Πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι ή σε πλυντήριο;

20

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου δεν πρέπει να αμελείται και καλό είναι να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αφού έτσι συντηρείται το χρώμα του αμαξώματος και το βερνίκι δεν χάνει τη γυαλάδα του. Οι ρύποι του περιβάλλοντος, η σκόνη, το χώμα, τα άλατα της βροχής και κυρίως τα περιττώματα των πουλιών αποτελούν τους βασικούς εχθρούς του χρώματος. Ποιο πλύσιμο είναι όμως πιο κατάλληλο για το αυτοκίνητο; Στο χέρι ή σε πλυντήριο; Ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά σε κάθε περίπτωση.

Πλύσιμο στο χέρι

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο χέρι έχει τα μυστικά του και δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή εφόσον δεν ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Αρχικά, ξεπλύνετε το αυτοκίνητο με αρκετό νερό έτσι ώστε να απομακρυνθούν σκόνες, πετραδάκια και να μαλακώσουν οι ξεραμένες βρομιές. Μη ξεχνάτε να ρίξετε νερό γύρω από τους θόλους των τροχών, στα μαρσπιέ και γενικότερα στο κάτω μέρος του αμαξώματος. Θα χρειαστείτε λάστιχο με πιεστικό πιστόλι ή ακόμα καλύτερα πλυστικό μηχάνημα.

Διαβάστε ακόμη: Απλή ή super αμόλυβδη; Βάζουμε τέλος στο δίλημμα!

Σε καθαρό κουβά ρίξτε νερό και μικρή ποσότητα ειδικού σαμπουάν με κερί που είναι για πλύσιμο αυτοκινήτου. Αποφύγετε τη χρήση «σκληρού» υγρού πιάτων ή ακόμα χειρότερα καθαριστικών που είναι για το σπίτι. Χρησιμοποιείστε σφουγγάρι για πλύσιμο αυτοκινήτου και όχι σφουγγάρι πιάτων γιατί είναι πιο σκληρό και αφήνει χαρακιές. Καλό είναι να έχετε διαφορετικό σφουγγάρι για το αμάξωμα και άλλο για τα πιο βρομισμένα κάτω τμήματα. Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω και μη ξεχνάτε να ξεπλένετε συνεχώς το σφουγγάρι για να αφαιρούνται οι ακαθαρσίες αλλά και το νερό στον κουβά. Στεγνώστε όλες τις επιφάνειες του αυτοκινήτου με συνθετικό δέρμα ή με ένα μαλακό πανί μικροϊνών, το οποίο θα ξεπλένετε συνέχεια.

Πλύσιμο σε πλυντήριο

Επιλέξτε ένα σύγχρονο πλυντήριο αυτοκινήτων με καθαρές και χωρίς φθορές βούρτσες. Αποφύγετε πλυντήρια με σκουριασμένα μηχανήματα και βούρτσες βρομισμένες και με κομμένες ίνες. Τα σύγχρονα «Car Wash» το πλύσιμο γίνεται με ειδικά επαγγελματικά σαμπουάν, ενώ γίνεται και χρήση ειδικού αφρού που περιέχει κερί και καλύπτει ολόκληρο το αμάξωμα. Επίσης, πριν το αυτοκίνητο μπει στη βούρτσα γίνεται πρόπλυση με ενεργό αφρό και ξεπλένεται με άφθονο νερό υπό πίεση. Προσοχή χρειάζεται σε φθαρμένα τμήματα του αμαξώματος, στα οποία η βούρτσα μπορεί να προκαλέσει πιο μεγάλη ζημιά. Σε πλυντήρια αυτοκινήτων που υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος και στο χέρι μπορείτε να δώσετε το δικό σας σφουγγάρι και σαμπουάν.

Διαβάστε ακόμη: Το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι με το κλειδί στη μίζα

Πλύσιμο σε πλυντήριο self servivce

Για όσους θέλουν να καθαρίσουν μόνοι το αυτοκίνητό τους αλλά δεν έχουν το χώρο και τα απαραίτητα παρελκόμενα, μια λύση είναι τα πλυντήρια αυτοκινήτων self service, τα οποία είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο. Με λίγα χρήματα μπορεί κανείς να πλύνει το αυτοκίνητό του εξωτερικά και να το καθαρίσει μέσα με σκούπα, ωστόσο θα πρέπει να διαχειριστεί καλά το χρόνο του γιατί υπάρχει περιορισμός.