Δοκιμή Skoda Octavia5 1.2 TSI

Η Octavia5 με τον κινητήρα των 1.2 λίτρων TSI αποτελεί τον ορισμό του downsizing σε ότι αφορά στην κατανάλωση και τα έξοδα χρήσης ενός μεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου. Και αν ο κινητήρας φαντάζει «λίγος» στο άκουσμα της απόδοσης των 105 ίππων, στην πράξη εκπλήσσει ευχάριστα με τις δυνατότητές του να τα «βάλει»… με το μεγάλο σκαρί της Octavia5.  Το συγκεκριμένο μοτέρ άλλωστε το γνωρίσαμε και στο SUV της Skoda, το Yeti, στο οποίο τα καταφέρνει θαυμάσια γιατί όχι λοιπόν και την Octavia5 από τη στιγμή μάλιστα που οι ανησυχίες του οδηγού της περιορίζονται σε συγκεκριμένα πεδία και δεν περιλαμβάνονται σε εκείνα σίγουρα οι σπορ επιδόσεις και η αντίστοιχα σπορ οδική συμπεριφορά ωστόσο και στα δύο η Octavia5 ικανοποιεί με τον συνολικά ισορροπημένο της χαρακτήρα. 

105 ίπποι ενάντια σε 1.280 κιλά

Ο 8βάλβιδος μονού εκκεντροφόρου επί κεφαλής κινητήρας της Skoda Octavia5 1.2 TSI, αποδίδει 105 ίππους και τα βγάζει πέρα χωρίς δυσκολίες με τα 1.280 κιλά του αμαξώματος. Στην πράξη και σε χαμηλές στροφές αργεί ελαφρώς να πάρει τα πάνω του (μέχρι τις 2.000 σ.α.λ. περίπου) ωστόσο στις μεσαίες στροφές είναι ελαστικός και παρουσιάζει γραμμική λειτουργία. Αντίστοιχα του λείπει η δύναμη στις υψηλές στροφές, όμως καταφέρνει και κινεί άνετα το αμάξωμα χαρίζοντάς του και αναλογικά καλές επιδόσεις. Το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο έχει αραιή κλιμάκωση τονίζοντας τον οικονομικό χαρακτήρα του μοντέλου, εξασφαλίζοντας μέση κατανάλωση μόλις 5,9 λτ./100 χλμ. ενώ προαιρετικά μπορεί να επιλεχθεί με το 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της εταιρείας.

Τίποτα δεν της λείπει

Στο εσωτερικό της Octavia5 η πληρότητα τόσο σε ποιότητα όσο και χώρους είναι παροιμιώδης. Αν και σχεδιαστικά και εδώ η Octavia5 δεν κάνει την έκπληξη, παραμένει στιβαρή και ποιοτική με πολύ καλά υλικά και ανάλογα υψηλού επιπέδου συναρμολόγηση. Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί τα περισσότερα από τα χειριστήρια τα οποία είναι εργονομικά τοποθετημένα, με τον οδηγό να κάθεται άνετα και να λαμβάνει καλή στήριξη από το μεγάλο κάθισμα και να έχει και πολύ καλή ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι ανέσεις των επιβατών είναι μεγάλες με το χώρο για τα κεφάλια και τα πόδια τους να είναι μεγάλος ενώ και το εσωτερικό πλάτος του πίσω καθίσματος δεν θα δυσκολέψει την μεταφορά και μεσαίου επιβάτη ακόμα και άνω του μέσου ύψους. Ο χώρος αποσκευών με τη σειρά του παραμένει το σημείο που ξεχωρίζει στην Octavia5 προσφέροντας όγκο 560 λίτρων, χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και βάθος. Πολύ βάθος.

Ανετη, σταθερή και ευχάριστη στο δρόμο

O αμιγώς οικογενειακός προσανατολισμός της Octavia5 δεν χάνει στο ελάχιστο τον ορισμό της και σε αυτή την έκδοση με τους 105 ίππους. Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε να προσφέρει καλή απορροφητικότητα και σταθερότητα του αμαξώματος και γενικά ο οδηγός να λαμβάνει καλή αίσθηση από το στιβαρό πάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο. Έτσι και οι κλίσεις είναι περιορισμένες για τέτοιας κατηγορίας αυτοκίνητο αλλά και ο οδηγός μπορεί να αναζητήσει το κάτι παραπάνω σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς μέχρι οι απαιτήσεις βέβαια να μην ξεφεύγουν από τα όρια που θέτουν το αμάξωμα και ο κινητήρας. Η ουδετερότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Octavia5 1.2 TSI σε δρόμο με στροφές με τον οδηγό να μην έχει ιδιαίτερη ανάγκη το σύστημα ευστάθειας ESP αφού εκείνο επεμβαίνει σπάνια. Το σύστημα διεύθυνσης είναι ελαφρύ και «χάσκει» ελαφρώς γύρω από τη θέση της ευθείας όντας ηλεκτρομηχανικό, ωστόσο η αμεσότητά του είναι καλή.

(+) Κατανάλωση, ποιότητα κατασκευής, χώροι, άνεση, οδική συμπεριφορά

(-) Υστέρηση κινητήρα σε χαμηλές στροφές, συντηρητική εμφάνιση

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.197
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/8
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
105/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
175/1.550
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
10,8
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
192
Αστική (λτ./100 χλμ.)
7,0
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
5,2
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,9
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
136
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
149,6
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.529
Πλάτος (χλστ.)
1.769
Ύψος (χλστ.)
1.462
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.578
Βάρος (κιλά)
1.290
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
560
Αστέρια
(4)
Ασφάλεια ενηλίκου
27 βαθμοί
Ασφάλεια παιδιού
37 βαθμοί
Ασφάλεια πεζού
17 βαθμοί
Επικουρικά συστήματα
-
ESP
 
Αερόσακοι
4
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
16.490
Get it on Google Play Download on the App Store