Εκκωφαντικό τρακτέρ με κινητήρα τανκ! (+video)

Υπάρχουν κατασκευές που κερδίζουν τον χαρακτηρισμό «τανκ», λόγω παρουσιαστικού, αντοχής, ισχύος ή συνδυασμό όλων των ανωτέρω. Σε σπάνιες περιπτώσεις, συναντάμε κυριολεκτικές περιπτώσεις. Όπως το συγκεκριμένο τρακτέρ.

Ξεκίνησε την καριέρα του το μακρινό 1966, ως BM-Volvo 470 Bison και με έναν τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό ντίζελ 5.04 λίτρων να δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς. Η απόδοση ήταν μόλις 73 ίππων, όμως οι αγρότες της εποχής έκαναν με εξαιρετική ευχέρεια την δουλειά τους. Αυτό που θα δούμε σήμερα είναι ένα Bison, αλλά με μια μικρή διαφορά στο μηχανοστάσιο.

Δείτε ακόμα: Γιγάντιο τρακάρισμα 310 τόνων στη Ρωσία!

Ο εργοστασιακός πετρελαιοκινητήρας παραχώρησε την θέση του, όχι σε κάποιον μεταγενέστερο κινητήρα τρακτέρ ή έστω έναν από φορτηγό. Τους θεόρατους πίσω τροχούς πλέον κυλάνε οι 2.000 ίπποι, που προκύπτουν από έναν βελτιωμένο V12 Rolls-Royce Meteor. Ο εν λόγω κινητήρας χρησιμοποιούνταν από τα άρματα μάχης Cromwell και τον βρετανικό στρατό, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 27.000 κ.εκ. (27.022 για την ακρίβεια) και η απόδοση κυμαινόταν μεταξύ 350 και 600 ίππων. Υπό εργοστασιακές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Belaz 75710: To «τέρας» των 130.000 κυβικών! (+video)

Για κάποιον -ξεκάθαρα αμερικανικό- λόγο, αυτή η ισχύς δεν ήταν αρκετή για τον ιδιοκτήτη του τρακτέρ της Volvo. Οπότε πήρε την απόφαση να την ενισχύσει όχι με έναν, αλλά με δύο κομπρέσορες! Κατ’ αυτό τον τρόπο, η απόδοση έφτασε στους 2.000 ίππους! Το τερατώδες μοτέρ κάνει τόσο κρότο όταν παίρνει μπρος, ώστε ο άνθρωπος που κινηματογραφεί κόντεψε να χάσει το κινητό από τον χέρι του λόγω τρομάρας. Απολαύστε.

Get it on Google Play Download on the App Store