Η VW θα κάνει ανάκληση σε 11 εκατομμύρια ντίζελ οχήματα

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις που τρέχουν αυτές τις μέρες στον όμιλο VW περί σκανδάλου στις Η.Π.Α. για παρατυπίες που αφορούν σε λογισμικό κινητήρων πετρελαίου, σχετικά με παραποιημένες εκπομπές ρύπων. Όλα ξεκίνησαν όταν η Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) πραγματοποίησε δοκιμές σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου VW και εντόπισε ότι παραβιάζουν τις αμερικάνικες περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Τα εν λόγω αυτοκίνητα περιλάμβαναν λογισμικό που απενεργοποιεί τους ελέγχους εκπομπών ρύπων κατά την κανονική οδήγηση και τους αλλάζει όταν γίνεται μια δοκιμή εκπομπών ρύπων.

Δεν αποκλείεται για αυτή την παρατυπία ο όμιλος VW να τιμωρηθεί με πρόστιμo αξίας έως και 18 δις δολαρίων. Παράλληλα ο EPA πρότεινε στην VW να εκτελέσει ανάκληση στα μοντέλα Jetta, Passat, Beetle και Audi A3, μοντέλα του 2009 – 2015 με τους 2.0 TDI κινητήρες που πωλήθηκαν στις Η.Π.Α. Μέχρι να αποσαφηνιστεί το θέμα, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. απαγόρευσε στη VW να πουλά μοντέλα με 2.0 λτ. ντίζελ κινητήρες, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις της μάρκας.   

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε σχετικά με το γεγονός αυτό πριν από λίγη ώρα ότι λειτουργεί σε πλήρη ταχύτητα για να αποσαφηνίσει παρατυπίες που αφορούν το συγκεκριμένο λογισμικό, το οποίο χρησιμοποιείται σε ντίζελ κινητήρες. Το εν λόγω λογισμικό δεν επηρεάζει την λειτουργία, κατανάλωση ή τις εκπομπές ρύπων. Περεταίρω εσωτερικές έρευνες που διεξάγονται μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι το σχετικό λογισμικό διαχείρισης του κινητήρα έχει επίσης εγκατασταθεί και σε άλλα οχήματα του Volkswagen Group με κινητήρες πετρελαίου.

Για την πλειονότητα των κινητήρων αυτών το λογισμικό δεν έχει καμία επίδραση. Οι διαφορές αφορούν τα οχήματα με τύπου EA 189 κινητήρες, που περιλαμβάνουν περίπου έντεκα εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο και η εταιρεία εργάζεται εντατικά για την εξάλειψη αυτών των αποκλίσεων μέσω τεχνικών μέτρων. Συνολικά όλη αυτή η κατάσταση θα κοστίζει στον όμιλο VW σχεδόν 6,5 δις ευρώ.

Σύντομα η VW θα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες και προς τους πελάτες της.

Get it on Google Play Download on the App Store