Έρχεται πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Το ενδεχόμενο ορισμού ανώτατων τιμών πώλησης υγρών καυσίμων ή αλλιώς το αγαπημένο μας «πλαφόν», εξετάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Στο στόχαστρο μπαίνουν περιοχές της χώρας όπου -πρωτίστως- η αμόλυβδη βενζίνη και εν συνεχεία το πετρέλαιο κίνησης κοστολογούνται σε επίπεδα πετρελαϊκής κρίσης, με πρωτεργάτες -ως συνήθως- τα νησιά και τους εν γένει τουριστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, η ολομέλεια της ΡΑΕ σήμερα ή -το αργότερο- αύριο θα συνεδριάσει με το θέμα της καλπάζουσας τιμής στην αμόλυβδη να κατέχει περίοπτη θέση στην ατζέντα της, προκειμένου να αποφασίσει αν θα καταθέσει τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον καθορισμό ανώτατων τιμών πώλησης. Οι υπηρεσίες της Αρχής εξετάζουν ενδελεχώς τα δεδομένα των τιμοληψιών και άλλων στοιχείων που συγκέντρωσαν κατά το τελευταίο δίμηνο οι ανάλογοι έλεγχοι στα πρατήρια της χώρας, ώστε να ξεδιαλύνουν κατά πόσο η αλυσίδα εμπορίας και πώλησης καυσίμων δικαιολογείται στη διαμόρφωση τιμών που φτάνουν στο επίπεδο των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και αυτό το φράγμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σίκινος, η οποία αποτελεί και τον «ρέκορντμαν» της επικράτειας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης στο νησί των νοτίων Κυκλάδων διαμορφώνεται στα 2,045 ευρώ το λίτρο.

Δείτε ακόμα: Πρόστιμα έως 4.000€ στους απείθαρχους οδηγούς ταξί

«Καμπανάκι» στην ΡΑΕ σήμανε το γεγονός πως παρά την αποκλιμάκωση των τιμών κατά τον μήνα Ιούνιο με Ιούλιο, η οποία διαμόρφωσε την πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης στα 1,634 από 1,654 ευρώ το λίτρο, πολλές περιοχές -και κυρίως τα νησιά- δεν είδαν αυτή την μείωση να μεταφέρεται στις αντλίες των πρατηρίων. Φυσικά δεν παρατηρείται η ίδια υστέρηση τώρα που καταγράφεται αύξηση στα 1,643, με τα βενζινάδικα να σπεύδουν στην ανατίμηση των καυσίμων.

Αποκαλυπτική είναι η διαφορά στην τιμή της αμόλυβδης συγκρινόμενη με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, όπου κοστολογείτο στα 1,487 ευρώ/λίτρο.

Με «αιχμή του δόρατος» την Σίκινο, οι Κυκλάδες αποτελούν το πλέον σεσημασμένο νησιωτικό σύμπλεγμα. Μια αναζήτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων φανερώνει ότι οι υψηλότερες τιμές κινούνται από 1,95 έως και 1,99 ευρώ σε Μήλο, Αμοργό, Ανάφη, Άνδρο, Νάξο, Σίφνο, Σέριφο και Σαντορίνη. Επιπλέον σε Σκόπελο, Αλόννησο και Πάτμο η τιμή της αμόλυβδης «ακουμπάει» τα 2 ευρώ το λίτρο, κυμαινόμενη από 1,997 εως 1,999 ευρώ/λίτρο.

Διαβάστε επίσης: Εκατοντάδες κλήσεις για χρήση Λ.Ε.Α. στην Αττική

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών αποδίδουν τις υψηλές τιμές στα νησιά στο γεγονός της δραστηριοποίησης μικρού αριθμού εταιριών εμπορίας, αλλά και πολλών πρατηριούχων σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, με αποτέλεσμα τους θερινούς μήνες με την αυξημένη τουριστική κίνηση, οι επιχειρηματίες να επιδιώκουν την είσπραξη εσόδων. Με μία λέξη: ολιγοπώλιο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την οριοθέτηση του πλαφόν, ωστόσο πηγές από την ΡΑΕ αναφέρουν πως θα είναι «σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τις τιμές που καταγράφονται τώρα».

 

Get it on Google Play Download on the App Store