H Jaguar προστατεύει τους πεζούς με προβλήματα όρασης (+video)

Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται για τα καλά προς την ηλεκτροκίνηση. Τα οχήματα του είδους, λοιπόν, χαρακτηρίζονται από τα εξής στοιχεία: μηδενικές εκπομπές ρύπων, πλουσιοπάροχη ροπή από το 0, ζητήματα αυτονομίας και απόλυτη ησυχία. Εκ των τεσσάρων το τελευταίο είναι αυτό που δυνητικά απειλεί την οδική ασφάλεια, καθώς οι πεζοί πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται καν την παρουσία ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όταν επιχειρούν να περάσουν τον δρόμο δίχως να κοιτάξουν. Πολλαπλασιάστε το βαθμό δυσκολίας για να έχετε το αποτέλεσμα όταν η κατάσταση αφορά άτομα με προβλήματα όρασης.

Δείτε ακόμα: Είναι καρκινογόνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Η Jaguar μεριμνά για την ασφάλεια των ευπαθών ομάδων που χρησιμοποιούν τους δρόμους με το σύστημα Audible Vehicle Alert System (AVAS), το οποίο παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο εύληπτο τόσο για το ανθρώπινο αυτί, όσο και για τα ακουστικά νεύρα των σκύλων-οδηγών. Ο ήχος μπορεί να γίνει αντιληπτός σε ταχύτητες μέχρι 20 χλμ./ώρα -ταχύτητα όπου παρατηρούνται τα περισσότερα ατυχήματα από αμέλεια πεζών- και υπερβαίνει το φάσμα των 56 dΒ, το οποίο είναι το κατώτερο νόμιμο όριο για την επερχόμενη υποχρεωτική εφαρμογή αντίστοιχων συστημάτων από τον Ιούλιο 2019 σε όλα τα ηλεκτρικά οχήματα με προορισμό τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ηχείο πίσω από την μάσκα του I-Pace παράγει τον ήχο προς όλες τις κατευθύνσεις και με σταθερή συχνότητα.

Διαβάστε επίσης: Mε 400 χλμ./ώρα τελική και 1.000 χλμ αυτονομία το νέο Tesla

Η βρετανική εταιρία προσφέρει ως στάνταρ το AVAS σε όλα τα I-Pace από τώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω μοντέλο είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της Jaguar στην ιστορία της, διαθέτει 2 ηλεκτροκινητήρες (έναν ανά άξονα) συνολικής ισχύος 400 ίππων και 694 Nm ροπής, κατανομή βάρους 50-50, αεροδυναμικό συντελεστή Cd 0,29, αυτονομία 540 χλμ. και επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ.

Get it on Google Play Download on the App Store