Δοκιμή SEAT Ibiza 1.2 TSI 105 PS

Η ανανεωμένη εκδοχή του 4ης γενιάς Ibiza λανσαρίστηκε το καλοκαίρι του 2012, σχεδόν 4 χρόνια μετά την παρουσίαση του. Η βελτιώσεις που δέχτηκε το δημοφιλές μικρό μοντέλο της SEAT εστιάζονται κυρίως στην αισθητική του αναβάθμιση, προκειμένου να συμβαδίζει με τα σχεδιαστικά πρότυπα που θα ακολουθήσει η ισπανική φίρμα στα μελλοντικά της μοντέλα (βλ. νέο Leon και Toledo). Πιο συγκεκριμένα συναντούμε πιο επιθετικής σχεδίασης φωτιστικά σώματα, πλατύτερη και πιο στενή μάσκα και ανασχεδιασμένο προφυλακτήρα με μεγαλύτερη εισαγωγή αέρα και θέσεις για τους προβολείς ομίχλης. Πιο διακριτικό είναι το φρεσκάρισμα στο πίσω άκρο του ανανεωμένου Ibiza και εντοπίζεται στα ραφιναρισμένα φανάρια και στον προφυλακτήρα. Την ελκυστική εικόνα του αυτοκινήτου ενισχύουν και οι πολύ ανταγωνιστικές του τιμές, καθώς προσφέρεται από 11.090 ευρώ με τον κινητήρα των 1.2 λτ. 70 ίππων, ενώ το 1.2 TSI κοστίζει από 12.690 ευρώ (μαζί με έκπτωση), χωρίς καμία ουσιαστική έλλειψη στον εξοπλισμό.  

Προσεγμένο ποιοτικά το αναβαθμισμένο εσωτερικό

Περνώντας στο εσωτερικό του ανανεωμένου SEAT Ibiza 1.2 TSI 105 PS, οι αλλαγές που έχουν γίνει είναι αρκετά περιορισμένες και αφορούν στον πίνακα οργάνων με τις πιο ευανάγνωστες αναλογικές ενδείξεις, στην ανασχεδιασμένη στεφάνη του τιμονιού, στο μεγαλύτερης χωρητικότητας ντουλαπάκι του συνοδηγού και στις νέες υφασμάτινες επενδύσεις. Ποιοτικά δεν υπήρξε κάποια αλλαγή, με το μαλακό πλαστικό στο εμπρός τμήμα του ταμπλό και την στιβαρή συναρμογή να συνθέτουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ο οδηγός από την πλευρά του θα βρει εύκολα την κατάλληλη θέση χάρη και στις πολλαπλές ρυθμίσεις του τιμονιού και του καθίσματος, όμως όσον αφορά στην εργονομία κάποιες παρατυπίες δεν διορθώθηκαν (π.χ. στον χειρισμό του ράδιο CD και στη θέση του διακόπτη των αλάρμ χαμηλά στην κονσόλα). Σε επίπεδο χώρων το ανανεωμένο Ibiza παραμένει επαρκές για τις μεταφορικές ανάγκες 4 ενήλικων επιβατών, ενώ από τα μεγαλύτερα της κατηγορίας είναι το πορτ μπαγκάζ των 292 λίτρων.

Σταθερό και άνετο ανεξαρτήτως διαδρομής

Οι μηχανικοί της SEAT δεν χρειάστηκε να κάνουν νέες ρυθμίσεις στην ανάρτηση και στα επιμέρους μηχανικά τμήματα, δεδομένου ότι το Ibiza είναι ένα πολύ ισορροπημένο στο δρόμο αυτοκίνητο. Κατά την κίνησή του, τα πρώτα στοιχεία που αφήνουν θετικές εντυπώσεις είναι η προσφερόμενη άνεση από τη μαλακή ανάρτηση και η στιβαρότητα που αποπνέει το συμπαγές του πλαίσιο. Έτσι ο οδηγός του εκμεταλλευόμενος και τον αποδοτικό 1.2 TSI κινητήρα είναι σε θέση να κινηθεί γρήγορα και με σιγουριά στην ευθεία, αλλά και σε διαδρομές με στροφές. Εκεί οι κλίσεις του αμαξώματος είναι λογικές και παρουσιάζεται ουδέτερο και εύκολα ελεγχόμενο στις αντιδράσεις του μέσω του θετικού σε αίσθηση συστήματος διεύθυνσης και των αποτελεσματικών φρένων. 

Δυνατό «χαρτί» ο 1.2 TSI κινητήρας

Ο γνώριμος 4κύλινδρος, 8βάλβιδος, άμεσου ψεκασμού 1.2 TSI κινητήρας των 105 ίππων δεν φέρει αλλαγές και αποτελεί ένα από τα ισχυρά σημεία του αυτοκινήτου. Το μοτέρ αυτό ξεχωρίζει για το πολύ καλό τράβηγμα από τις χαμηλές κιόλας στροφές και στην σχετικά γραμμική του απόδοση, στοιχεία που θα εκτιμηθούν με το παραπάνω ανεξαρτήτως συνθηκών. Παράλληλα συνδυάζεται πολύ καλά με το σωστά κλιμακούμενο και με θετική αίσθηση 5τάχυτο κιβώτιο, εξασφαλίζοντας ταχύς ρυθμούς επιταχύνσεων από στάση και εν κινήσει, αλλά και χαμηλή κατανάλωση, όταν οδηγείται στρωτά με τις ροπές.

(+) Κινητήρας – επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, ποιότητα, σχεδίαση αμαξώματος, χώρος αποσκευών, άνεση ανάρτησης, ποιότητα κύλισης, σχέση τιμής – αξίας

(-) Λιτή εικόνα εσωτερικού, εργονομικά ατοπήματα

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.197
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/8
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
105/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
175/1.550
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
9,8
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
190
Αστική (λτ./100 χλμ.)
6,5
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,4
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
119
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
107,1
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι 256 χλστ.
Πίσω φρένα
Δίσκοι 230 χλστ.
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτροϋδραυλική
Μήκος (χλστ.)
4.061
Πλάτος (χλστ.)
1.693
Ύψος (χλστ.)
1.445
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.469
Βάρος (κιλά)
1.090
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
292
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
34 βαθμοί
Ασφάλεια παιδιού
38 βαθμοί
Ασφάλεια πεζού
19 βαθμοί
Επικουρικά συστήματα
-
ESP
 
Αερόσακοι
4
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
11.990
Get it on Google Play Download on the App Store