10 συμβουλές «μακροζωίας» του αυτοκινήτου

Η διατήρηση του αυτοκινήτου στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης βλαβών και δυσλειτουργιών, ενώ την ίδια στιγμή ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο πουλιέται ευκολότερα και σε περισσότερα χρήματα αν χρειαστεί. Εμείς, σας δίνουμε 10 βασικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αυξήσετε τη μακροζωία του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πρόκλησης βλαβών από την κακή χρήση στις καθημερινές μετακινήσεις.

Δείτε ακόμα: Συμβουλές χρήσης και συντήρησης του αυτοκινήτου

Τηρούμε τις εργασίες συντήρησης

Κάθε αυτοκίνητο για να λειτουργεί σωστά θα πρέπει να πραγματοποιούνται τα καθορισμένα από τον κατασκευαστή service και οι διάφορες εργασίες συντήρησης. Η αντικατάσταση των λαδιών του κινητήρα, των φίλτρων, των μπουζί, των ιμάντων κ.ο.κ. είναι ζωτικής σημασίας για μην αρχίζουν και παρουσιάζονται διάφορες βλάβες και δυσλειτουργίες, οι οποίες θα κοστίσουν πολύ ακριβότερα.

Τακτικοί έλεγχοι από τον ιδιοκτήτη

Σε τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι ο κάτοχος του αυτοκινήτου να κάνει κάποιους απαραίτητους τυπικούς ελέγχους, έτσι ώστε να διαγνωστεί πιθανή βλάβη. Οι συνηθέστεροι έλεγχοι είναι αυτή της στάθμης του λαδιού του κινητήρα και των διαφόρων υγρών (π.χ. ψυκτικό, φρένων, υδραυλικού τιμονιού).

Ήπιες αλλαγές ταχυτήτων

Οι αλλαγές των ταχυτήτων πρέπει πάντα να γίνονται ήπια και με ομαλό τρόπο, έτσι ώστε να μην αρχίσουν να «χτυπάνε» τα γρανάζια. Το κόστος αντικατάστασης ή επισκευής ενός κιβωτίου ταχυτήτων είναι πολύ υψηλό.

Ξεκολλήστε το πόδι από τον συμπλέκτη

Μια κακή συνήθεια πολλών οδηγών είναι να κρατάνε πατημένο το πεντάλ του συμπλέκτη μέχρι να ανάψει πράσινο το φανάρι, κάτι που φθείρει πιο γρήγορα το δίσκο – πλατό, ενώ ταυτόχρονα κουράζει και το πόδι. Παράλληλα για να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερα χιλιόμετρα θα πρέπει το πεντάλ να πατιέται μαλακά, αλλά και η αποσύμπλεξη να γίνεται με εξίσου ήπιο τρόπο.

Ποτέ δεν «τερματίζουμε» το υδραυλικό τιμόνι

Στα αυτοκίνητα που εφοδιάζονται με υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης ποτέ κατά το παρκάρισμα δεν κρατάμε τέρμα στριμμένο το τιμόνι, αφού ζορίζεται πολύ η αντλία του συστήματος. Παρατηρείστε το βουητό που κάνει η αντλία σε αυτή την περίπτωση.

Λειτουργία του κινητήρα σε χαμηλές – μεσαίες στροφές

Κατά τις καθημερινές μετακινήσεις δεν χρειάζεται για κανένα λόγο να λειτουργούμε τον κινητήρα στα «κόκκινα» αφού το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η φθορά του, ο έντονος θόρυβος και η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου. Μέχρι τις μεσαίες στροφές όλα τα αυτοκίνητα επιταχύνουν αρκετά ικανοποιητικά. Ουσιαστικά μόνο σε μια προσπέραση είναι απαραίτητο να φτάσει ο κινητήρας σε υψηλότερες στροφές για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση.

Ποτέ δεν «καβαλάμε» πεζοδρόμια

Η… ανάβαση των πεζοδρομίων εκτός από το ότι δηλώνει ασέβεια προς τους πεζούς και δημιουργεί προβλήματα, προκαλεί και φθορά στα ελαστικά και στις ζάντες. Είναι πολύ εύκολο να στραβώσει η ζάντα ή να σπάσουν τα λινά του ελαστικού στα πλαϊνά.

Τακτικός καθαρισμός και πλύσιμο

Όσο καιρό μένουν πάνω στο αμάξωμα χώμα, σκόνη και ειδικά τα περιττώματα των πουλιών, τόσο πιο πολύ χαλάει η λαμπερή και στιλπνή όψη του χρώματος. Αντίστοιχα και ένα εσωτερικό με πολύ βρωμιά δείχνει «γερασμένο», ενώ λειτουργεί αρνητικά και ως προς τη διάθεση των επιβατών.

Αποφύγετε την υπερφόρτωση

Όλα τα αυτοκίνητα έχουν ένα μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος, το οποίο αναγράφεται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Το ίδιο ισχύει και τα την σχάρα οροφής. Η συνεχής υπερφόρτωση φθείρει γρήγορα τα αμορτισέρ της ανάρτησης, ενώ αλλοιώνει σημαντικά την οδική συμπεριφορά.

Προστασία από τις καυτές ακτίνες του ηλίου

Κατά τους θερινούς μήνες, η έκθεση του αυτοκινήτου στον καυτό ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σιγά – σιγά αρχίζει και δημιουργεί θαμπάδα στο χρώμα του αμαξώματος, ξεραίνει τα πλαστικά του εσωτερικού και ξεθωριάζει τις υφασμάτινες επενδύσεις. Όσοι αφήνουν πολλές ώρες το αυτοκίνητο εκτός κάποιου σκιερού μέρους, πιο αποτελεσματική και οικονομική προστασία προσφέρει η κουκούλα. Παράλληλα η τοποθέτηση αντιηλιακών μεμβρανών προστατεύει αποτελεσματικά όχι μόνο τους επιβάτες από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και το εσωτερικό  του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Συμβουλές χρήσης και συντήρησης του αυτοκινήτου

Get it on Google Play Download on the App Store