Δοκιμή BMW X3 ντίζελ xDrive20d 190 PS

Η BMW Χ3 στη δεύτερη γενιά της η οποία παρουσιάστηκε το 2010 και παρουσιάστηκε ανανεωμένη το Φεβρουάριο του 2014, αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές όσων μπορούν να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα για να αποκτήσουν ένα ευρύχωρο και με οικογενειακό χαρακτήρα premium SAV (Sports Activity Vehicle).


Οι διαθέσιμες εκδόσεις που προσφέρεται είναι αρκετές, τόσο σε κινητήρες βενζίνης (από 1.6 λτ.) όσο και πετρελαίου (από 2.0 λτ.) και με αποδόσεις που ξεκινούν από τους 150 ίππους και φτάνουν έως τους 313 ίππους. Σε επίπεδο τιμών (δείτε εδώ το νέο τιμοκατάλογο BMW), η X3 κοστίζει από 49.983 ευρώ, ενώ η xDrive20d της δοκιμής πωλείται από 55.667 ευρώ.

Σχεδιαστικά, η ανανεωμένη X3 διακρίνεται στο εμπρός τμήμα από τα νέα φωτιστικά σώματα, τη μάσκα και τον προφυλακτήρα που παραπέμπουν στη μεγαλύτερη X5, ενώ ανασχεδιασμένοι είναι οι καθρέπτες και το πίσω άκρο. Επιπλέον, έχουν προστεθεί νέα χρώματα αμαξώματος και ζάντες νέου σχεδιασμού.

Υψηλή ποιότητα και ανέσεις στο εσωτερικό

Το εσωτερικό της X3 προσφέρει ότι αναζητήσει κανείς από ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας και ακόμα περισσότερα. Η κορυφαία ποιότητα υλικών και φινιρίσματος είναι έκδηλη, όχι μόνο φυσικά στο ταμπλό αλλά κυριολεκτικά σε κάθε σημείο περιμετρικά της αψεγάδιαστης καμπίνας. Ο οδηγός κάθεται ψηλά και απολαμβάνει πολύ καλά επίπεδα ορατότητας και εργονομίας. Άνετα φιλοξενούνται στο πίσω κάθισμα και 3 ενήλικες με πλούσιο χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι τους. Τα αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα επιτρέπουν μεγάλες μεταφορικές δυνατότητες και στον χώρο αποσκευών με το μεγάλο άνοιγμα και το τετραγωνισμένο σχήμα, που στη στάνταρτ διαμόρφωσή του έχει διαθέσιμο όγκο 550 λίτρων. Αξίζει να αναφέρουμε φυσικά και τους πολλούς χώρους για μεταφορά και αποθήκευση μικροαντικειμένων που συναντάμε περιμετρικά της καμπίνας, ενισχύοντας σημαντικά τον πρακτικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Κατάλληλος ο νέος 2λιτρος ντίζελ των 190 ίππων

Η X3 xDrive20d εφοδιάζεται με diesel κινητήρα τεχνολογίας ΤwinPower Turbo νέας γενιάς. Πρόκειται για μοτέρ που ενσωματώνει όλες τις παραμέτρους της φιλοσοφίας BMW EfficientDynamics συνδυάζοντας απόδοση και ελεγχόμενη κατανάλωση καυσίμου. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διαθέτει υπερτροφοδότηση με μεταβλητή γεωμετρία τουρμπίνας, καθώς και σύστημα άμεσου ψεκασμού Common-Rail νέας γενιάς. Αποδίδει 190 ονομαστικούς ίππους και 400 Nm ροπής από τις 1.750 σ.α.λ. Η BMW ανακοινώνει για τη συγκεκριμένη έκδοση μέση κατανάλωση καυσίμου 5,1 λτ./100 χλμ./ώρα και εκπομπές CO2 135 γρ./χλμ., ενώ η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα πραγματοποιείται σε 8,1 δευτερόλεπτα.

Στην πράξη, ο εν λόγω κινητήρας συνεργάζεται άψογα με το 8αρι αυτόματο Steptronic κιβώτιο ταχυτήτων. Παράγει πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου και κραδασμών, τεράστια ροπή όταν του ζητηθεί αλλά και κάπως αυξημένη κατανάλωση. Το αυτοκίνητο στην πόλη έδειξε πως καταναλώνει πάνω από 9 λτ./100 χλμ. (σύμφωνα με το trip computer), ενώ στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητες 120-130 χλμ./ώρα η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 7,0 λίτρα.

Άψογη στο δρόμο και με πολύπλευρο χαρακτήρα

Ο οικογενειακός χαρακτήρας της BMW X3 είναι έκδηλος από την πρώτη στιγμή. Κορυφαία άνεση από την ανάρτηση, πολύ καλή ηχομόνωση και ποιότητα κύλισης είναι στοιχεία που γίνονται εύκολα αντιληπτά. Από εκεί και πέρα, ο οδηγός έχει στα χέρια του ένα πολύ καλό σε αίσθηση και ακρίβεια σύστημα διεύθυνσης αλλά και μια σειρά από τεχνολογίες που του επιτρέπουν να κινείται είτε με προσανατολισμό την άνεση και της οικονομία είτε και αρκετά γρήγορα «ξυπνώντας» τα σπορτίφ ένστικτα της Χ3.

Στο επίκεντρο των τεχνολογιών άνεσης, οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας βρίσκεται το Driving Experience Control με τις λειτουργίες Comfort (βασικές ρυθμίσεις), ECO PRO (με προσανατολισμό την οικονομία) και Sport (για δυναμική οδήγηση). Σημειώστε πως η λειτουργία ECO PRO εξασφαλίζει οικονομία καυσίμου, προσαρμόζοντας ανάλογα όλες τις κρίσιμες λειτουργίες του αυτοκινήτου (γκάζι, κιβώτιο, κλιματισμός, ενεργειακές ανάγκες γενικά).

Για το κομμάτι της δυναμικής οδήγησης, η επιπλέον τεχνολογία Δυναμικού Ελέγχου Απόσβεσης που διαθέτει η X3 επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει μεταξύ των ρυθμίσεων Comfort, Sport και Sport+. Επεμβαίνει έτσι στις αναρτήσεις του αυτοκινήτου ελέγχοντας τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των αμορτισέρ και περιορίζοντας ανεπιθύμητες κινήσεις του αμαξώματος για ιδανική συμπεριφορά σε συνθήκες σπορ οδήγησης.

Το σύστημα τετρακίνησης xDrive είναι ένα από τα πιο προηγμένα του είδους και συνδυάζεται ιδανικά και με το σύστημα Δυναμικού Ελέγχου Ευστάθειας (DSC) κατανέμοντας ευέλικτα τη ροπή μεταξύ των δύο αξόνων ανάλογα με τα επίπεδα πρόσφυσης κάθε στιγμή. Εκτός δρόμου όμως τα όρια θέτουν τα ασφάλτινα ελαστικά και η μέτρια απόσβεση της ανάρτησης στις κακοτράχαλες διαδρομές.

Όλα τα τεχνολογικά στοιχεία που μόλις αναφέραμε καθιστούν το μοντέλο της BMW εξαιρετικά ασφαλές σε όλες τις συνθήκες. Ακόμα και όταν ο οδηγός αποφασίσει να κινηθεί πολύ γρήγορα, η προσαρμογή των δυναμικών στοιχείων του αυτοκινήτου (αναρτήσεις, κιβώτιο, απόκριση κινητήρα κλπ.) επιτρέπουν στην Χ3 να χαρίσει ουσιαστικές και σπορτίφ οδηγικές συγκινήσεις.

Σε επαρχιακή διαδρομή με στροφές, διαπιστώσαμε πως το αυτοκίνητο δικαιολογεί απόλυτα την καταγωγή του. Παρά τον όγκο και το βάρος του, διατηρεί πάντα κορυφαία επίπεδα πρόσφυσης, έχει εξαιρετικά στιβαρό πλαίσιο και ακόμα και όταν πιεστεί πολύ θα κάνει μόνο ότι του πει ο οδηγός παραμένοντας ιδιαίτερα προβλέψιμο, χωρίς απότομες και απρόβλεπτες αντίδραση.

(+) Ποιότητα, χώροι, ανέσεις, οδική συμπεριφορά, λειτουργία κινητήρα

(-) Άνεση ανάρτησης εκτός δρόμου, τιμή, κατανάλωση στην πόλη


Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.995
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
8 auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
190/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
400/1.750
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
8,1
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
210
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,7
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
5,0
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,2
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
138
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
165,6
Εμπρός ανάρτηση
Διπλά ψαλίδια, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πενταπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.657
Πλάτος (χλστ.)
1.881
Ύψος (χλστ.)
1.661
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.810
Βάρος (κιλά)
1.745
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
550
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
88%
Ασφάλεια παιδιού
83%
Ασφάλεια πεζού
53%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
55.667
Get it on Google Play Download on the App Store