Πως οδηγούμε με ασφάλεια σε σήραγγες

Μόλις πρόσφατα δόθηκαν στην κυκλοφορία τα νέα και πολυαναμενόμενα τμήματα των μεγαλύτερων Εθνικών Οδών της χώρας (Τέμπη, Κορίνθου-Πατρών) που περιλαμβάνουν και αρκετές νέες σήραγγες (τούνελ) που μειώνουν τις αποστάσεις και διευκολύνουν την κίνηση των οχημάτων.

Περνώντας όμως μέσα από αυτές πάντα πρέπει να έχουμε στο νου μας κάποιους κανόνες κίνησης που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή μας διέλευση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι πρέπει να προσέχουμε όταν κινούμαστε μέσα σε μια σήραγγα:

– Έχουμε τα φώτα αναμμένα.

– Δεν παραβιάζουμε τους φωτεινούς σηματοδότες λωρίδας. Οι φωτεινοί αυτοί σηματοδότες είναι τοποθετημένοι στην είσοδο της σήραγγας ή του τούνελ αλλά και στο εσωτερικό της πάνω από κάθε λωρίδα και δείχνουν εάν η λωρίδα λειτουργεί. Εάν αντιληφθείτε ότι η λωρίδα είναι εκτός λειτουργίας, θα πρέπει να αλλάξετε λωρίδα το ταχύτερο δυνατόν.

Διαβάστε ακόμα: Φαρμακερά τα διόδια στην Ιόνια Οδό

– Τηρούμε τα σταθερά ή μεταβλητά όρια ταχύτητας. Τα μεταβλητά όρια ταχύτητας σε μια σήραγγα ή σε ένα τούνελ, δείχνουν το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας για τους οδηγούς, όπως αυτό έχει καθοριστεί σύμφωνα με την κυκλοφορία και τις συνθήκες που επικρατούν. Σε περίπτωση που ο φωτεινός σηματοδότης των μεταβλητών ορίων είναι σβηστός, ισχύουν τα προβλεπόμενα, από τις στατικές πινακίδες, όρια ταχύτητας.

– Κρατάμε τις αποστάσεις ασφαλείας.

– Δεν αλλάζουμε άσκοπα λωρίδα.

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο νέος δρόμος στα Τέμπη (+video)

– Αφήνουμε τουλάχιστον πέντε μέτρα απόσταση από το μπροστινό σας όχημα, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ακινητοποιήσουμε το όχημά μας εντός του τούνελ.

– Σβήνουμε τη μηχανή σε περίπτωση παρατεταμένης στάσης μέσα στη σήραγγα.

– Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος εντός της σήραγγας, εγκαταλείπουμε το αυτοκίνητό μας και κατευθυνόμαστε προς την πλησιέστερη έξοδο.

Πηγή:  Αττική Οδός

Get it on Google Play Download on the App Store