Volvo και Βραβεία Europa Nostra 2013: η τελετή απονομής

«Σύμφωνα με το διακεκριμένο Βρετανό φιλόσοφο Μπέρναρντ Γουίλιαμς (Bernard Williams): “Η κληρονομιά της Ελλάδας στη Δυτική φιλοσοφία είναι η ίδια η Δυτική φιλοσοφία”. Έτσι κι εμείς θα μπορούσαμε να πούμε: Η κληρονομιά της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι η ίδια η Ευρώπη». Οι λέξεις αυτές του κ. Κώστα Καρρά, αντιπροέδρου της Europa Nostra, ήταν η εισαγωγή μίας από τις πιο εντυπωσιακές και βαθύτατα «ελληνικές» ομιλίες που ακούστηκαν ποτέ από βήματος του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και όχι μόνο. Παράλληλα, σφράγισαν με την αλήθεια τους την τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2013, υπερήφανος χορηγός της οποίας ήταν η Volvo Car Hellas.

Αναφερόμενος στη χορηγία αυτή ο κ. Γιάννης Πετούλης, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Car Hellas τόνισε: «η υποστήριξη των βραβείων Europa Nostra 2013 αποτέλεσε μεγάλη τιμή για τη Volvo και μία από τις πιο σημαντικές χορηγίες που έχουμε κάνει ποτέ, ως Volvo Car Hellas, στην Ελλάδα! Στον εορτασμό των 50 ετών από την ίδρυση της Europa Nostra και μάλιστα στην Ελλάδα, η Volvo ήταν δυναμικά παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα μέσα από την υποστήριξη υψηλών πολιτιστικών θεσμών και ιδανικών, την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της μάρκας!»

Η Volvo είχε μεριμνήσει – εκτός των άλλων – για την ασφαλή και άνετη μετακίνηση των υψηλών προσκεκλημένων της εκδήλωσης. Χαρακτηριστικά, για τις μετακινήσεις του παγκοσμίου φήμης τενόρου και Πρόεδρου της Europa Nostra Plácido Domingo χρησιμοποιήθηκε ένα Volvo XC90 ενώ ο Πρίγκιπας Ερρίκος, σύζυγος της Βασίλισσας της Δανίας Μαργαρίτας, είχε επιλέξει ένα Volvo XC60.

Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Στην Τελετή προήδρευσαν η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ανδρούλλα Βασιλείου και ο παγκοσμίου φήμης τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra Plácido Domingo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εφετινό διαγωνισμό η χώρα μας πρωταγωνίστησε. Από τα 30 έργα που διακρίθηκαν για το 2013, η Ελλάδα απέσπασε 2 βραβεία: το κεντρικό κτίριο των Προπυλαίων της Ακρόπολης βραβεύτηκε στην κατηγορία «Συντήρησης», ενώ με βραβείο «Συνολικής Προσφοράς στον Πολιτισμό» τιμήθηκε η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ).

Παράλληλα, τα δύο προαναφερθέντα προγράμματα έτυχαν ακόμα μεγαλύτερης αναγνώρισης. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή στο Ηρώδειο:

·    Το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award), που επιλέγεται με διαδικτυακή ψηφοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, απονεμήθηκε στο έργο της αποκατάστασης των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Το Βραβείο παρέλαβε ο Δρ. Τάσος Τανούλας, Επικεφαλής του Εργοταξίου Προπυλαίων (2001 – 2010).

·    Ένα από τα επτά Grand Prix, που συνοδεύεται από έπαθλο €10.000, απονεμήθηκε στην Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Το Βραβείο παρέλαβε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ).

Η τελετή στο Ηρώδειο έκλεισε με το καλλιτεχνικό δρώμενο «?νθρωπος και Φύσις – Από τον Όμηρο στον Ελύτη» σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Συμμετείχαν πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, η Όλια Λαζαρίδου και άλλοι.

Get it on Google Play Download on the App Store