Άνθρωποι ντυμένοι… ρομπότ, στα εργοστάσια της Ford (+video)

Μια καινοτόμο μέθοδο παρακολούθησης και βελτίωσης της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της, εισάγει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας η Ford.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η αμερικανική εταιρία σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής στη Βαλένθια, αναπτύσσει τεχνολογία κατάλληλη για την παρακολούθηση και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι εργαζόμενοι στην μονάδα παραγωγής κινητήρων που διατηρεί η Ford στην ισπανική πόλη, φοράνε ειδικές φόρμες που φιλοξενούν αισθητήρες και τους κάνουν να μοιάζουνε με ρομπότ. Οι αισθητήρες καταγράφουν με πάσα λεπτομέρεια την κινηματική, την κινησιολογία και τα ποσά ενέργειας που δαπανά το ανθρώπινο σώμα κατά την εκτέλεση κάθε εργασίας. Τα δεδομένα συλλέγονται, κατόπιν δημιουργείται ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του κάθε εργαζομένου, το οποίο αναλύεται από κινησιοθεραπευτές, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν όλες οι πτυχές των εργασιών στο σύνολο της γραμμής παραγωγής.

Δείτε ακόμα: Το νέο Ford Focus με τεχνολογία μαχητικού αεροσκάφους (+video)

Για παράδειγμα η διαμόρφωση του εκάστοτε πόστου, το ύψος στο οποίο τοποθετείται το αυτοκίνητο για να εκτελέσει εργασίες ο μηχανικός στο πάτωμα, ακόμα και ο αριθμός των κινήσεων που απαιτούνται, εξετάζονται με βάση τον σωματότυπο του κάθε εργαζομένου. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται και στον χώρο του αθλητισμού, για την παρακολούθηση κορυφαίων ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών -μεταξύ άλλων-, ενώ τόσο στον κλάδο του gaming όσο και του θεάματος, γίνεται ευρεία χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την ανάπτυξη παιχνιδιών τύπου Fifa και NBA Live, αλλά και των ειδικών εφέ στις υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ.

Διαβάστε επίσης: Φοβερή τεχνολογία Toyota για μοτέρ μεταβλητής συμπίεσης

Παράλληλα η Ford ανακοίνωσε πως σε 15 εργοστάσιά της θα διαθέσει τους εξωσκελετούς της EksoVest, οι οποίοι βελτιώνουν την δύναμη άρσης, έλξης και ώθησης βαρών από 2,2 έως 6,8 κιλά ανά βραχίονα. Οι εξωσκελετοί είναι κατασκευασμένοι από τιτάνιο και carbon και βοηθούν τους εργαζόμενους να ανυψώνουν, να μετακινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε βάρους άνω των τριών κιλών, όταν στέκονται σε δύσκολη θέση.

Get it on Google Play Download on the App Store