στα νέα Megane και Talisman, όπως είναι η μεγάλη μάσκα, τα εμπρός φωτιστικά σώματα με την προέκταση «L», οι αεραγωγοί στις εμπρός πόρτες και τα παραλληλόγραμμα πίσω φωτιστικά σώματα.

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμή Renault Kadjar 1.2 TCe 130 PS

Μοντέρνο είναι και το εσωτερικό, όπου κυριαρχεί η μεγάλη κάθετη οθόνη του συστήματος R-Link 2 των 8,7 ιντσών, η οποία περιλαμβάνει ηχοσύστημα της BOSE, πλοήγηση, hands-free και πολλές ακόμα λειτουργίες. Η θέση οδήγησης είναι ψηλότερη κατά 150 χιλιοστά έναντι ενός κλασικού σεντάν και διευκολύνει πολύ την ορατότητα, ενώ οι χώροι είναι πολύ άνετοι για όλους τους επιβάτες και τις αποσκευές (624 λίτρα).

Το νέο Koleos εξοπλίζεται με την τετρακίνηση 4×4-i με τις επιλογές 2WD, 4WD AUTO και 4WD LOCK, ενώ υπάρχουν και δικίνητες εκδόσεις. Τα μοτέρ του νέου μοντέλου είναι δύο κινητήρες βενζίνης και δύο diesel, με ισχύ από 130 έως και 175 ίππους, οι οποίοι μπορούν να συνδυαστούν είτε με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, είτε με το αυτόματο X-Tronic.

Skoda Kodiaq

Το νέο Kodiaq είναι το μεγαλύτερο SUV της Skoda, διαθέτοντας ένα επιβλητικό αμάξωμα με μήκος 4.697 χλστ., πλάτος 1.882 χλστ., ύψος 1.676 χλστ. και μεταξόνιο 2.791 χλστ., το οποίο ακολουθεί παράλληλα μια νέα σχεδιαστική γλώσσα, συνδυάζοντας πολυτελή και σπορτίφ χαρακτηριστικά.

Το αυτοκίνητο βασίζεται στην πλατφόρμα MQB του ομίλου Volkswagen, η οποία εξασφαλίζει χαμηλό βάρος με αυξημένη ακαμψία και υψηλά επίπεδα ασφαλείας. Το συνολικό βάρος του Kodiaq ξεκινά από τα 1.452 κιλά στην αρχική έκδοση με τον 1.4 TSI κινητήρα και την κίνηση εμπρός ή 1.540 κιλά με την τετρακίνηση.

Διαβάστε ακόμα: Αναλυτικά τα τεχνικά στοιχεία του νέου Skoda Kodiaq

Νέα σχεδιαστικά στοιχεία βλέπουμε για πρώτη φορά και στο εσωτερικό του Kodiaq με την πολυτελή εικόνα και τους τεράστιους χώρους για έως 7 επιβάτες. Μάλιστα, ο χώρος αποσκευών των 720 λίτρων (έως 2.065 λτ.) είναι ο μεγαλύτερος στην κατηγορία και μπορεί να μεταφέρει αντικείμενα μήκους έως 2,8 μέτρων.

Η γκάμα των κινητήρων του Kodiaq περιλαμβάνει τρεις TSI και δύο TDI. Οι βενζίνης είναι ο 1.4 TSI με 125 ίππους, ο 1.4 TSI με 150 ίππους και ο ισχυρότερος 2.0 TSI με 180 ίππους και 320 Nm ροπής. Στο diesel, υπάρχουν ο 2.0 TDI με 150 ίππους και 340 Nm ροπής και ο 2.0 TDI με 190 ίππους και 400 Nm ροπής. Υπάρχει επιλογή για κίνηση στους δύο ή και στους τέσσερις τροχούς, ενώ εκτός από το στάνταρ 6τάχυτο μηχανικό, υπάρχουν και αυτόματα κιβώτιο DSG με 6 ή 7 σχέσεις.

SsangYong Rexton

Τη νέα γενιά του Rexton θα αποκαλύψει στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο η SsangYong, με το νέο μοντέλο να βασίζεται πάνω στο πρωτότυπο LIV-2 της περσινής Έκθεσης Αυτοκινήτου του Παρισιού. Η σχεδίαση του πρωτότυπου είναι αρκετά εντυπωσιακή, με άπλετο δυναμισμό στο εμπρόσθιο τμήμα και πολλές νευρώσεις σε όλο το αμάξωμα, που τονίζουν τις γραμμές του.

Οι κινητήρες του, είναι ένας diesel 2,2 λίτρων Euro 6 με 181 άλογα ισχύος και 420 Nm ροπής, που εξασφαλίζει δύναμη και οικονομία, αλλά και ένας καινούργιος 2λιτρος DGi κινητήρας βενζίνης με turboκαι άμεσο ψεκασμό, ο οποίος αποδίδει 225 ίππους και 350 Nm ροπής. Τα μοτέρ αυτά αναμένεται να βρεθούν και στο νέο Rexton.

Διαβάστε ακόμα: Ρεκόρ πωλήσεων από τη SsangYong το 2016

Περνώντας στο εσωτερικό, εκεί ο θάλαμος διατηρεί μια σύγχρονη εικόνα, με μεγάλη οθόνη στο κέντρο της κονσόλας και άλλη μια στον πίνακα οργάνων. Υπάρχει εγκατεστημένο και ένα πλήρες σύστημα πολυμέσων, με διευρυμένη συνδεσιμότητα, παροχή wi-fi και πολλές άλλες δυνατότητες.

Τέλος, το πρωτότυπο LIV-2 εξοπλίζεται με εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας που θα δούμε και στο νέο Rexton, όπως είναι το Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος (AEBS) και τα συστήματα Υποβοήθησης Ασφάλειας Κυκλοφορίας (TSA), Αυτόματης Απενεργοποίησης Προβολέων (HBA), Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (LDW), Διάγνωσης Τυφλού Σημείου, Υποβοήθησης Παραμονής στη Λωρίδα (LKA) και Προειδοποίησης Κυκλοφορίας κατά το ξεπαρκάρισμα με όπισθεν.

VW Tiguan Allspace

Το Tiguan Allspace είναι η μακρύτερη και 7θέσια έκδοση του γνωστού μας Tiguan, το οποίο θα έρθει στην Ευρώπη το 2017. To αυτοκίνητο βασίζεται πάνω στο 5θεσιο μοντέλο έχοντας εκτός από το μακρύτερο αμάξωμα, λίγο διαφοροποιημένη εμπρόσθια γρίλια και προφυλακτήρα, μεγαλύτερες πίσω πλαϊνές πόρτες και νέα φώτα και προφυλακτήρα πίσω.

Από πλευράς διαστάσεων, το μήκος του νέου Tiguan Allspace είναι αυξημένο κατά 215 χλστ., φθάνοντας στα 4,704 μέτρα, ενώ το μεταξόνιό του αυξάνεται κατά 11 εκατοστά, αγγίζοντας τα 2.791 χλστ. Στην πράξη αυτές οι τιμές μεταφράζονται σε 115 λτ. επιπλέον χώρο αποσκευών (730 έως 1.770 λίτρα) και δυνατότητα τοποθέτησης 3ης σειράς καθισμάτων (έξτρα εξοπλισμός).

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το VW Golf σε έκδοση crossover

Όσον αφορά στην γκάμα των κινητήρων του, αυτή θα ακολουθεί τη λογική του πενταθέσιου Tiguan, χωρίς μόνο τον 1.4 TSI των 125 ίππων. Έτσι η βασική θα είναι η έκδοση με τον 1.4 TSI των 150 ίππων, θα υπάρχει ο 2λιτρος TSI με 180 και 220 άλογα, αλλά και ο 2.0 TDI (diesel) με 150 ή 190 ίππους, μαζί με την bi-turbo έκδοσή του με τα 240 άλογα.

Το νέο VW Tiguan Allspace παρουσιάστηκε ήδη στις Η.Π.Α. στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ, με την Ευρωπαϊκή του έκδοση να κάνει το ντεμπούτο της στη Γενεύη τον Μάρτιο. Το λανσάρισμά του αναμένεται στο δεύτερο μισό της χρονιάς.

Get it on Google Play Download on the App Store