Συνελήφθη γιατί άκουγε τραγούδι «κατά της αρχής»

Τα κοινωνικοπολιτικά θέματα είναι πάντα ευαίσθητα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ταξικές διαφορές και σχέσεις κράτους-πολιτών. Η αλληλεπίδραση της αστυνομίας με το κοινό αποτελούσαν ανέκαθεν από τα πιο «καυτά» ζητήματα, ειδικά στην Αμερική όπου τα όργανα της τάξης διαθέτουν κομματάκι περισσότερες ελευθερίες συγκριτικά με τα δικά μας. Για παράδειγμα, αν στο ηχοσύστημα παίζει ένα τραγούδι που ενοχλεί ή προσβάλλει τον αστυνομικό, μπορεί στην καλύτερη να σου κόψει κλήση και στην χειρότερη να σε πάει αυτόφωρο.

Δείτε ακόμα: Αστυνομικοί σπάνε παράθυρα και τον πετάνε έξω (+video)

Ο James Webb ήταν σταθμευμένος σε ένα βενζινάδικο, όταν είδε τον βοηθό σερίφη του Oakland να κάνει έλεγχο σε έναν άλλο οδηγό. Τότε είχε την φαεινή ιδέα να βάλει στο τέρμα τον αντι-αστυνομικό ύμνο των N.W.A., με τίτλο «F*ck The Police». Δεν χρειάζεται περαιτέρω επεξήγηση το περιεχόμενο του κομματιού, οπότε συνεχίζουμε στο περιστατικό. Ο αστυνομικός αντέδρασε λέγοντας «το παίζεις μάγκας και βάζεις το τραγούδι με εμένα δίπλα, γιατί νομίζεις ότι δεν μπορώ να αντιδράσω; Γελάστηκες». Εύθυς έβγαλε το μπλοκάκι και άρχισε να συντάσσει την κλήση, στην οποία ανέγραψε τις παραβάσεις της διατάραξης κοινής ησυχίας, προσβολή δημοσίας αιδούς και υποκίνησης βίας κατά της αρχής!

Το πρώτο σκέλος είναι εύληπτο: το τραγούδι έπαιζε δυνατά μες το μεσημέρι, είχε πάτημα να γράψει. Το δεύτερο σχετικά επίσης, καθότι το εν λόγω «άσμα» βρίθει βωμολοχιών. Η υποκίνηση βίας, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Το «F*ck The Police», εκτός από προκλητικό και προσβλητικό για την αστυνομία, στηλιτεύει τα κρούσματα αστυνομικής βίας και ρατσισμού κατά των μαύρων στις Η.Π.Α. Το ζήτημα είναι ότι προτρέπει για απάντηση στην βία. Δεν καλεί σε ένοπλο αγώνα εναντίον τους, όπως το «Copkiller» των Body Count ας πούμε, αλλά αναφέρει ξυλοδαρμούς αστυνομικών και λοιπές «ομορφιές».

Διαβάστε επίσης: Νέα περιπολικά για την Ελληνική Αστυνομία

Αυτά πάνω-κάτω ήταν τα επιχειρήματα του συνήγορου υπεράσπισης του Webb, συν ότι «απλά, πρόκειται για ένα τραγούδι». Οι ένορκοι άκουσαν και τα 2 τραγούδια για να διαπιστώσουν με τα αυτιά τους ότι αυτό που έπαιξε στο βοηθό σερίφη δεν χρίζει επικινδυνότητας, δικαιώνοντας τα επιχειρήματα του συνηγόρου υπεράσπισης. Τελικώς ο κατηγορούμενος αθωώθηκε, καθότι από το video κλειστού κυκλώματος από το βενζινάδικο διαπιστώθηκε πως ο ίδιος ο αστυνομικός έβριζε κατά την διάρκεια του ελέγχου του άλλου οδηγού, οπότε το επιχείρημα για προσβολή δημοσίας αιδούς πήγε περίπατο. Ο δικαστής του «την χάρισε» και για την κατηγορία της διατάραξης κοινής ησυχίας.

 

Get it on Google Play Download on the App Store