Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας των SUV;

Είναι γεγονός πως τα SUV εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουν ραγδαία ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ευρώπη, χωρίς η χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση. Είναι μία τάση που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Εξάλλου τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.

Δείτε ακόμη: Hyundai – Kia: Οι μάρκες με τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα

Δεν είναι όμως μόνο τα νούμερα που λένε την αλήθεια, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες, που πιστοποιούν το γεγονός πως τα SUV έχουν κυριαρχήσει. Και αυτό γιατί όλο και περισσότερες βγάζουν νέα μοντέλα, ώστε να έχουν περισσότερους εκπροσώπους στην κατηγορία, που θα τους φέρουν με τη σειρά τους μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Μάλιστα κάποιες μάρκες έχουν ανακοινώσει πως αποσύρονται από δημοφιλείς μέχρι πρότινος αγορές, όπως αυτή των σεντάν, των τρίθυρων χάτσμπακ, των κουπέ και των ρόουντστερ, καθώς οι μειωμένες πωλήσεις τους δεν δικαιολογούν πλέον το κόστος εξέλιξής τους.

Παρόλα αυτά υπάρχει μία μάρκα που πιστεύει πως η δημοτικότητα των SUV δεν είναι παρά… σημείο των καιρών και θα παρέλθει σε μερικά χρόνια, δίνοντας τη σκυτάλη σε άλλα αμαξώματα και ειδικότερα στα σεντάν. Αυτή η εταιρεία είναι η Nissan, η οποία στην πρόσφατη παρουσίαση του ολοκαίνουργιου Altima (το οποίο παρεμπιπτόντως αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της), δήλωσε πως τα… παιδιά θα κάνουν ξανά τα σεντάν αμαξώματα δημοφιλή.

Που στηρίζει όμως αυτή την άποψη; Σύμφωνα με τον Bruce Pillard, μάρκετινγκ μάνατζερ του νέου Nissan Altima, η έρευνα της ιαπωνικής μάρκας έδειξε πως οι νέοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να οδηγούν ότι και οι γονείς τους. Αυτό σημαίνει πως σε μερικά χρόνια από τώρα, όταν δηλαδή η νέα γενιά αποκτήσει αγοραστική δύναμη, δεν θα αγοράζει σε καμία περίπτωση SUV γιατί θα θέλει κάτι διαφορετικό, από αυτό με το οποίο μεγάλωσε. Εξάλλου το μεγαλύτερο αμάξωμά τους, που συνεπάγεται χειρότερη αεροδυναμική και το μεγαλύτερο βάρος τους είναι εχθροί της κατανάλωσης και των εκπομπών. Κάτι που σίγουρα θα προβληματίσει στο μέλλον τους κατασκευαστές.

Το αποτέλεσμα της έρευνας της Nissan έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προφανώς δεν το αμφισβητούμε. Στην πράξη όμως είναι δύσκολο να αδιαφορήσει κανείς για τα SUV, καθώς η πρακτικότητά τους, η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (συνδυαζόμενη πολλές φορές με τετρακίνηση), η ψηλή θέση οδήγησης και η αυξημένη ευρυχωρία, τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Ποια SUV βγάζουν λιγότερα προβλήματα

Φυσικά το μέλλον θα δείξει αν η έρευνα της Nissan θα δικαιωθεί ή όχι. Μέχρι τότε, το σίγουρο είναι πως και οι ίδιες οι εταιρείες δεν μπορούν να ξέρουν με σιγουριά πλέον τι τους περιμένει…

Get it on Google Play Download on the App Store