Σοβιετικό φορτηγό με μοτέρ BMW 700 ίππων (+video)

Πολύς κόσμος αναφωνεί νοσταλγικά: «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά». Ατάκα που παραπέμπει στον τρόπο κατασκευής των σημερινών αυτοκινήτων και την (ψευδ)αίσθηση πως τα παλιά ήταν πιο γερά. Το θέμα το έχουμε αναλύσει. Όμως η αλήθεια είναι πως τα παλιά αυτοκίνητα, έχουν πολλά να κερδίσουν από την σύγχρονη τεχνολογία.

Η μόδα του restomodding εξάλλου, καλά κρατεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σοβιετικό φορτηγό από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου απέκτησε καρδιά και σθένος X5 M, κατόπιν των αντίστοιχων μετατροπών. Το ZiL-130 κυκλοφορεί στους δρόμους της ρωσικής επικράτειας, αλλά και σε πολλές χώρες πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, από το 1964. Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα φορτηγά όλων των εποχών, κοντράροντας σε πωλήσεις ακόμα και αυτοκίνητα, με περισσότερες από 3,4 εκατ. πωλήσεις.

Δείτε ακόμα: Το Defender των 14.8 λίτρων από την Λευκορωσία!

Υπό εργοστασιακές συνθήκες, το 130 κινείται από έναν ατμοσφαιρικό 6λιτρο ντίζελ V8 200 ίππων και σχεδόν 500 Nm ροπής, ισχύς που καταλήγει στους πίσω τροχούς μέσω 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου -χωρίς συγχρονιζέ. Οι Ρώσοι του AcademeG, αποφάσισαν να ενσωματώσουν την σύγχρονη τεχνολογία στο 55ετές σώμα του ZiL τοποθετώντας τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης της BMW X5 M! Ο twinturbo V8 των 4.4 λίτρων και 550 ίππων, μαζί με το 8άρι αυτόματο κιβώτιο Steptronic και το σύστημα τετρακίνησης xDrive, πήραν θέση κάτω από την καμπίνα επιβατών και την καρότσα του σοβιετικού «απολιθώματος». Και επειδή 550 ίπποι δεν έφταναν, το μοτέρ βελτιώθηκε στα 700 άλογα!

Διαβάστε επίσης: Πόσα σοβιετικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην Ρωσία;

Σε συνδυασμό με την τετρακίνηση και τις ταχύτατες αλλαγές του κιβωτίου, το ανατρεπόμενο των 4,5 τόνων επιταχύνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 5,5 δλ! Είναι χαρακτηριστικό πως στο 400άρι κοντράρει στα ίσια την προηγούμενη Porsche Cayman S, κερδίζοντάς τη μάλιστα σε μια-δυο περιπτώσεις, και ισοπεδώνει την BMW M240i. Μετά το 13.14 η αναμέτρηση.

 

Get it on Google Play Download on the App Store