10 εκατομμύρια αυτοκίνητα από το εργοστάσιο της SEAT (+video)

Η γραμμή παραγωγής της SEAT στο Martorell -η οποία φέτος κλείνει τα 25 χρόνια λειτουργίας- έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθότι έφτασε τα 10 εκατομμύρια οχήματα! Περισσότερα από 39 διαφορετικά μοντέλα έχουν βγει από τις πύλες του ισπανικού εργοστασίου, ξεκινώντας από το Ibiza 2ης γενιάς και το Cordoba 1ης μέχρι το νέο Αudi A1.

Δείτε ακόμα: Το πρώτο SEAT Ibiza είχε την Porsche… μέσα του

Τα εγκαίνια έγιναν το σχετικά μακρινό 1993, σηματοδοτώντας την συστηματική ενασχόληση της VW με τα τεκταινόμενα της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που αποτυπώνεται και από τα 1.47 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι Γερμανοί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων (κι επειδή στις αρχές του 90 το ευρώ λογικά υπήρχε μόνο σαν προσχέδια στα κιτάπια της Ε.Ε., η επένδυση έφτασε τα 244,5 δις πεσέτες). Πριν την υπαγωγή στο VAG και για 40 χρόνια, η SEAT συναρμολογούσε την γκάμα της στο εργοστάσιο Ζona Franca στην Βαρκελώνη. Από την μετακόμιση στο Martorell κι έπειτα, τόσο τα ισπανικά αυτοκίνητα όσο και τα πρόσφατα Audi Q2 και Α1 απασχολούν τον όγκο εργασιών της γραμμής παραγωγής.

Περισσότερα από 2.000 ρομπότ και 8.000 εργάτες συνεργάζονται ώστε να κατασκευάζουν καθημερινά πάνω από 3.000 διαφορετικά εξαρτήματα, που οδηγεί στην συναρμολόγηση 2.400 αυτοκινήτων ημερησίως – ή ένα ανά 30 δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για την SEAT

Το υπ’ αριθμόν 10 εκατομμύρια αυτοκίνητο είναι ένα κόκκινο Arona 1.5 TSI FR, το οποίο να θυμίσουμε πως αποδίδει 150 ίππους από τον 1.500αρη υπερτροφοδοτούμενο 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα, ικανοί να επιταχύνουν το μικρό crossover στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 8,3 δλ. και να ξεπεράσουν τα 200 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Την αναλυτική του δοκιμή, βέβαια, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Get it on Google Play Download on the App Store