Τα ελαστικά της Falken θα παράγουν ηλεκτρισμό!

Μη σας φαίνεται βαρύγδουπος ο τίτλος που μόλις διαβάσατε, μιας και η νέα τάξη πραγμάτων στον τομέα της αυτοκίνησης θέλει τα αυτοκίνητα να κινούνται ηλεκτρικά και λίαν συντόμως με πλήρη αυτονομία.

Οι αυξημένες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια των μελλοντικών οχημάτων έχει βάλει τις εταιρείες σε διαδικασία σκέψης, για το πως θα μπορούν να προσφέρουν στα οχήματά τους την ενέργεια που χρειάζονται.

Δείτε ακόμα: Επαναστατικά ελαστικά χωρίς αέρα από την Michelin (+videos)

Σε ένα τέτοιο brainstorming των μηχανικών της εταιρείας παραγωγής ελαστικών Falken, γεννήθηκε η ιδέα τα ελαστικά κατά την κίνησή τους να παράγουν ενέργεια, η οποία θα τροφοδοτεί μερικά από τα υπο-συστήματα των μελλοντικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για την ακρίβεια την ιδέα αυτή «γέννησε» και την εξελίσσει η Sumitomo Rubber Industries, εταιρεία στην οποία ανήκει και η Falken και συνεργάζεται για το συγκεκριμένο έργο με τον καθηγητή Hiroshi Tani του πανεπιστημίου Kansai στην Osaka. Στην πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία οι ερευνητές έδωσαν την ονομασία Energy Harvester, ή ελληνιστί, συλλέκτης ενέργειας!

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε τι δείχνει η ετικέτα στα ελαστικά;

Το Energy Harvester, λοιπόν, είναι μία πολύ μικρή συσκευή που τοποθετείται μέσα στο κανονικό ελαστικό του αυτοκινήτου. Αποτελείται από δύο στρώματα καουτσούκ που είναι καλυμμένα με ηλεκτρόδια, μαζί με μεμβράνες θετικά και αρνητικά φορτισμένες. Έτσι, όταν το ελαστικό περιστρέφεται, η συσκευή αξιοποιεί τον στατικό ηλεκτρισμό που δημιουργείται και παράγει ενέργεια. Το ποσό της παραγόμενης ενέργειας στο πειραματικό στάδιο που βρίσκεται η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει τους αισθητήρες πίεσης των ελαστικών, ενώ στο μέλλον θα έχει κι άλλες εφαρμογές.

Get it on Google Play Download on the App Store