Η Jaguar πάει σε rally με… κάμπριο! (+video)

Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο να βλέπεις ένα ανοιχτό αυτοκίνητο σε αγώνες rally. Οι λόγοι προφανείς: σκόνη, πέτρες και ό,τι λογής αντικείμενο μπορεί να σηκώσουν οι τροχοί ενός αυτοκινήτου που κινείται με ταχύτητα σε ανώμαλο δρόμο, θα βρεθούν στο εσωτερικό του – και κατά πάσα πιθανότητα, στα κεφάλια οδηγού-συνοδηγού. Πριν 70 χρόνια, όμως, δεν υπήρχαν τόση μέριμνα για την σωματική ακεραιότητα των πληρωμάτων. Η Jaguar το γνωρίζει και αποτίει φόρο τιμής σε ένα από τα πιο επιτυχημένα αγωνιστικά της.

Δείτε ακόμα: Toyota GT86: Όταν Ιάπωνες βελτιώνουν ιαπωνικό…

Η ΧΚ120 παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 40, στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Απευθυνόταν στους οικονομικά εύρωστους της εποχής (και αυτούς που είχαν θησαυρίσει από τα λάφυρα του πολέμου), ήταν εξαιρετικά στυλάτη και κομψή, δίχως να παραλείπει τον σπορ χαρακτήρα και τις επιδόσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως εν έτη 1949 η XΚ120 είχε τελική 193 χλμ./ώρα (ή 120 μίλια, εξ ου και η ονομασία της) και έναν εξακύλινδρο εν σειρά 3.4 λίτρων κάτω από το καπό, με απόδοση 160 ίππων. Στην αγωνιστική έκδοση μάλιστα έφτανε τα 220 άλογα.

Η σύγχρονη μετενσάρκωση έχει την μορφή της F-Type και, όπως είναι αναμενόμενο, είναι σαφώς πιο δυνατή. 296 ίπποι καταλήγουν στους πίσω τροχούς μέσω ενός 8ταχυτου αυτόματου κιβωτίου (4ταχυτο χειροκίνητο η XK120…), προσφορά ενός 2λιτρου υπερτροφοδοτούμενου τετρακύλινδρου μοτέρ. To πρότζεκτ αποτελεί προϊόν του τμήματος Jaguar Design and Engineering και είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές της FIA. Κλωβός ασφαλείας, πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση, υδραυλικό χειρόφρενο, αγωνιστικά τακάκια και μεγαλύτερες δισκόπλακες, αναλόγων προδιαγραφών μπάκετ καθίσματα, προβολείς υψηλής έντασης μπροστά, αλλά και αγωνιστικούς τροχούς οι οποίοι καθιστούν το βρετανικό sportscar ικανό να επιτεθεί και στις πιο δύσκολες ειδικές διαδρομές.

Διαβάστε επίσης: «Κτήνος» Μercedes στέισον βάγκον ή σπορ Jaguar; (+video)

Η Jaguar ετοίμασε δυο F-Type έτοιμες για rally, όμως δεν σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει! Τουλάχιστον όχι η ίδια, καθώς το kit αναβάθμισης είναι προς πώληση. Όποιος θέλει, δηλαδή (και διαθέτει τις σχεδόν 200.000 που απαιτούνται), μπορεί να αγοράσει μια F-Type και να την αφήσει στους ειδικούς της βρετανικής εταιρίας ώστε να την κάνουν…WRC.

Get it on Google Play Download on the App Store