Το νέο κινεζικό μικρομεσαίο SUV των 12.000 ευρώ

Τα αυτοκίνητα από την Κίνα έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, σε εντυπωσιακό βαθμό μάλιστα, και δεν έχουν καμία σχέση με τα απαρχαιωμένα μοντέλα του παρελθόντος. Έχουν φτάσει δε σε τέτοιο σημείο, που αμφισβητούν υπερ-επιτυχημένα μοντέλα.

Ας δούμε το Cherry Tiggo 4, για παράδειγμα. Έχει μήκος 4.338 χλστ. και μεταξόνιο 2.630 χλστ. Κοινώς, τοποθετείται στην πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του πλανήτη: τα compact crossovers. Εμφανισιακά το Tiggo 4 παραπέμπει σε Skoda Karoq (και λίγο στο SEAT Arona), ειδικά στο πίσω μέρος με την διαμόρφωση των φαναριών και λιγότερο αυτή της τρίτης κολόνας.

Δείτε ακόμα: Το νέο κινεζικό μεσαίο κουπέ SUV των 15.600 ευρώ

Στα μηχανικά μέρη, το Tiggo διατίθεται στην Ρωσία μόνο με έναν κινητήρα. Ατμοσφαιρικός 2.0 λτ. τετρακύλινδρος 122 ίππων και κιβώτιο 5 ταχυτήτων ή αυτόματο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT). Στην Κίνα υπάρχει και 1.500άρης τρικύλινδρος τούρμπο, ισχύος 147 ίππων και 210 Nm ροπής.

Από πλευράς χώρων και ποιότητας υλικών, η Cherry υποστηρίζει πως το μοντέλο της είναι εφάμιλλο των ευρωπαϊκών εκπροσώπων της κατηγορίας. Από τις φωτογραφίες δύσκολα μπορεί να κρίνει κανείς, οπότε ας αντιμετωπίσουμε την ανωτέρω δήλωση με κάποια επιφύλαξη – ιδιαίτερα αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της. Εκεί που δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι στο θέμα της τιμής.

Στην Ρωσία, η βασική έκδοση -που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 17άρες ζάντες αλουμινίου, αισθητήρες παρκαρίσματος και θερμαινόμενα καθίσματα- κοστολογείται μόλις στα 899.900 ρούβλια (12.312 ευρώ). Η κορυφαία Techno ανεβαίνει στις 18 ίντσες για τις ζάντες, προσθέτει σύστημα πολυμέσων με navigation και κάμερα οπισθοπορείας, ακόμα και δερμάτινο σαλόνι. Πόσο κοστίζει; 999.900 ρούβλια ή 13.700 ευρώ!

Διαβάστε επίσης: Οι Κινέζοι κατασκεύασαν φορτηγό που κινείται με νεράκι!

Βέβαια ίσως οι Κινέζοι θα έπρεπε να έχουν το νου τους περισσότερο στους «τοπικούς ήρωες», παρά τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Το πιο πλούσιο Lada X-RAY Cross κοστίζει 11.799 ευρώ. Είναι βέβαια πιο μικρό από το Tiggo, αλλά δεν παύει να είναι αντίστοιχης φιλοσοφίας και με κινητήρα 1.8 λτ. ισχύος 122 ίππων.

Get it on Google Play Download on the App Store