Kατέθεσες πινακίδες πριν το 2017; Χαιρέτα τες.

Ένα νέο μέτρο είσπραξης (και ταλαιπωρίας του κοινού) ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το οποίο -πρακτικά- περιλαμβάνει όλους του κατόχους Ι.Χ. που κατέθεσαν πινακίδες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλαδα (2008-2016).

Όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες πριν το 2017 και δεν τις έχουν πάρει πίσω θα τις χάνουν, ενώ σε περίπτωση που τις αναζητήσουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για έκδοση καινούργιων, πληρώνοντας φυσικά το αντίστοιχο παράβολο. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ (ΠΟΛ.1136/2018) ενημερώνει τις εφορίες για όσα προβλέπει ο νόμος 4530 που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018. Σύμφωνα με αυτόν, επιβάλλεται η καταστροφή και ανακύκλωση, με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων που τελούν σε κατάσταση ακινησίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους δεκαοχτώ (18) συνεχόμενους μήνες.

Η διάταξη ισχύει και αναδρομικά για όλα τα οχήματα, των οποίων οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν ήδη κατατεθειμένες στις κατά τόπους Εφορίες κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή την 30η Μαρτίου 2018. Ουσιαστικά, δηλαδή, περιλαμβάνει όσα οχήματα έχασαν τις πινακίδες τους 18 μήνες πριν, από την 30η Σεπτεμβρίου 2016 και πίσω. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών είναι εκπρόθεσμοι και αποχαιρετούν οριστικά τις πινακίδες τους.

Δείτε ακόμα: Τι ισχύει τελικά για την αγορά αγροτικού;

Ισχύει όμως φυσικά και για όσα οχήματα έχουν τεθεί -ή θα τεθούν σε ακινησία- μετά την 30η Μαρτίου 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας είναι η συμπλήρωση συνεχούς παραμονής τους στη Δ.Ο.Υ. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών. Δηλαδή το μέτρο πιάνει σήμερα όλους όσους έχουν καταθέσει πριν τον Ιανουάριο του 2017 και, ουσιαστικά, όλους όσους έχουν ακινητοποιήσει τα οχήματά τους στα χρόνια της κρίσης, από το 2008 ως το 2016, για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις εφορίες θα χορηγούν, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Όσοι θελήσουν να προβούν σε άρση ακινησίας ή να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία οχήματα των οποίων οι πινακίδες θα καταστραφούν, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, θα πρέπει να ζητούν πλέον την αντικατάστασή τους υποβάλλοντας σχετική αίτηση στις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, καταθέτοντας την σχετική βεβαίωση καταστροφής των πινακίδων κυκλοφορίας και καταβάλλοντας αυτό για το οποίο γίνεται όλος ο ντόρος, δηλαδή το παράβολο υπέρ του Δημοσίου αξίας 30 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα μηνιαία τέλη κυκλοφορίας

Αν τα κατατεθειμένα στοιχεία κυκλοφορίας καταστρέφονται από λόγους ανωτέρας βίας (έλλειψη χώρου στο κτήριο της Εφορίας, για παράδειγμα) και αφορούν ακινησίες συνεχόμενης χρονικής διάρκειας μικρότερης των 18 μηνών, δεν χρειάζεται παράβολο για την έκδοση νέων πινακίδων

Τουλάχιστον, απαλλάσσονται από πρόστιμα οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα οποία ακινητοποιήθηκαν ή οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να καταθέσουν πινακίδες λόγω φυσικών καταστροφών, σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2017, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο κείμενο του νόμου (πχ Σαντομέρι, Χαραυγή, Άρλα, Φώσταινα, Ελαιοχώριο και Πετροχώριο στη Δυτική Αχαΐα), αρκεί να υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εντός ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ: ήτοι έως την 30η Απριλίου 2018.

Τέλος, δίνεται και η δυνατότητα και στους ιδιοκτήτες φορτηγών ΙΧ κατηγορίας Ν1 με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 4.3.2004, τα οποία δεν βρίσκονται στην κατοχή τους διότι δόθηκαν για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως την ίδια ημερομηνία (4.3.2004), να υποβάλλουν στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας, υπεύθυνη δήλωση – αίτηση διαγραφής από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος.

Get it on Google Play Download on the App Store