Οδηγούμε το νέο Mitsubishi Space Star




Το άρτι αφιχθέν ολοκαίνουριο μικρό μοντέλο της Mitsubishi αντικαθιστά το Colt, ενώ αν και δανείζεται το όνομα του μικρού πολυχρηστικού της ιαπωνικής φίρμας της περασμένης δεκαετίας (Space Star), δεν έχει καμία σχέση με εκείνο όντας πιο σύγχρονο συνολικά και με χαρακτήρα που στοχεύει να καλύψει ακριβώς τις αναζητήσεις που μπορεί να έχει κανείς από ένα αστικού προσανατολισμού, αυτοκίνητο. Δηλαδή οικονομία στην αγορά και στην κτήση, πρακτικότητα, ευελιξία και αξιοπιστία. Παράλληλα, η μία και μοναδική έκδοση που διατίθεται με τον κινητήρα των 1.2 λίτρων είναι υπερπλήρης σε εξοπλισμό (δείτε εδώ), σε πολύ ανταγωνιστική τιμή, από 10.990 ευρώ.

Αισθητικά το νέο Space Star δεν έχει να επιδείξει κάτι το νέο αποτελώντας ένα ήπιων τόνων εμφάνισης αμάξωμα της μικρής κατηγορίας, προκειμένου να «αρέσει» σε όλο τον κόσμο δεδομένου ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι βασικό μέλημα της σχεδίασης ήταν να επιτευχθεί πολύ χαμηλός αεροδυναμικός συντελεστής (Cd 0.27), ο οποίος είναι ο καλύτερος στην κατηγορία, έτσι ώστε να συμβάλει με τη σειρά του στη μείωση της κατανάλωσης, σε συνδυασμό και με το χαμηλότερο κατά 120 ελαφρύτερο αμάξωμα από το Colt (845 κιλά έναντι 965).

Λιτό σχεδιαστικά και πρακτικό εσωτερικό

Την ήπιων τόνων σχεδίαση του αμαξώματος ακολουθεί αντίστοιχα και το εσωτερικό του νέου Space Star, ωστόσο αντίθετα με τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα η εικόνα του αναβαθμίζεται σημαντικά από τις λεπτομέρειες του εξοπλισμού, όπως το όμορφο πάνελ του αυτόματου κλιματισμού και το κουμπί εκκίνησης/παύσης του κινητήρα. Τα υλικά κατασκευής είναι σκληρά και η ποιότητα δεν ξεπερνά το μέσο όρο, ενώ υπάρχουν αρκετά σημεία που εμφανίζουν ατέλειες συναρμογής αλλά σε πιο «κρυφά» σημεία. Η θέση οδήγησης είναι ψηλή και το ρυθμιζόμενο καθ ύψος τιμόνι ακόμα και στην πιο πάνω θέση του είναι χαμηλά, με τον οδηγό έτσι να αισθάνεται αρχικά λίγο άβολα αλλά εισπράττει  πολύ καλή περιμετρική ορατότητα και κορυφαία εργονομία. Οι χώροι είναι επαρκείς για 4 επιβάτες με τους πίσω να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χώρο για τα πόδια και τα κεφάλια τους. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 235 λίτρα και είναι βαθύς, όμως είναι μικρότερος έναντι του ανταγωνισμού.

Ζωηρός και οικονομικός ο 1.2 λίτρων κινητήρας

Ο εντελώς νέος κινητήρας του Space Star είναι τρικύλινδρος με χωρητικότητα 1.193 κ.εκ., αποδίδει 80 ίππους και 106 Nm ροπής, ενώ συνδυάζεται με ένα αραιής κλιμάκωσης 5τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο ευχαριστεί με το θετικό του κούμπωμα. Το μοτέρ αυτό ταιριάζει «γάντι» στο μικρό και ελαφρύ αμάξωμα του Space Star προσδίδοντάς του αφενός καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ώρα σε 11,7 δλ. και τελική 180 χλμ./ώρα) και αφ’ ετέρου πολύ καλές τιμές κατανάλωσης και ρύπων (4,1 λτ./100 χλμ. και 96 γρ. CO2/χλμ.). Στην πράξη ο κινητήρας αυτός είναι ήσυχος για τρκύλινδρος και παρά το γεγονός ότι το κιβώτιο έχει μακριά κλιμάκωση ιδιαίτερα στην 5η σχέση, επιδεικνύει καλή ελαστικότητα και θετικό τράβηγμα. Παράλληλα και το σύστημα start/stop AS&G διακρίνεται για την ομαλή του λειτουργία.

Ευέλικτο και άνετο στο δρόμο

Το νέο Mitsubishi Space Star είναι ένα αστικού κυρίως χαρακτήρα μικρό αυτοκίνητο και σε αυτό τον τομέα είναι κορυφαίο. Αρχικά ο οδηγός θα εκτιμήσει σε τέτοιες συνθήκες το πολύ ελαφρύ τιμόνι και τη μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης ενώ το μικρό του μήκος (3,71 μ.) και ο κύκλος στροφής των 4,6μ. διευκολύνουν τα μέγιστα κατά το παρκάρισμα. Σε ανοιχτό δρόμο η άνεση των επιβατών είναι το βασικό χαρακτηριστικό  του Space Star με την ανάρτηση να φιλτράρει τις ανωμαλίες ικανοποιητικά. Οι μεγάλες κλίσεις στις παρατεταμένες στροφές και οι αναπηδήσεις του πίσω ημιάκαμπτου άξονα σε μεγάλες εγκάρσιες ανωμαλίες απλά επιβεβαιώνουν τον αστικό του προσανατολισμό κάτι που ενισχύεται και από το τιμόνι, το οποίο στερείται αίσθησης, όμως παραμένει άμεσο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κινητήρας (κ.εκ.) 1.193
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 80/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 106/4.000
0-100 χλμ./ώρα 11,7
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 180
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 4,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 96
Βάρος (κιλά) 845-925
Διαστάσεις -χώρος αποσκευών  
Μήκος (χλστ.) 3.710
Πλάτος (χλστ.) 1.665
Ύψος (χλστ.) 1.490
Μεταξόνιο (χλστ.) 2.450
Χώρος αποσκευών (λτ.) 235-912
Get it on Google Play Download on the App Store