«Στα πράσα» και στο όριο η νέα BMW M3 (+video)

Δεν έχει δυο εβδομάδες που παρουσιάστηκε η ολοκαίνουργια Σειρά 3 και ήδη ο ντόρος γύρω από την 7η γενιά της μεσαίας BMW δεν αφήνει αδιάφορη την επικαιρότητα. Αρχικά ήταν οι δηλώσεις ενός μέλους του Δ.Σ. των Βαυαρών, μέσα από τις οποίες διατύπωσε την αγανάκτησή του για τις συγκρίσεις με τις προηγούμενες γενιές της 3αρας. Μετά ήταν το πακέτο Μ Performance, που μας έδωσε μια κάποια γεύση από την επερχόμενη Μ3. Και σήμερα έχουμε τα πρώτα πλάνα από την ίδια, μέσα από το Nurburgring κιόλας.

Δείτε ακόμα: Νέα μεγαλειώδης BMW X7

Η M3 G80, λοιπόν (G20 η κωδική ονομασία της κανονικής 3αρας), δοκιμάζεται εντατικά προκειμένου να αντεπεξέλθει τόσο στην ιστορία του ονόματος Μ, όσο και στο λυσσαλέο επίπεδο ανταγωνισμού που επικρατεί στην κατηγορία. Προκειμένου να το πετύχει, επιστρατεύει νέο μοτέρ και ενδεχομένως σύστημα τετρακίνησης! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο κινητήρας ονομάζεται S58 και αποτελεί την εξέλιξη του σημερινού μηχανικού συνόλου που φοράνε η M3/M4, το γνωστό μας S55. Παραμένει 3λιτρος 6κύλινδρος εν σειρά, αλλά και διτούρμπινος, όμως τα κινούμενα μέρη, το μπλοκ και ο προγραμματισμός του εγκεφάλου είναι νέοι. Με αυτά περιμένουμε αυξημένη απόδοση σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση, τουλάχιστον βάσει του κύκλου μέτρησης WLTP. To κατά πόσο θα αυξηθεί η απόδοση είναι προς το παρόν άγνωστο, όμως αν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη παράδοση της BMW, που θέλει την βασική έκδοση της επόμενης γενιάς να έχει την ισχύ της κορυφαίας προηγούμενης, πρέπει να περιμένουμε είτε τα 450 άλογα του σημερινού Competition Package ή τα 461 της CS. Bέβαια με την τάση που έχουν πάρει οι εξελίξεις στην αυτοκίνηση δεν αποκλείεται να έχει υβριδική μορφή.

Εξίσου -αν όχι περισσότερο- ρηξικέλευθες αναμένονται οι αλλαγές στο σύστημα μετάδοσης. Και δεν αναφερόμαστε το κιβώτιο ταχυτήτων, που μπορεί να καταργηθεί το χειροκίνητο, αλλά στον αριθμό των τροχών που θα αναλάβουν να περάσουν την δύναμη στον δρόμο. Κατά πάσα πιθανότητα, την οποία ενισχύει έντονη φημολογία μέσα από το Μόναχο, θα υιοθετηθεί το σύστημα της «πισωκίνητης» τετρακίνησης M xDrive που πρωτοείδαμε στην νέα Μ5. Με αυτό η κίνηση μπορεί να σταλεί είτε στους τέσσερις -με πισωκίνητη κατανομή 40-60- είτε αποκλειστικά στους πίσω, με την απενεργοποίηση του εμπρός διαφορικού. Οι επιδόσεις λογικά θα ανέβουν επίπεδο, με την επιτάχυνση για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να πέφτει κάτω από τα 4 δλ. (4,1 η σημερινή Μ3).

Διαβάστε επίσης: Μεταχειρισμένη BMW M5 ή καινούργια Μ3 στα ίδια λεφτά;

Για τα επίσημα αποκαλυπτήρια θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του 2019. Για τα πρώτα πλάνα, μπορείτε να επιλέξετε το ακόλουθο video από το 6.00 και μετά

https://www.youtube.com/watch?v=cqs9zBOT2vI

Get it on Google Play Download on the App Store