Μυστικά ασφαλούς οδήγησης στο χιόνι

Η χιονόπτωση και η κάλυψη κάθε επιφάνειας με το λευκό πέπλο αποτελεί ένα ευχάριστο θέαμα για μικρούς και μεγάλους και ευκαιρία για παιχνίδι. Ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους στο δρόμο και προβλήματα στην κυκλοφορία.

Δείτε ακόμη: Γιατί είναι λάθος η προθέρμανση του κινητήρα στο ρελαντί;

Γι’ αυτό κάθε οδηγός οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος όταν αποφασίσει να κινηθεί σε χιονισμένες διαδρομές γιατί πολύ εύκολα μπορεί το όχημά του να ακινητοποιηθεί. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης, ο οδηγός πριν ξεκινήσει θα πρέπει να ενημερωθεί για την κατάσταση του οδικού δικτύου και αν κάπου χρειάζονται αλυσίδες.

Πριν ακόμα ξεκινήσουμε, καθαρίζουμε το αυτοκίνητο από το χιόνι για να διευκολυνθεί η ορατότητα. Ξεπαγώνουμε με το καλοριφέρ του αυτοκινήτου το εμπρός παρμπρίζ, ή με ξύστρα για να μπορούν να λειτουργήσουν οι υαλοκαθαριστήρες, εφόσον έχουν κολλήσει στο τζάμι. Για το πίσω παρμπρίζ ενεργοποιούμε την αντίσταση. Επίσης, θέτουμε σε λειτουργία το air condition με τη ροή του αέρα προς τα παράθυρα (ποτέ στην ανακύκλωση αέρα γιατί θα θολώσουν).

Δείτε ακόμη: Παιχνίδια στα χιόνια με Subaru Impreza STi (+video)

Αποφεύγετε το απότομο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού και των φρένων καθώς και το στρίψιμο του τιμονιού. Έτσι, πολύ εύκολα το όχημα μπορεί να παρεκκλίνει από την πορεία του ακόμα και όταν εφοδιάζεται με ABS, ESP κ.λπ.

Κρατείστε μεγάλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα γιατί στο χιονισμένο οδόστρωμα αυξάνεται σημαντικά η απόσταση ακινητοποίησης. Συνήθως η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό. Δεν χρησιμοποιούνται σε καθαρό οδόστρωμα, διότι προκαλούν φθορές στα ελαστικά, αλλά και στην άσφαλτο.

Δείτε ακόμη: Τι βλάβες προκαλούνται όταν οδηγείς με… λαμπάκι;

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Όταν το αυτοκίνητο διαθέτει τετρακίνηση και υπάρχει ένα σετ αλυσίδων, αυτές τοποθετούνται στους εμπρός κατευθυντήριους τροχούς. Οι διαστάσεις τους θα πρέπει να ταιριάζουν με αυτές των ελαστικών. Καλό είναι ο οδηγός να έχει εξασκηθεί από πριν στην τοποθέτηση των αλυσίδων.

Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα όταν φέρει αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πολύ χαμηλή, έτσι ώστε ο οδηγός να έχει τον έλεγχο.

Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να είναι «τεντωμένες». Αν είναι χαλαρές θα φύγουν από την θέση τους και θα τυλιχτούν γύρω από την ανάρτηση.

Δείτε ακόμη: Με τι δεν θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου; (+video)

Στην αγορά υπάρχουν διαφόρων τύπων αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι παραδοσιακές αποτελούν μια φθηνή και αξιόπιστη επιλογή. Οι χιονοκουβέρτες είναι πιο εύκολες στην τοποθέτηση αλλά πιο ευαίσθητες, ενώ υπάρχουν και οι αλυσίδες από λάστιχο.

Για καλό και για κακό, αν διανύσετε μακρινή απόσταση, έχετε γεμάτο το ρεζερβουάρ με καύσιμο και πάρτε μαζί σας κουβέρτες, σνακ και νερό.

Get it on Google Play Download on the App Store