Κονιάκ στους χιονισμένους δρόμους αντί αλάτι!

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνεται όταν οι δρόμοι γεμίζουν χιόνι και πριν ακόμη παγώσουν είναι να ρίχνεται αλάτι, καθώς βοηθά στο λιώσιμο του πάγου. Έτσι διευκολύνεται η κίνηση και δεν κολλάνε τα οχήματα προκαλώντας μύρια προβλήματα. Αρκεί βέβαια να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να μην πηγαίνουν στα χιόνια με μόνο τα θερινά ελαστικά.

Δείτε ακόμη: Μυστικά ασφαλούς οδήγησης στο χιόνι

Στις Η.Π.Α. για παράδειγμα, δαπανιούνται πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τον καθαρισμό των οδών. Επίσης, πάνω από 27 εκατομμύρια τόνοι αλατιού ρίχνονται κάθε χρόνο στους δρόμους των Η.Π.Α., σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον (WSU).

Δείτε ακόμη: Έβαλε σε Mercedes A-Class τις αλυσίδες πίσω!

Ερευνητές από το WSU βρήκαν έναν άλλο τρόπο για να «ξεπαγώνουν» οι δρόμοι, αντί το αλάτι, ύστερα από μελέτες που έκαναν. Μάλιστα, είναι πιο φιλικός προς τα οχήματα και το περιβάλλον, ενώ πρόκειται για ύλη που πετιέται. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επεξεργασία υγρών με βάση τα υπολείμματα σταφυλιών και των μούρων μαζί με τους σπόρους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στους χιονισμένους δρόμους. Το υγρό αυτό λιώνει τον πάγο πιο γρήγορα μετά τη ζύμωση που προκαλείται με το χιόνι.

Δείτε ακόμη: Τετρακίνητα «όπλα» στα χιόνια (+video)

Αυτό το μείγμα χρησιμοποιείται στην παραγωγή κρασιού και μπράντι και τώρα με κάποια πρόσθετα θα είναι κατάλληλο για τους δρόμους το χειμώνα. Η λύση αυτή είναι λιγότερο διαβρωτική απέναντι στο μέταλλο, την άσφαλτο, αλλά και στο χώμα. Επίσης, η έρευνα αναφέρει ότι υπήρξαν παρόμοια αποτελέσματα και με επεξεργασία υπολειμμάτων από φρούτα.

Get it on Google Play Download on the App Store