Δοκιμή Subaru Trezia 1.3

Το όνομα «Subaru» είναι συνδεδεμένο με την 4κίνηση, με αυτοκίνητα πόλης, με το πρωτάθλημα WRC και το Impreza, αλλά και με το SUV Forester. Ωστόσο από την γκάμα της (εκτός της ιαπωνικής αγοράς) απουσίαζε ένα πρακτικό και ευέλικτο παράλληλα μοντέλο, που θα μπορούσε να καλύψει με ευκολία τις μεταφορικές ανάγκες μιας 4μελούς οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα να έχει «συμπαγείς» διαστάσεις. Η λύση δόθηκε το 2010 με την παρουσίαση του Trezia, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το δίδυμο αδελφό (με ελάχιστες αισθητικές διαφορές) του Toyota Verso-S. Η σχεδίαση του Trezia είναι σύγχρονη, με ελκυστικό εμπρός μέρος, δυναμικές γραμμές στα πλαϊνά και κάθετο κόψιμο πίσω προς όφελος της πρακτικότητας, ενώ το μήκος του δε διαφέρει από αυτό ενός μικρού αυτοκινήτου (3.990 χλστ.). Ωστόσο οι σχεδιαστές του έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο το ελαφρώς αυξημένο ύψος, το μακρύ μεταξόνιο αλλά και κάθε χιλιοστό πολύτιμου χώρου, με αποτέλεσμα το Trezia να εκπλήσσει με τις ανέσεις που προσφέρει.

Μικρό σε διαστάσεις – μεγάλο σε χώρους

Μπορεί το μήκος του να είναι κάτω από 4 μέτρα, όμως οι χώροι που προσφέρει είναι καλύτεροι ακόμα και από πολλών μικρομεσαίων χάτσμπακ. Έτσι το Trezia είναι σε θέση να μεταφέρει με άνεση 4 ενήλικους επιβάτες, καθώς προσφέρει αρκετό αέρα για τα πόδια και τα κεφάλια, ενώ πρόσθετο προσόν αποτελεί το επίπεδο δάπεδο. Παραχωρήσεις θα χρειαστεί να γίνουν μόνο σε περίπτωση που θα μεταφερθούν 3 ενήλικες στο πίσω κάθισμα λόγω του σχετικά μικρού πλάτους. Για τις αποσκευές υπάρχουν 429 λίτρα, ενώ την πρακτικότητα ενισχύουν το μεγάλο άνοιγμα της πίσω πόρτας, το χαμηλό κατώφλι και η εύκολη αναδίπλωση του πίσω καθίσματος (θα θέλαμε να ήταν και συρόμενο). Θετικές κριτικές αποσπά και η σχεδίαση του εσωτερικού, όπως επίσης η εργονομία και η προσεγμένη ποιότητα κατασκευής.

Οικονομικός και αποδοτικός ο 1.33 λτ. κινητήρας

Για την κίνηση του Trezia υπάρχει το γνωστό –από την Toyota- μηχανικό σύνολο Optimal Drive με το διπλό μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων (Dual VVT-i) των 1.33 λτ. απόδοσης 99 ίππων, το οποίο ταιριάζει κατάλληλα στο μικρών διαστάσεων αυτοκίνητο. Διαθέτει καλή ελαστικότητα και ανεβάζει με προθυμία στροφές, αν και στις υψηλές παράγει αισθητό θόρυβο, κινεί σβέλτα το Trezia και αρκείται σε λιγοστές ποσότητες βενζίνης. Σε αυτό συμβάλλει και η μακριά κλιμάκωση του 6τάχυτου κιβωτίου με τον θετικό σε αίσθηση και εύχρηστο επιλογέα, που είναι τοποθετημένος ψηλά στην κεντρική κονσόλα.

Φιλικό και ευέλικτο στην οδήγηση

Η ευκολία στους χειρισμούς, η άνεση από τη μαλακή ανάρτηση και η εξαιρετική ευελιξία, είναι ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που διακρίνουν το Subaru Trezia 1.3 στο δρόμο. Παράλληλα τα πολλά και μεγάλα παράθυρα προσφέρουν απρόσκοπτη περιμετρική ορατότητα, ενώ η σχετικά υψηλή θέση οδήγησης εξυπηρετεί ακόμα πιο πολύ τον οδηγό. Εκτός πόλεως και κινούμενο στις ευθείες, το μικρό MPV της Subaru παρουσιάζεται σταθερό, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους, ενώ σε συνθήκες πίεσης στις στροφές έχει την τάση να ανοίξει προοδευτικά την τροχιά του, δίχως ωστόσο να επιφυλάσσει δυσάρεστες παρενέργειες. Το τιμόνι από την πλευρά του διαθέτει μέτρια πληροφόρηση και είναι αρκετά ελαφρύ σε αίσθηση τονίζοντας το ήπιο οδηγικό προσανατολισμό του αυτοκινήτου.  

(+) Πρακτικότητα, ευρυχωρία, ευελιξία, άνεση, φιλικότητα στην οδήγηση, εργονομία, ζωντάνια κινητήρα, χαμηλή κατανάλωση

(-) Οδηγική αίσθηση, θόρυβος κινητήρα στις υψηλές στροφές, ωφέλιμο πλάτος στο πίσω κάθισμα

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.329
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
99/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
125/4.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
13,3
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
170
Αστική (λτ./100 χλμ.)
6,8
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,8
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,5
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
127
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
139,7
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
3.995
Πλάτος (χλστ.)
1.695
Ύψος (χλστ.)
1.595
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.550
Βάρος (κιλά)
1.070
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
429
Ασφάλεια ενηλίκου
-
Ασφάλεια παιδιού
-
Ασφάλεια πεζού
-
Επικουρικά συστήματα
-
ESP
 
Αερόσακοι
7
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
15.490
Get it on Google Play Download on the App Store