Δοκιμή Volvo V60 Cross Country D4 190 hp auto

Το Volvo V60 Cross Country είναι ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει την πολυτέλεια, με τις τονισμένες ανέσεις, την πρακτικότητα και τη δυνατότητα κίνησης εκεί που σταματά η άσφαλτος. Σε σχέση με το στέισον βάγκον V60, οι διαφορές που παρουσιάζει είναι αρκετές εξωτερικά για να τονίζουν τον crossover χαρακτήρα του, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς Cross Country, όπως είναι το μεγάλο V90 Cross Country, το μικρομεσαίο V40 Cross Country και το σεντάν S60 Cross Country.

Διαβάστε εδώ όλες τις δοκιμές

Στη χώρα μας, το V60 Cross Country διατίθεται μόνο με κινητήρες πετρελαίου. Το δικίνητο μοντέλο συνδυάζεται με τον 2λιτρο diesel των 190 ίππων στην έκδοση D4 με μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων και τιμές που ξεκινούν από 43.765 ευρώ. Το 4κίνητο V60 Cross Country συνδυάζεται μόνο με τον 2.4 λτ. 5κύλινδρο πετρελαιοκινητήρα ισχύος 190 ίππων, αλλά με περισσότερη ροπή (440 Nm έναντι 400 Nm) και κοστίζει από 36.596 ευρώ.

Επιβλητικό εξωτερικά και με περιπετειώδες στιλ

Το μεσαίο crossover μοντέλο της Volvo διαθέτει μια επιβλητική παρουσία, ενώ διάφορα εξωτερικά στοιχεία το κάνουν να διαφέρει από τα πιο “απλά” V60. Το μήκους 4.637 χλστ. αμάξωμά του ξεχωρίζει από την αυξημένη κατά 65 χιλιοστά απόσταση από το έδαφος, τα μαύρα πλαστικά γύρω από τους θόλους των τροχών, τις ασημί προστατευτικές ποδιές στους προφυλακτήρες και στα μαρσπιέ, τους μαύρους καθρέπτες και την ίδιας απόχρωσης μάσκα. Επίσης, στον πίσω προφυλακτήρα υπάρχουν ενσωματωμένες δύο τραπεζοειδείς απολήξεις των εξατμίσεων και τα ανάγλυφα “Cross Country”, ενώ ειδικά για το μοντέλο υπάρχουν ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών με ελαστικά ψηλού προφίλ (235/50).

Πολυτελές και άνετο εσωτερικό

Το πρώτο στοιχείο που κερδίζει αυτόν που θα εισέλθει στο εσωτερικό του Volvo V60 Cross Country είναι η πολυτέλεια που αποπνέει και η προσοχή που έχει δοθεί στην κατασκευή του. Αφρώδη υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών, ενώ τόσο τα διάφορα διακοσμητικά, όσο και η συναρμογή είναι πολύ καλής ποιότητας. Σχεδιαστικά δείχνει πλέον τα χρόνια του, κάτι που φαίνεται και από τον σχεδιασμό της κεντρικής κονσόλας με τα πολλά χειριστήρια και μικρά κουμπιά, τα οποία δεν ευνοούν την εργονομία. Αντιθέτως, ο πίνακας οργάνων με την προσαρμοζόμενη οθόνη ψηφιακών ενδείξεων και τα τρία προγράμματα λειτουργίας (Elegance, Eco και Performance) διαθέτει πιο μοντέρνα εμφάνιση.

Ο οδηγός, όπως και υπόλοιποι επιβάτες κάθονται αναπαυτικά στα καθίσματα και απολαμβάνουν άνετους χώρους. Στο πίσω τμήμα της καμπίνας τρία άτομα έχουν στη διάθεσή τους αρκετό διαθέσιμο πλάτος, αέρα για τα κεφάλια και τα πόδια. Το πορτ μπαγκάζ των 430 λίτρων είναι μικρότερο έναντι άλλων μεσαίων στέισον βάγκον μοντέλων, ωστόσο είναι πρακτικό και με χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Διαβάστε ακόμα: Τέλος το diesel για τη Volvo!

Εστιασμένο στην άνεση και στο δρόμο

Από τα πρώτα μέτρα κίνησης, ο οδηγός αντιλαμβάνεται άμεσα ότι το Volvo V60 Cross Country είναι προσανατολισμένο στο να μεταφέρει άνετα τους επιβάτες του σε μακρινά ταξίδια για τα οποία κυρίως προορίζεται. Η ανεξάρτητη σε όλους τους τροχούς ανάρτησή του, χωρίς να είναι ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και σφιχτή, καταφέρνει και απορροφά αποτελεσματικά τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων, αν και οι πιο έντονες γίνονται αισθητές. Το μεσαίο crossover ταξιδεύει με ασφάλεια στις ευθείες των εθνικών οδών χωρίς να κουράζει τους φιλοξενούμενούς, κάτι στο οποίο συμβάλλουν η προσεγμένη ηχομόνωση που κρατά μακριά από την καμπίνα τους διάφορους ενοχλητικούς εξωγενείς θορύβους και ο χαμηλός θόρυβος κύλισης.

Σε διαδρομές με στροφές, το V60 Cross Country δείχνει πως δε βρίσκεται στο στοιχείο του, αφού το αμάξωμά του παρουσιάζει αισθητές κλίσεις και κάνει αισθητό το βάρος του (1.729 κιλά) σε απότομες αλλαγές φορτίου, όπου υπάρχουν μετατοπίσεις. Παράλληλα, με απότομη πίεση του πεντάλ του γκαζιού οι εμπρός τροχοί έχουν την τάση να ολισθήσουν, λόγω του ισχυρού κινητήρα. Όμως σε κάθε περίπτωση, όποια τάση παρέκκλισης από την επιθυμητή πορεία διακόπτεται από τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Αντίστοιχα και το τιμόνι με την υδραυλική υποβοήθηση έχει ελαφριά αίσθηση και είναι προσανατολισμένο στην άνεση, ενώ τα φρένα καταφέρνουν και ακινητοποιούν έγκαιρα το αμάξωμα. Περνώντας σε μια χωμάτινη διαδρομή, τα 201 χιλιοστά απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος βοηθούν στο να κινηθεί το αυτοκίνητο σε μια κακοτράχαλη διαδρομή χωρίς να “πληγωθεί”, ωστόσο η απουσία τετρακίνησης και τα ασφάλτινα ελαστικά θέτουν τα όρια.

Δυνατός κινητήρας με χαμηλή κατανάλωση

Την κίνηση του V60 Cross Country D4 αναλαμβάνει το 2λιτρο, 4κύλινδρο, άμεσου ψεκασμού twin-turbo diesel Drive-E μηχανικό σύνολο, απόδοσης 190 ίππων και 400 Nm ροπής. Ο εν λόγω κινητήρας είναι κατάλληλος για να κινήσει σε γρήγορους ρυθμούς το μεσαίο Volvo, χωρίς να έχει υψηλές απαιτήσεις σε καύσιμο. Η λειτουργία του είναι πολιτισμένη, με λιγοστούς κραδασμούς και θόρυβο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενώ συνδυάζεται πολύ καλά με το αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων Geartronic. Το τελευταίο αλλάζει ομαλά και άμεσα τις σχέσεις μετάδοσης τόσο στην αυτόματη όσο και στην αυτόματη λειτουργία Sport, όπου το diesel μοτέρ δείχνει περισσότερο τη δύναμή του από τις χαμηλές στροφές, μέχρι τις υψηλότερες. Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η κατανάλωση σε πραγματικούς ρυθμούς, αφού κατά τη διάρκεια της δοκιμής το trip computer έδειξε 7,5 λτ., που είναι λογικά με δεδομένη την ισχύ του κινητήρα και το βάρος του αμαξώματος.

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμή Volvo XC90 T6 AWD 2.0 320 hp 7θέσιο

+ Ποιότητα κατασκευής, άνεση, χώροι επιβατών, δύναμη κινητήρα, κατανάλωση

– Εργονομία χειριστηρίων κεντρικής κονσόλας, κλίσεις αμαξώματος στις στροφές, τάση απώλειας πρόσφυσης σε γρήγορη εκκίνηση

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.969
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
8 auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
190/4.250
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
400/1.750-2.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
7,8
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
210
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,3
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,6
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,2
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
110
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
117,6
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι 316 χλστ.
Πίσω φρένα
Δίσκοι 302 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Υδραυλική
Μήκος (χλστ.)
4.637
Πλάτος (χλστ.)
1.825
Ύψος (χλστ.)
1.545
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.774
Βάρος (κιλά)
1.729
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
430
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
94%
Ασφάλεια παιδιού
82%
Ασφάλεια πεζού
64%
Επικουρικά συστήματα
100%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
35.298
Get it on Google Play Download on the App Store