Κερδισμένοι και χαμένοι του πρώτου εξαμήνου του 2018

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη σημείωσαν ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο του 2018 καθώς πωλήθηκαν κάτι περισσότερο από 8,66 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Νούμερο που συνεπάγεται αύξηση της τάξης του 2,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO, 20 από τις 27 αγορές, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, σημείωσαν άνοδο, ενώ σε οκτώ χώρες η αύξηση ήταν διψήφια. Ποιες ήταν όμως οι μάρκες οι οποίες είχαν τη μεγαλύτερη άνοδο;

Δείτε ακόμη: Tα πρώτα σε πωλήσεις αυτοκίνητα βενζίνης

Στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα, φιγουράρει η VW, η οποία είδε το μερίδιό της στο 11,4% με πρωτεργάτη το T-Roc με 71.000 πωλήσεις. Στην δεύτερη θέση είναι η Jeep με μερίδιο αγοράς 1,0%, αυξημένο όμως κατά 0,4% με το Compass να έχει πουλήσει 40.300 αυτοκίνητα. Τρίτη είναι η SEAT με αύξηση επίσης 0,4% στο μερίδιό της από το 2,5% στο 2,9% και πρωταγωνιστή το Arona με 45.000+ πωλήσεις. Η πεντάδα των μεγάλων κερδισμένων κλείνει με τις Peugeot και Dacia οι οποίες είδαν τα μερίδιά τους αυξημένα κατά 0,4% και 0,3% αντίστοιχα.

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω; Μα φυσικά τα αυτοκίνητα SUV. Η Volkswagen έχει πλέον περισσότερες επιλογές, η SEAT το ίδιο, η Jeep γίνεται όλο και πιο προσιτή και έχει εξευρωπαϊστεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ η Dacia με το νέο Duster και η Peugeot με το 3008 και το 5008 φαίνεται να έχουν λαμπρό μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιες πωλήσεις 2017: Ποια μάρκα και ποιο μοντέλο πούλησαν περισσότερο;

Από την άλλη, υπάρχουν φυσικά και οι χαμένοι του πρώτου εξαμήνου με πρώτη και καλύτερη τη Fiat η οποία είδε το μερίδιό της να πέφτει κατά 10%. Κάτι που οφείλεται προφανώς στον γερασμένο στόλο της αλλά και στην έλλειψη επιλογών SUV στην γκάμα της. Χαμένη είναι και η Opel αν και με μικρή απώλεια της τάξης του 0,5% κυρίως λόγω της κακής επίδοσης των Corsa και Astra. Χαμένοι όμως αναδείχθηκαν και οι μεγάλοι τρεις της Γερμανίας, Mercedes, Audi και BMW είχαν απώλειες, αλλά μικρές είναι η αλήθεια.

Get it on Google Play Download on the App Store